spot_imgspot_img
9.1 C
Vaslui
26-apr.-2024

Cine-l oprește pe managerul Popa de la Huși? Acesta a declanșat o campanie fără precedent de hărțuire a medicilor

- Advertisement -

NEBUNIE…În spitalul din Huși a început teroarea. Medicii din ATI sunt luați la mână, amenințați și puși să dea tot felul de declarații, sfidând orice regulament sau legi ale muncii. Medicul ATI Daniela Sauciuc a fost chemată în biroul managerului și, după presiuni din partea acestuia, a fost pusă să semneze o “notă de relații” fără să i se aducă la cunoștință motivele pentru care este interogată. Altei doctorițe din ATI i s-a cerut ca în 5 minute să scrie cine a stabilit niște cantități de medicamente pentru secția de ATI. Pentru a arăta că nu glumește, managerul a dat dispoziție să le fie întârziate salariile medicilor, pentru că au avut curajul să spună presei neajunsurile din spital. Ieri, deși era zi de salariu, pe cardurile medicilor din spitalul Huși nu a intrat niciun ban. Se pare că s-a găsit și Acarul Păun în cazul lipsei de medicamente. Tocmai s-a scos la concurs postul de șef birou Achiziții, Contractare și Aprovizionare la spital. După 30 mai, va fi o minte luminată care să facă și această muncă grea de aprovizionare.

La Spitalul Municipal “Dimitrie Castroian” din Huși, lucrurile se complică. Managerul pare de neoprit și continuă hărțuirea medicilor, în special cei care au avut curajul să spună că lipsesc medicamentele esențiale și spitalul devine, încet, încet, un cimitir. Din păcate, managerul Bogdan Popa, care este și consilier județean PSD, joacă totul într-o cheie politică și își arogă în partidul său rolul de cavaler al dreptății, încercând în mod aiuristic să spună că toată această poveste cu lipsa de medicamente, lipsa de reactivi, proasta gestionare a resurselor sau lipsa de adresabilitate a spitalului, prin nerealizarea numărului de cazuri se datorează fostului ministru Nelu Tătaru, care este în continuare chirurg în spital. Managerul a creat în mod intenționat această vendetă și oricine are curajul să arate cu degetul managementul său defectuos este etichetat ca fiind omul lui Tătaru. Și primarul Ciupilan îi ține isonul. Acesta își ține sora angajată la spital pe un post călduț la Managementul Calității, deși este pensionară și ani de zile a fost managerul acestui spital. Când este întrebat de cetățenii din Huși despre situația critică din spital, primarul răspunde politic și spune sec că doctorul Tătaru are interes să închidă spitalul. Din păcate pentru Ciupilan, strategia aplicată este una rudimentară. Fostul ministru Tătaru are cele mai multe intervenții chirurgicale din spital, deși lucrează doar în weekend, iar bolnavii fac rând la cabinetul acestuia, deși în spital sunt și alți chirurgi. Și atunci se impune întrebarea: de ce ar dori doctorul Tătaru ca acest spital să se închidă, când prin munca sa asiduă, numărul cazurilor rezolvate de acesta este foarte mare și astfel cresc și sumele care sunt virate de la Casa de Asigurări de Sănătate? Când sora primarului era manager al spitalului, aceasta avea grijă ca nimic să nu-i lipsească doctorului Tătaru pentru a face cât mai multe cazuri, fiindcă astfel știa că rating-ul spitalului crește și aceasta își asuma toate meritele. Atunci ne întrebăm retoric: în acea perioadă, medicul Tătaru de ce nu avea interes ca spitalul să fie închis? Și acum acesta operează cazuri complicate de cancer și rata succesului este foarte mare, deși pacienții ar fi trebuit să ajungă la Iași. Se pare că strategia spitalului, acum sub noua domnie, este inversă. Bogdan Popa pârjolește totul în cale, ca medicul Tătaru să nu-și poată desfășura activitatea în condiții normale, la fel cum nici ceilalți medici profesioniști din spital nu-și pot desfășura activitatea. Sunt permanent hărțuiți, timorați și lăsați fără resurse.

Ultima trăsnaie a lui Popa! Din răzbunare, nu a virat pe data de 15 salariile medicilor

