spot_img
spot_imgspot_img
16.1 C
Vaslui
25-mai-2024

Cine tine la 1 Decembrie? (foto)

- Advertisement -

PETRECERE Vicepresedintele CJ, Corneliu Bichinet, a adunat ieri peste 150 de negresteni si invitati, cei mai multi de conditie socialã modestã, la o sãrbãtoare „adevãratã” a Zilei Nationale. Unii au primit cadouri din partea sa, cinci acordeoane, cinci cãciuli de oaie si… un buzdugan. Toti au avut însã sansa sã sãrbãtoreascã Ziua Nationalã asa cum le place, dar cum cu greu ar fi reusit: cu mâncare, bãuturã si muzicã bunã. Bichinet le-a tinut un discurs mai putin politic si mai mult festiv. Totusi lozinca inventatã de el pentru campania electoralã pentru prezidentiale câstigatã de liberali nu a putut sã nu aparã: „Cine tine la judet?”, a întrebat Bichinet. „Iohannis si Bichinet”, a fost rãspunsul invitatilor.

Într-o atmosferã de sãrbãtoare, cu muzicã lãutãreascã si numai voie bunã, peste 150 de negresteni au sãrbãtorit ieri searã Ziua Nationalã, asa cum mai rar le este dat vasluienilor sã o facã. Petrecerea a avut loc în fosta clãdire a MAT-ului din Negresti, iar gazda si amfitrionul – liberalul Corneliu Bichinet, vicepresedinte al Consiliului Judetean (CJ) Vaslui.

“Au fost alegeri si a câstigat cine a câstigat. Dar astãzi este cea mai importantã zi din an, Ziua Republicii. Unii de aici stiu cã nu au votat. Celor care nu au votat cu mine le dau douã fripturi”, a spus liberalul dintr-un bun început.

Bichinet a avut cel putin trei motive de sãrbãtoare, asa cã a sãrbãtorit în stil mare. Primul, si cel mai evident si important, a fost ziua de 1 Decembrie, al doilea cãstigarea alegerilor prezidentiale de cãtre candidatul liberalilor, iar al treilea frumoasa vârstã de 18 ani pe care a împlinit-o de curând fiul sãu.

Acesta a fost prezent, de altfel, la prima parte a distractiei, pentru ca apoi sã se ducã „la lectii”, dupã sfatul tatãlui. Un virtuos al acordeonului, pe care l-a studit de la 8 ani, Corneliu Bichinet Junior a cântat cot la cot cu lãutarii, profesorul sãu anuntând lansarea în viitorul apropiat a unui album cu 16 piese dintr-un repertoriu divers de cãtre tânãrul muzician. „Sã iubesti oamenii si sã nu fii fudul”, i-a spus tatãl de printre lãutari si tigani, cele douã tigãnci în fuste traditionale atrãgând privirile tuturor.

Angajati ai societãtii agricole a vicepresedintelui CJ, lãutari si negresteni obisnuiti, lume petritã de conditie modestã, au avut sansa sã sãrbãtoreascã Ziua Nationalã asa cum le place, dar cum cu greu ar fi reusit; mâncare, bãuturã si muzicã bunã, câtiva dintre ei având parte de câte o surprizã aparte. Totul pe cheltuiala lui Bichinet, care, de dragul traditiei, mai scotea câte o bancnotã cãtre lãutarii ca sã-i stimuleze sã cânte si „mai cu foc”. Cinci dintre cei prezenti au primit cadou acordeoane Wellmeister, alti cinci cãciuli de oaie, iar unul… un buzdugan. “Nici Ceausescu nu a avut o cãciulã ca asta”, i-a spus Bichinet unuia dintre fericiti, pentru fiecare având câte o vorbã bunã.

“Vreau sã ajut oamenii sã zâmbeascã si sã se bucure pentru aceastã zi magicã pentru poporul nostru. Nu prea dau doi bani pe cei care dau fasole cu cârnati astãzi din banii primãriei. Din banii primãriei e usor sã dai. E mai bine sã te scobesti în buzunarele tale si sã dai din suflet, si nu pentru voturi”, a spus Bichinet. Totusi, politica a mai apãrut în discutie din când în când, liberalul întrebându-si invitatii: “Cine tine la judet?”, iar rãspunsul, adicã lozinca inventatã de Bichinet, a fost rostitã cu însufletire: “Iohannis si Bichinet”.

Ziua Nationalã si sãrbãtorirea sa a fost însã cea mai importantã. “Asa îmi place mie sã sãrbãtoresc”, a spus vicepresedintele CJ Vaslui. Iar dansul, horele si sârbele, au continuat cu grãtarele sfârâind si vinul umplând paharele. (Andrei POPESCU)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.