spot_img
32.2 C
Vaslui
19-iun.-2024
spot_img

Cine va fi noul prefect? PNL îl încălzeşte pe Ciorici pentru Prefectură, PSD pe Raluca Dan

- Advertisement -

Guvernul Ponta a început să schimbe pedeliştii din funcţii, în frunte cu prefecţii, încă din prima zi de la numire u potrivit înţelegerii în USL, în judeţele unde PSD are preşedinţia CJ, liberalii pun prefectul, spre nemulţumirea baronilor u la Vrancea, în fruntea Prefecturii ar putea fi numit Eugen Ciorici, fost şef al ANAF în Guvernarea Tăriceanu u pe acesta l-ar putea seconda un subprefect PSD u Dragoş Mircea spune că a fost demis ilegal şi crede că ar trebui să rămînă în post, declarînd că poate lucra cu orice Guvern ca prefect apolitic u Săpunaru spune însă că Mircea e trădător şi a sărit calul cu presiunile asupra primarilor liberali

Zilele lui Dragoş Mircea în fruntea Prefecturii Vrancea s-au terminat. Subprefectul Eliza Botezatu se pare că ar mai putea rămîne în funcţie cel puţin pînă azi. Noul premier, Victor Ponta, a afirmat că va schimba secretarii de stat, prefecţii şi subprefecţii, ceea ce a declanşat jocurile pentru numirile din eşalonul doi al administraţiei. Ieri, Ponta a făcut primul pas şi a demis toţi prefecţii şi subprefecţii PDL şi UDMR din ţară, un lucru aşteptat din moment ce a declarat că vrea să lucreze cu oamenii USL. “Prefectul nici nu ar fi trebuit pus în funcţie”, spunea cu cateva zile în urmă Marian Oprişan. Acesta a afirmat ieri că, deocamdată, nu are nici o propunere, în timp ce liberalul Nini Săpunaru s-a limitat să spună că sunt mai multe persoane dintre care se va alege. Liberalii au cerut să aibă prefecţi unde sunt preşedinţi de CJ ai PSD, pentru a exista un echilibru. Pe de altă parte, baronii social – democraţi au cerut să aibă toată puterea pe plan local, fiind deranjaţi că Ponta le-a cedat această favoare liberalilor. În ultimele zile s-au vehiculat mai multe nume pentru tandemul din fruntea Prefecturii. Raluca Dan, secretarul general al judeţului, ar putea fi viitorul prefect sau Cătălin Vrabie, care a ocupat această funcţie pentru o perioadă scurtă de timp la sfîrşitul anului 2004 şi început de 2005. O altă variantă care se vehiculează este liberalul Eugen Ciorici, adjunctul direcţiei Generale a Finanţelor, fost şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. De altfel, varianta Ciorici a fost agreată la PNL Vrancea zilele trecute cand la organizaţie a ajuns şi Varujan Vosganian, senator PNL de Iaşi şi fost ministru al Finanţelor în Guvernarea Tăriceanu. Pe atunci, Vosganian şi Ciorici au colaborat foarte bine, mai ales că Ciorici era şef la ANAF. Cei doi au fost şi colegi de clasă în timpul liceului, la Focşani.

Doritori pentru Prefectura, coadă de la PNL pană la PSD

Totuşi, anunţul că liberalii ar putea desemna prefectul la Vrancea i-a agitat bine şi pe alţi membri, dornici de accedere în funcţii înalte, mai ales că patru ani au stat pe tuşa Opoziţiei. Surse din cadrul PNL Vrancea spun că un interes pentru plăcuţa de prefect ar fi arătat-o şi purtătorul de cuvînt al partidului, consilierul judeţean Eduard Lambrino, mereu dat deoparte la împărţirea caşcavalului, în ciuda faptului că i-a fost mereu fidel lui Nini Săpunaru. De altfel, într-o conferinţă de presă de săptămana trecută, consilierul judeţean PNL Cătălin Kanty Popescu a afirmat că viitorul prefect va veni din randul “funcţionarilor”, fără a face vreo nominalizare. Alte surse spuneau că se agita pentru funcţie fostul subprefect Manole Merchea. Pentru subprefect ar putea fi preferat Iulian Matache, şeful Direcţiei Tehnice din cadrul CJ Vrancea, fost secretar de stat pentru o scurtă perioadă de timp cînd PSD a făcut alianţă cu PDL. Pe de altă parte, Matache ar putea fi luat în considerare şi pentru un post de secretar de stat, potrivit unor surse din apropierea sa.

