Ciobanul Tibireac de la Vãleni a scãpat ieftin: închisoare cu suspendare si muncã în folosul comunitãtii

Ion Tibireac

CONDAMNAT… Trimis în judecatã dupã ce a bãtut, fãrã milã, un bãrbat de 57 de ani care, conform anchetei, si-a scãpat oile în porumbul sãu, ciobanul Ion Tibireac scapã de închisoare. Victima sa a stat 160 de zile de spitalizare si apoi a decedat, dar judecãtorii au decis sã-l condamne pe agresor la 2 ani si 6 luni de închisoare cu suspendarea executãrii pedepsei pe o perioadã de 3 ani si sã-l oblige la 60 de zile de muncã în folosul comunitãtii. Sentinta nu este definitivã. Aceeasi pedeapsã a primit-o si complicele lui Tibireac, un tânãr de 22 de ani. Tibireac a ajuns în urma unei anchete care a durat mai bine de un an. La finalul anchetei, politistii au stabilit cã victima, un cioban din Oltenesti, a fost lovitã, în repetate rânduri, cu bâta de lemn si lãsatã sã zacã pe câmp. A fost gãsitã si transportatã la spital în stare foarte gravã si a avut nevoie de mai bine de 150 de zile de îngrjiri medicale.

Caz incredibil la Judecãtoria Valsui, acolo unde magistratii au decis sã-l condamne la închisoare cu suspendare pe Ion (Tãrâtã) Tibireac, ciobanul din Vãleni arestat dupã ce a bãtut, cu o bâtã din lemn, un bãrbat din Oltenesti apoi l-a abandonat pe câmp. În urma loviturilor primite, victima, un bãrbat de 57 de ani, a avut nevoie de 160 de zile de spitalizare dar, la scurt timp dupã externare, a decedat. În conditiile acestea, magistratii au decis sã-l condamne pe Tibireac la 2 ani si 6 luni de închisoare cu suspendarea executãrii pedepsei pe o perioadã de 3 ani. În plus, inculpatul a fost obligat sã presteze si 60 de zile de muncã în folosul comunitãtii. Sentinta nu este definitivã si poate fi contestatã în termen de 10 zile de la comunicare. aceeasi pedepasã a primit-o si complicele lui Tibireac, un tânãr de 22 de ani care a participat la mãcel. Potrivit anchetatorilor, cei doi au bãtut, anul trecut, un cioban cu mai multe obiecte contondente, victima având nevoie de aproape jumãtate de an de îngrijiri medicale. Ulterior, aceasta a si decedat. “În urma cercetãrilor efectuate, politistii vasluieni au stabilit faptul cã, în dupã-amiaza zilei de 31 mai 2019, cei doi bãrbati ar fi agresat persoana vãtãmatã, un bãrbat de 57 de ani, din comuna Oltenesti, pe care ar fi lovit-o cu obiecte contondente (bâte din material lemnos). În urma agresiunii, victima a suferit fracturi la ambele membre inferioare, precum si la nivelul unui membru superior, suferind vãtãmãri ce au necesitat un numãr de 150-160 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare. Motivul agresiunii l-ar fi constituit faptul cã, persoana vãtãmatã, în calitate de cioban la o stânã din apropiere, nu a supravegheat corespunzãtor o turmã de ovine aflate la pãscut pe raza municipiului Vaslui, în zona statiei de epurare a apei, turmã care ar fi pãtruns si ar fi provocat distrugeri la o plantatie agricolã detinutã de unul dintre bãrbatii bãnuiti de comiterea faptei.

Ciobanul Tibireac, amenintãri cu cutitul la adresa jurnalistilor

TUPEU… Ion (Tãrâtã) Tibireac este unul dintre cei mai cunoscuti si prosperi crescãtori de oi din judetul Vaslui. Însã, de-a lungul timpului, a fost implicat si în diverse scandaluri. Cu toate acestea, pânã acum, ciobanul excentric de la Vãleni nu a fost tras la rãspundere pentru cã oamenii legii nu au gãsit suficiente probe care sã-l incrimineze. De asemenea, Tibireac este printre primii posesori de masini de lux din judet dupã ce, în urmã cu mai multi ani, si-a achizitionat un bolid de lux de culoare albã cu care-si vizita stânele. Scandalurile în care a fost implicat au rãdãcini vechi si, chiar dacã a fost acuzat de mai multe ori cã încalcã, printre altele, norme de igienã si deranjeazã vecinii, Tibireac a scãpat cu basmaua curatã. Un exemplu în acest sens este legat de faptul cã, în perioada în care Victor Cristea era primarul municipiului Vaslui, crescãtorul de oi reuseste sã ajungã la o întelegere cu municipalitatea si-si mutã stânele în apropierea orasului, în zona Termica. Mai mult, într-o perioadã ar fi folosit chiar halele fostei uzine termice pe post de padocuri pentru oi. Chiar acolo a avut loc o scenã care a demonstrat faptul cã, la acea vreme, Tibireac era tinut în brate chiar de fosta conducere a IPJ Vaslui. În 2015, trei ziaristi vasluieni au scãpat ca prin minune de cutitele unor ciobani care lucrau pentru Tibireac. Totul a pornit dupã ce Tibireac si-a ridicat, fãrã autorizatie, pe terenul fostei Termica SA, o stânã pentru 1.000 de oi. Chiar dacã a fost somat de primãrie, la acea vreme, sã-si dãrâme stâna, Tibireac a tratat totul cu indiferentã. În schimb, scandalul a început când ciobanul din Vãleni a primit vizita celor de la Garda financiarã, chiar în ziua în care se pregãtea sã vândã, fãrã documente, câteva sute de oi pe care ar fi încasat 800 de milioane de lei vechi. La descinderea comisarilor, au luat parte si trei jurnalisti vasluieni. Supãrat cã i-au fost încurcate afacerile, Tibireac s-a nãpustit asupra celor prezenti: “Cu mitraliera v-as omorî, animalelor!”. A urmat un potop de injurii si insulte. În final, oierul si-a arãtat dosul celor prezenti. Politistii prezenti la fata locului nu s-au sinchisit cã au fost tratati astfel. Pe searã, comisarii Gãrzii Financiare si o echipã de la IPJ Vaslui au oprit pentru control, la marginea orasului, un camion încãrcat cu 450 de oi. Transportul era însotit de Tibireac, finul lui si trei ciobani. De aceasta datã, oierul n-a mai rezistat. În fata politistilor, împreunã cu finul, Tibireac a sãrit cu cutitele la ziaristii prezenti la actiune. A fost nevoie ca politistii sã-i ameninte pe oieri cu armele din dotare, pentru ca ziaristii sã nu fie hãcuiti. Din pãcate, dupã acest episod, politistii nu au luat nicio mãsurã împotriva agresorilor.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