spot_imgspot_img
12.4 C
Vaslui
23-feb.-2024

Ciocnirea titanilor din cultura vasluianã: Romeo Cretu si Dumitru Marin!

- Advertisement -

Gelu Bichinet: „orice asemãnare cu realitatea nu este întâmplãtoare!”

LANSARE La sfârsitul sãptãmânii trecute a avut loc unul din cele mai importante evenimente culturale ale judetului din epoca post-comunistã. Fostul ziarist si marele scriitor Romeo Cretu si-a lansat ultima capodoperã literarã, într-o atmosferã entuziastã, prezenti fiind mari oameni politici si de culturã din judet. Absolut toti au avut cuvinte frumoase la adresa autorului, mai putin Corneliu Bichinet, care a avut si cuvinte de-a dreptul funebre. Acesta a insinuat cã Romeo Cretu, ziaristul, s-ar fi sinucis spre disperarea altor ziaristi vãduviti groaznic de talent. În acest doliu general, Dumitru Marin s-a erijat în farul cãlãuzitor, lumina care „lumineazã”,un fiat lux modern si etern! Cât despre Corneliu Bichinet, e de înteles invidia, pentru cã si el a avut ceva tentative literare. Dar nu se poate compara cu noul Titu Maiorescu al culturii române, aka Dumitru V. Marin. Cu atât mai nobilã si mai generoasã a fost atitudinea profesorului Marin, care a declarat cã îl iartã pe Romeo Cretu si a promis cã îl va îndruma, de la înãltimea geniului sãu creator, în tainele literaturii!

TEXT MANIFEST Ajunge cu infractiunile, denigrãrile la adresa vasluienilor si toate stirile obscene care pãteazã groaznic imaginea judetului Vaslui. Am decis sã deschidem acest ziar cu un eveniment cultural foarte important pentru viitorul cultural al acestor locuri. În primul rând, tinem sã subliniem cã în acestã sãptãmânã se deruleazã Zilele Bibliotecii „Nicolae Milescu Spãtaru”, practic, cea mai importantã sãptãmânã din an a acestui judet. Doar ziaristii obsedati de sanzationalul efemer ar putea ignora acest mare eveniment care zguduie judetul din toate încheieturile si soselele spãguite de Dumitru Buzatu. Pentru cã aici vorbim de culturã, de hrana sufletului, despre Romeo Cretu si Dumitru Marin. Vorbim depre douã personalitãti marcante ale judetului Vaslui, doi oameni care au decis, dupã zeci de ani de urã notorie, sã-si dea mâna pentru binele comun al culturii judetului!

Zilele bibliotecii din Vaslui debuteazã în fortã

„În cadrul Zilelor Bibliotecii „Nicolae Milescu Spãtarul” din Vaslui am gândit un eveniment, practic o confirmare a unui om si, nu în ultimul rând, o întâlnire de suflet al unui autor vasluian si publicul cititor. În urmã cu 7 ani, Romeo Cretu pe care îl stiam ca jurnalist a venit cu o încercare literarã extrem de incitantã, i-am sugerat sã o trimitã la Festivalul Umorului „Constantin Tãnase” si a primit unul dintre premiile sectiunii de literaturã. Deja, nu mai era niciun lant care sã-l tinã pe Romeo Cretu, în frâu…visa ca la editia urmãtoare sã ia marele premiu si cum viata este durã, la editia urmãtoare nu a câștigat nici mãcar o mentiune. Asta l-a adus cu picioarele pe pãmânt, asa cã s-a apucat de scris”, a declarat Gelu Bichinet, directorul bibliotecii, vizibil marcat de importanta si amploarea evenimentului.

„Invitatie la culturã, invitatie la normalitate: Dumitru Marin si Romeo Cretu, doi oameni care se respectã!”

„Începând de luni, avem Zilele Bibliotecii Nicolae Milescu Spãtaru. Am citit în presa localã, atât cât mai este ea, presa scrisã, despre vreo 6 violuri, cinci accidente de masinã, câteva jafuri, tot felul de evenimente care, clar, aruncã o luminã frumoasã a judetului nostru si, vã rog sã mã credeti nici mãcar un cuvânt, despre evenimentele la care, cred eu, vasluienii participã cu drag si pleacã de aici cu un sentiment de bucurie…Îl felicit pe domnul profesor Marin, care si-a gãsit timp alãturi de confratele Romeo Cretu, cu care are o polemicã de 30 de ani. Este alãturi de domnia sa, la invitatia mea, pentru cã sunt un om care iubeste armonia, echilibrul…Mi-am îngãduit în calitate de gazdã sã-l invit pe domnul profesor Marin. Romeo Cretu a fost de acord, si-a muscat limba si a zis da!…Si sper eu ca acest moment sã revinã la normalitate, la niste oameni care se respectã, Dumitru Marin si Romeo Cretu!”