Dragoş Mircea: “Aş fi putut lucra cu orice Guvern”

Contactat telefonic ieri după-amiază, deja fostul prefect Mircea a precizat că se va conforma deciziei Guvernului Ponta, însă a adăugat că mai multe précizări legale l-ar putea determina să conteste demiterea. “Cu Guvernul am colaborat foarte bine, asta este datoria noastră a prefecţilor de a lucra bine cu Guvernul. Nu fac niciun comentariu politic în legătură cu Guvernul Ponta, dar aş fi putut lucra cu orice Guvern instalat. Totuşi, potrivit HG 324 prin care mi s-a aplicat mobilitatea din funcţia de subprefect în cea de prefect şi HG 341/2007 care se referă la mobilitate, la capitolul 5, mobilitatea înalţilor funcţionari publici nu se poate realiza decît cel mult o dată pe an pentru aceeaşi persoană. Din aceasta reiese că ar fi trebuit să stau pe funcţie un an de zile, iar acest lucru pune un semn de întrebare acestei schimbări. Dacă actualul Guvern nu vrea să lucreze cu noi, mă voi conforma şi mă gandesc dacă voi ataca sau nu. Urez noroc viitorului prefect, oricare va fi el, şi să nu aibă evenimentele pe care le-am avut noi: inundaţii şi zăpezi mari. Alegerile au fost în mare parte organizate de noi”, ne-a spus Dragoş Mircea, cel care a fost pus subprefect la începutul anului şi a stat pe funcţia de prefect 20 de zile. Acesta a precizat că nu ştie cine îi va lua locul şi nici nu se ştie ce se va întampla cu foştii prefecţi care ar putea ajunge în corpul inspectorilor guvernamentali şi plimbaţi pe funcţii de stat degeaba prin locuri depărtate din ţară.

Eliza stinge lumina

Nici subprefectul Eliza Botezatu nu era aseară la curent cu schimbarea sa din funcţie, însă spune că nu poate pleca pur şi simplu, ci trebuie să facă predarea mandatului, mai ales că are şi atribuţii pe linie de securitate în instituţie. “Nu m-a înştiinţat nimeni cu absolut nimic astfel încît nu am detalii. Eu mă duc mîiine la serviciu”, ne-a declarat Eliza Botezatu, detaşată temporar la Prefectură din funcţia de inspector şef la ITM. (Iulia CREŢU, Mihai BOICU)

Săpunaru nu vrea să audă de Mircea prefect

Cu toate că în ultimele zile s-a speculat că Mircea Dragoş ar putea rămîne la Prefectură susţinut de foştii colegi din PNL, ca urmare a unor jocuri de ultim moment, deputatul Nini Săpunaru, liderul liberilor, a exclus categoric. “Cînd era prefect din partea PNL nu a făcut ce a făcut pentru PD. Dar aşa e cu trădătorii, fac exces de zel cand pleacă în altă parte. A trecut pe la toţi preşedintii organizaţiilor noastre pentru a-i forţa să candideze pentru PDL, ceea ce nu se face. Întrebaţi primarii să vedeţi cum s-a dus peste ei şi cu ce tupeu. El are senzaţia că Băsescu e şmecherul smecherilor, face el ce face şi salvează PD. Sub nici o formă nu va susţinut de noi”, ne-a declarat Săpunaru.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.