14.8 C
Vaslui
26-sept.-2021

Cine toarnã pe altul, departe ajunge!

TURNÃTORIA DE LA POLITIA DE FRONTIERÃ

SEFIE Concursul a devenit o chestiune demodatã la Politia de Frontierã din judetul Vaslui. Pentru a ajunge sef nu trebuie decât sã-i „torni” pe ceilalti, fie superiori, fie subordonati. Turnãtorul numãrul 1 este deja celebrul Valeriu Bodoga. Exemplul i-a fost urmat de Manuel Nacu. Ultimul râvnea functia de sef al Serviciului Teritorial Vaslui. I-a fãcut un denunt comisarului sef Vasile Cernat. Acesta detinea functia de sef datoritã unei împuterniciri. Pe data de 1 noiembrie, împuternicirea nu a mai fost prelungitã pentru cã exista un denunt pe numele sãu (fãcut de Nacu), astfel încât îsi pierde functia. Pe data de 2 noiembrie, Nacu ajunge sef al Serviciului Teritorial Vaslui. Simplu!

Cine este Nacu

Manuel Nacu a ajuns, în 2010, în functia de adjunct al IJPF Vaslui, dupã ce Vasile Cernat a fost înlãturat, iar Valeriu Bodoga, inspectorul-sef de la vremea aceea, l-a recomandat sefilor ca fiind un om de încredere. El venea de pe pozitia de sef al compartimentului de control. Nu a stat însã prea mult în functia de adjunct al Inspectoratului, deoarece jocul periculos fãcut de seful sãu, prin denuntul la DNA, l-a afectat si pe el, întrucât, îndatã ce Bodoga si-a dat demisia, ca urmare a cercetãrii sale pentru „luare de mitã”, în aprilie 2011, el este înlãturat din functie, revenind la compartimentul control. De altfel, Nacu a mai detinut, periodic, si functia de purtãtor de cuvânt al Politiei de Frontierã Vaslui, iar în declaratia sa de avere scrie faptul cã, în 2010, a câstigat o sumã consistentã de bani – 12.000 de dolari – de la Consulatul din Chisinãu, unde Manuel Nacu a fost detasat temporar.

Cine este Cernat

Comisarul-sef Vasile Cernat detinea, în 2010, functia de inspector sef adjunct al IJPF Vaslui, când, în toamnã, o echipã de control de la IGPF a venit sã verifice activitatea la frontierã, iar unul dintre cei gãsiti cu nereguli în activitate a fost si el. S-a spus atunci cã va fi demis din functie, pentru „management defectuos”, însã s-au dat atunci foarte putine lãmuriri despre acest aspect, lucru care a stârnit destule suspiciuni si, mai ales, bãnuiala cã Valeriu Bodoga s-ar fi aflat în spatele acestui control. Cernat însã, asa cum a anuntat în zilele urmãtoare, a început un demers în Justitie împotriva Ministerului de Interne, cerând anularea actului administrativ prin care a fost demis. 3 ani a durat lupta în instantã, într-un final, fiind câstigãtor de cauzã. IGPF-ul s-a vãzut nevoit sã îl repunã în functie. Problema a fost aceea cã, între timp, Inspectoratul Vaslui s-a restructurat, Cernat primind initial un post de conducere modest, sef de turã, la Berezeni. Între timp, în vara lui 2013, a fost împuternicit sef al Serviciului Teritorial Vaslui, pentru a se respecta totusi regula „echivalentei” functiilor, prevãzutã de hotãrârea judecãtoreascã. În data de 1 noiembrie 2013, împuternicirea i-a „expirat”, iar Cernat a fost, imediat, chiar pe 2 noiembrie, înlocuit cu Manuel Nacu, la conducerea STPF Vaslui. Trebuie spus cã, dupã ce a câstigat procesul, Vasile Cernat, a declarat cã destituirea sa si, ulterior, cei 3 ani de luptã pe la usile instantelor de judecatã, s-ar fi datorat exclusiv faptului cã „a deranjat politistii contrabandisti”.

Cum l-a turnat Nacu pe Cernat

Cu câteva zile înainte de expirarea împuternicirii lui Cernat, Manuel Nacu a fãcut un denunt pe numele acestuia. Printre multe „crime comise împotriva umanitãtii”, Nacu s-a referit si la faptul cã, prin activitatea sa, Cernat împiedicã buna functionare a structurilor din judetul Vaslui, fiind în vorba în special de cele trei sectoare, Husi, Berezeni si Fãlciu. Trebuie precizat cã, prin reorganizarea din 2011, sectoarele din judet nu mai sunt subordonate Serviciului Teritorial Vaslui, ci celui regional de la Iasi. Astfel, ca sef al sectorului Husi, Nacu incrimina faptul cã nu poate sã-si îndeplineascã atributiile din cauza „manevrelor” fãcute de Cernat. Ca dovadã a acestei afirmatii, Nacu a exemplificat cu cazul autocarului plin de tigãri capturat în luna august a acestui an de Serviciul Teritorial Vaslui, condus de Cernat. Potrivit lui Nacu, capturarea acestui transport de tigãri i-a stricat acestuia un plan mai amplu de destructurare a unei retele complexe.