La spital e tensiune mare, iar medicii care au coloană sunt ținta managerului PSD. De exemplu, ieri, medicii care au avut curajul să ceară antibioticele esențiale pentru ATI au primit un document prin care li se cere să dea o notă de relație în legătură cu referatul făcut de aceștia, fără să li se comunice de ce li se cer aceste informații, așa cum prevede legea. Mai mult, documentele le-au fost aduse spre informare cu cinci minute înainte de a li se expira termenul de predare, fixat, la mișto, de manager. O bătaie de joc și o hărțuire continuă a acestor medici din ATI care încearcă să-și facă treaba. O regulă de bun simț ar spune să-ți dai demisia și să te retragi dintr-un loc în care managerul, primarul orașului te obligă la acest demers, însă doctorii vizați nu vor să le dea satisfacție, conștienți că cei doi nu reprezintă voința hușenilor. Cazul medicilor de la Huși este mediatizat pe larg și la televiziunile centrale, iar medici consacrați, aflați în emisiuni, își fac cruce când aud ce se întâmplă în orașul dintre vii. Celebrul medic Monica Pop, cunoscută pentru părerile pertinente când vine vorba despre problemele din sistemul sanitar, spune că ce se întâmplă la Huși e ceva de neimaginat și în toată cariera ei de medic nu a auzit că aceștia trebuie să se ocupe de aprovizionarea cu medicmente. Ei doar semnalează lipsa unor astfel de medicamente și atât. Nu sunt puși în niciun caz să scrie referate cu câte fiole să comande managerul sau să suporte consecințe dacă cumva acestea rămân pe stoc mai multe zile. Una peste alta, pentru a arăta medicilor cine-i stăpân în spital, ieri, deși era zi de salariu, managerul Popa nu a băgat salariile pe card personalului medical. Sau dacă a făcut-o, banii au fost probabil virați spre sfârșitul programului băncii, în așa fel încât să nu ajungă la timp pe cardurile angajaților. Prin oamenii de încredere, a transmis că astfel de întârzieri vor mai fi dacă medicii vor mai îndrăzni să fac scut împotriva celor vizați de așa-zisele acte de indisciplină.

Medicul Daniela Sauciuc, luată cu forța și pusă să scrie nota de relații, în prezența șefului de la Resurse Umane

Managerul Popa dezvoltă o adevărată teroare pe personalul medical și pe medicii care au coloană vertebrală. Împotriva lor declanșează acțiuni de hărțuire continuă. În multe din cazuri este ajutat de șefa de la Resurse Umane, nimeni alta decât soția fostului viceprimar PSD, Florin Gavrilescu, condamnat penal pentru acte de corupție și fost partener de afaceri cu primarul Ciupilan. Ieri s-a întâmplat un episod incredibil. Medicul care a inițiat referatul pentru cererea de medicamente esențiale în ATI a fost chemat în biroul managerului și, în prezența Cameliei Gavrilescu, a fost supus unui interogatoriu fără precedent și a fost obligat să scrie cine a dictat cantitățile cerute de medicamente în acel referat. Reamintim că Daniela Sauciuc și cu un alt medic din secția ATI au cerut pe 10 zile necesarul de antibiotice pentru secția lor, după ce acel pacient a murit, iar primarul a spus în conferință de presă că din lipsa unei comunicări defectuoase între medici și cei de la Administrativ nu s-a reușit cumpărarea acelor antibiotice atât de necesare. Dar iată ce se întâmplă când medicii cer aceste medicamente. Sunt hărțuiți și intimidați de manager, ca în cazul doctoriței Sauciuc. Probabil că managerul, prin aceste acte, se pregătește să bage în Comisia de Disciplină acei doctori, care în viziunea sa fac jocurile doctorului Tătaru.

Cum rezolvă managerul cazurile la spital

Din orgoliu profesional, managerul Popa vineri a operat un pacient de 54 de ani, cu cancer pulmonar. Acesta a fost adus în ATI și, surpriză, medicii au cerut antibiotic mai mult. Când a văzut că starea acestuia nu se îmbunătățește și că “se aruncă cu multe antibiotice” în el, Popa a decis ca acesta să fie transferat la Iași. Motivul, așa cum am scris mai sus, citându-l pe manager, a fost că “mănâncă multe antibiotice”. Iată, așadar, cum vrea managerul să fie rezolvate cazurile la Huși de medicii obedienți. Să ne amintim că așa a declarat și în cazul pacientului mort de 66 de ani, care nu a beneficiat de un tratament corespunzător cu antibiotic: “Trebuia transferat la spitalul Județean, dacă s-a terminat antibioticul cu care se obținuse două zile rezultate bune”. Și atunci când medicii dau rețete la aparținători pentru a procura medicamente, iese cu scandal. Pe data de 23 martie 2023, managerul Popa a amenințat telefonic un doctor din ATI pentru că acesta a avut curajul să dea la aparținător rețeta spre a fi procurate medicamentele necesare în ATI de la o farmacie din oraș. Pacientul era mama unui angajat din Primăria Huși, de la Urbanism, și pentru că primarul a aflat că nu sunt medicamente în spital, a ieșit un scandal uriaș. În tot acest context, iată că spitalul face un anunț important, pe data de 10 mai 2023. Scoate un post de șef birou gr. II – Achiziții Contractare, Aprovizionare, cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată. Cine spune că spitalul nu are bani sau medici suficienți, se înșeală. Și acest concurs poate să răspundă și la întrebarea de ce nu sunt medicamente la spital. Nu era un șef ca să le comande!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.