„Mecena plãteste, nu vorbeste!”

„Eu am venit pentru Romeo din mai multe puncte de vedere, pentru cã i-am fost dirigintã, pentru cã îl stiu de mai mult timp decât oricare din voi. Îl stiu din tineretile sale, în care avea alte preocupãri, si anume stãtea în ultima bancã si desena. Dar desena pe orice, inclusiv pe bancã. Între timp a încercat altceva…si pot sã mã laud cã sunt printre cei care i-a citit toate cãrtile publicate pânã acum si l-a criticat…Eu nu pot decât sã spun cã Romeo îsi construieste un soclu, dar la statuie mai are de fãcut!”, a declarat „mecena” Gabriela Cretu

A murit ziaristul Romeo Cretu, trãiascã prozatorul Romeo Cretu!

„Din nefericire, vreau sã vã anunt cã aici s-au petrecut, astãzi, douã momente îngrozitoare si trebuie sã afle tot judetul Vaslui un lucru foarte trist: ziaristul Romeo Cretu, acuzând grave probleme de constiitã pentru cã toatã viata lui, în loc sã tinã stiloul înfipt în inimã sau în creier, l-a înfipt într-o sticlã cu vin rosu si a zugrãvit cu aceastã nuantã viata noastrã…s-a sinucis! Si-a dat foc în biblioteca judeteanã, nu cu benzinã, ci cu rachiu. Si au încercat sã-l salveze, doamna Piseru, de la Urgente, SMURD-ul, Arafat, Ana Rinder…n-au reusit. Asa cã, colegii de la cenaclu au luat urna si au dus-o si au aruncat-o în lacul Solesti. Acolo, colegii de la Vremea Nouã, ziaristii Lucian Timofticiuc au plâns, au bocit de durere cã s-a prãpãdit Romeo Cretu…Aurina Petrea s-a dat cu fundul de gheatã, profesorul Marin, asigurându-se cã urna s-a scufundat definitiv, a tinut un necrolog si a promis cã îl va publica în 17 volume, de sãptãmâna viitoare…Sã-l uitati, pe Romeo Cretu ziaristul si sã vã aducetI aminte de Romeo Cretu, prozatorul!”

Dumitru Marin: „M-a dusmãnit, cel putin 20 de ani, nu-l felicit!”

„Am tinut sã vin la lansarea acestei cãrti din mai multe motive. Romeo Cretu are cel putin douã mari merite. A îndrãznit sã debuteze în literaturã, felicitãri! M-a dusmãnit, cel putin 20 de ani, nu-l felicit…Pot sã scriu frumos despre cartea lui, sub 200 de pagini, dar e o carte! Bunã, rea, cei de aici s-au strãduit sã spunã cã e foarte bunã…N-am citit-o, n-a vãzut-o si nici nu mi-a oferit-o cu vreun autograf…Piedestalul pe care cred eu cã mã aflu se compune dintr-o activitate de peste 53 de ani. Si tot ce am fãcut eu din 21 de mii de pagini din 90 de mii pe care le-am scris eu, mãcar 20 de mii am scris pentru vasluieni. Asta, zic eu, îmi dã dreptul, pentru cã am si altele, sã spun despre cutare sau cutare cã este o valoare…Eu am fãcut ziaristi pe mai multi, unul se aflã acolo în fata dvs….Vã spun asta pentru cã e vorba de muncã, nu ca sã vedeti ce lãudãros sunt eu….Am fost ocupat, am dat a 62-a mea carte la consilierii locali si am zis sã le dau si la consilierii județeni, nu pentru cã le-ar citi, unii dintre ei sunt de-a dreptul analfabeti…Am venit aici sã-l felicit pe Cretu, dar cu mãsurã pentru cã Romeo Cretu s-a format ca ziarist si atunci când s-a angajat unde lucreazã acum am zis cã e o mare pierdere pentru presa vasluianã…. Meridianul Cultural Româneasc are 1007 colaboratori din toate continentele…”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Chiar esti nedrept , Irimia! Daca te uiti pe sit-ul bibliotecii vei vedea ca chiar a fost o saptamana de sarbatoare si evenimente frumoase. Pana la Craciun poti vedea pe viu expozitia pictorului Constantin Tofan sau poti imprumuta cartile lansate. A mai fost si o sedinta de cenaclu literar, o intalnire metodica cu bibliotecarii din judet, Ziua Internationala a voluntariatului,. Toate sunt neinsemnate ptr ca nu au fost promovate de voi pe bani si nici nu s-a vorbit de politica- laudativ despre PNL. Pacat si un pic jenant pentru transparenta si deontologia despre care tot vorbiti.

  2. Romeo cretu, un mare betiv, ca toti marii scriitori din tara sau de aiurea..🤫
    Judecati ma, dar mor dupe Gabriela Cretu…stie cineva daca e tot divortata? Love you Gabi..❤❤❤❤❤

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.