Un autocar ticsit de tigãri a trecut lejer prin Vama Albita, pe sub nasul lui Nacu

Conform comunicatului de presã emis de Politia de Frontierã, vineri, 8 august, politisti de frontierã din cadrul S.T.P.F. Vaslui, în cooperare cu lucrãtori din cadrul S.J.I.P.I. Vaslui, în baza unor informatii aflate în lucru, au desfãsurat o actiune pe linia prevenirii si combaterii contrabandei si evaziunii fiscale, au oprit în trafic, pe DN 24, Albita – Crasna, pentru control, un autocar care transporta persoane pe ruta Republica Moldova – Italia, condus de Nicolae R., cetãtean cu dublã cetãtenie, românã si moldoveneascã, în vârstã de 49 de ani. La controlul amãnuntit de la sediul STPF Vaslui, politistii de frontierã au descoperit în mai multe locuri, la motor, între bagaje, în dormitor, printre scaune, sau în remorcã, cantitatea de 73.040 tigarete (3.652 pachete) cu timbru de accizã Republica Moldova, cantitate revendicatã de soferul autocarului. Aceasta este captura la care face referire Nacu. Ciudat este faptul cã autocarul a trecut initial prin Vama Albita, adicã prin sectorul condus de Manuel Nacu, fãrã ca cineva sã descopere ceva. Abia, dupã ce a iesit din vamã, autocarul suspect a fost depistat de politistii de frontierã de la Serviciul Teritorial. În concluzie, Nacu lasã sã treacã un autocar plin de tigãri iar acesta este capturat de Cernat. Ca rãspuns, Nacu îi face denunt lui Cernat si apoi îi ia functia! Perfect logic si absolut firesc, conform regulilor nescrise din cadrul Politiei de Frontierã Vaslui.

Bodoga, turnãtorul numãrul 1

Valeriu Bodoga a absolvit în 1999 Universitatea „A.I.Cuza” Iasi, iar, odatã cu venirea sa în IJPF Vaslui, despre el circula o legendã, care stârnea zâmbetele multora, potrivit cãreia ar fi prins traficanti de droguri în SUA, unde s-a aflat, la un moment dat, pentru o specializare. A ocupat functia de sef al Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Albita, iar în 2009, pe 15 septembrie, Bodoga – 33 de ani, la acea vreme – a fost numit sef al IJPF Vaslui, dupã un concurs sustinut la Bucuresti, unde, asa cum singur declara ulterior, a câstigat surprinzãtor, deoarece nu se afla printre favoriti. Asa cum abia peste câteva luni avea sã se afle, în noiembrie 2010, Valeriu Bodoga merge la DNA si face un denunt împotriva propriilor subordonati, despre care afirmã cã sunt corupti, cã iau mitã de la cei care trec Vama si cã ar fi mânã în mânã cu contrabandistii. Pe fondul acestor acuzatii, Directia Anticoruptie face în februarie 2011 o actiune de amploare în Vama Albita, unde sunt ridicati cu mascatii 47 de politisti de frontierã si, ulterior, arestati preventiv pentru fapte de coruptie, în sistem organizat. Socant este un detaliu pe care multi se pare cã l-au uitat: în data de 18 ianuarie 2011, desi stia prea bine ceea ce denuntase la DNA încã din noiembrie 2010, Valeriu Bodoga, alãturi de adjunctul sãu, Manuel Nacu, organizeazã o conferintã de presã, în care îsi laudã colegii, le apreciazã public activitatea, culmea, aceiasi colegi despre care, în fata procurorilor DNA fãcuse un denunt secret pentru fapte de coruptie. În mod surprinzãtor, tãvãlugul anchetei DNA nu îl „iartã” nici chiar pe denuntãtorul Bodoga, care în aprilie 2011 este cercetat si el pentru luare de mitã, deoarece, din declaratiile colegilor, banii din „spaga” de la frontierã era împãrtitã inclusiv cu el. Îsi dã, ulterior, demisia, dar IJPF Vaslui îl mentine în functia de inspector-sef adjunct – operativ. Interesant este cã, în zilele urmãtoare, când presa a încercat sã vadã ce are de declarat Bodoga, aflat, în dosar, în rolul neobisnuit de „denuntãtor-denuntat”, reprezentantii IJPF Vaslui declarau în aprilie 2011 faptul cã Valeriu Bodoga „este plecat într-o misiune secretã în Lituania”. Scopul misiunii însã nu s-a aflat niciodatã, desi pentru multi a fost un semn de mirare faptul cã un ofiter cercetat pentru fapte de coruptie, reprezintã tara într-o misiune internationalã. Între timp, Politia de Frontierã cunoaste o serie de restructurãri, iar IJPF Vaslui devine o structurã mai micã, un Serviciu Teritorial subordonat Inspectoratului de la Iasi. Bodoga a avut de ales între a rãmâne sef de Serviciu Teritorial la Husi sau, într-o functie echivalentã cu cea de sef de Inspectorat, la Iasi. A ales sã se mute la Iasi, unde ocupã în prezent functia de sef birou la Biroul Combaterea Migraţiei Ilegale şi Infracţionalităţii Transfrontaliere din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Ultimele Știri
- Advertisement -spot_img
Ultimele Știri
- Advertisement -spot_img

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here