spot_imgspot_img
8.5 C
Vaslui
19-apr.-2024

Ciocoiu, achitat de cumnata lui Buzatu! (facsimil)

- Advertisement -

Justitia vasluianã, perforatã de mafia politicã

RUDE LA JUDECÃTORIE Cumnata vicepresedintelui Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu, magistrat pe probleme de muncã la Tribunalul Vaslui, a reusit performanta de a scoate basma curatã un individ care are mari probleme cu legalitatea, demonstrând cã interesele de partid pot fi promovate si într-o functie consideratã sacrã. Olivia Cretu, care pe timpul PSD-ului ocupa un post de sef de cabinet în Prefecturã, a ajuns acum sã dea verdicte chiar în cazul membrilor PSD sau partenerilor de afaceri ai acestora. Unul dintre procesele rãsunãtoare judecate de asistentul-magistrat Cretu a fost cel al fostului director al Agentiei Nationale de Îmbunãtãtiri Funciare (ANIF) Vaslui, Adrian Ciocoiu, cãruia judecãtoarea îi dã dreptate pe un motiv penibil si obligã institutia sã-l reangajeze. „I-au dat dreptate cã nu trebuia sã facã pontaje, cã nu avea asta în fisa postului. Or, în timpul procesului, nici nu ne-au întrebat de asa ceva, am citit uimiti despre asta în motivare. Cum se poate?”, se întreabã directorul ANIF Vaslui, Sorin Dumitriu.

Adrian Ciocoiu, fostul director al ANIF Vaslui, a obtinut o decizie uluitoare de la Tribunal, într-un dosar instrumentat de cumnata unui important om politic din judet, Dumitru Buzatu. Judecãtoarea Olivia Cretu, pe rolul de asistent judiciar, a reusit sã dea o decizie greu de înteles într-un proces civil pe care Ciocoiu l-a deschis împotriva fostei sale unitãti, anul trecut. În vara anului trecut, Adrian Ciocoiu s-a trezit fãrã serviciu, fiind acuzat de conducerea Agentiei Nationale de Îmbunãtãtiri Funciare (ANIF) pentru faptul cã ar fi încercat sã musamalizeze situatii grave care se petreceau în zona sa de competentã, ca inspector zonal pe Valea Prutului. Fostul director de la ANIF Vaslui ajunsese sã acopere muncitorii din subordine, care nu veneau cu lunile la serviciu, desi, prin lege, acestia trebuiau sã fie prezenti la statiile de pompare din Prut. Pe lângã Ciocoiu, a fost concediat si un fost subordonat al acestuia, Costel Gugiuc, care avea functia de electromecanic la statia Fãlciu, SPD (statia de pompare si desecare) nr. 5 Doniceasa. Povestea era simplã si extrem de gravã, în acelasi timp. Pe 18 mai 2011, Ciocoiu a fãcut un referat cãtre conducerea ANIF Vaslui, prin care anunta cã electromecanicul Gugiuc nu a mai venit la muncã din aprilie si cerea aplicarea de sanctiuni. Pe 26 mai, comisia trimisã de la Vaslui constatã cã electromecanicul nu mai venise la serviciu din aprilie, deci nu avea nicio motivare în perioada în care lipsise. La Doniceasa, erau angajati doi frati, însã unul era în concediu de odihnã, iar celãlalt nu dãduse pe la serviciu de mai bine de o lunã, desi era obligatia sa de a supraveghea statia de pompare. Gugiuc este convocat la sediul ANIF, pentru declaratii, unde recunoaste cã nu mai fusese la muncã din aprilie, inclusiv luna mai. A explicat cã nu se simtea prea bine si trebuia sã meargã la spital, prezentând si un document medical. Se face si o comisie disciplinarã, care sã propunã concedierea muncitorului, pentru grave abateri, dar în acel moment explodeazã bomba. Fãrã sã stie cã electromecanicul fusese la declaratii, Ciocoiu aduce un pontaj al lui Gugiuc, în care explica cã subordonatul sãu fusese la serviciu în toatã luna mai. Imediat, conducerea ANIF solicitã extinderea cercetãrilor disciplinare si asupra lui Ciocoiu, întrucât era clar cã acesta nu-si fãcea sarcinile de serviciu si acoperea tot felul de matrapazlâcuri în teren. Ciocoiu „riposteazã” si aduce un document si mai fictiv, în care aratã cã Gugiuc muncise peste program în aprilie, deci avea dreptul la zile libere, în contul orelor suplimentare. Or, muncitorul recunoscuse cã nu fusese la serviciu în aprilie, deci minciuna fostului director era si mai evidentã. Mai mult, pentru a se umple de penibil, Ciocoiu sustine cã gãsise cererea lui Gugiuc pe 15 iunie, aruncatã de muncitor în statie, si cã nu avusese cunostintã de ea pânã atunci.

Judecãtoarea Cretu a dat o decizie greu de înteles

Pentru toate aceste fapte, lui Ciocoiu i s-a desfãcut contractul de muncã, pe bunã dreptate. Or, fostul director a tinut sã demonstreze cã este cineva la judet, asa cã a dat în judecatã ANIF. În februarie a.c., se dã o sentintã greu de înteles, din complet fãcând parte si cumnata lui Buzatu, magistratul asistent Olivia Cretu. Instanta decide sã anule decizia de concediere emisã de ANIF si cere ca Adrian Ciocoiu sã fie repus în situatia anterioarã deciziei, aceea de inspector de zonã. Magistratii îi refuzã lui Ciocoiu cererea de daune morale – fostul director a cerut 500 de milioane de lei vechi de la ANIF, considerându-se nedreptãtit! -, dar îi aprobã solicitarea privind plata avocatului lui Ciocoiu, 18 milioane lei vechi. Totodatã, instanta mai cere ca fostul sef de la ANIF sã primeascã si salarii restante, peste 200 de milioane de lei vechi. Cum se poate ca, având în vedere faptele grave, dovedite de conducerea unitãtii, Ciocoiu sã ajungã un personaj atât de pozitiv? Simplu! Conform unor surse judiciare, vãzând cã nu a reusit sã combatã punctele de vedere ale ANIF, întemeiate, de altfel, instanta de judecatã scoate la luminã un fapt cel putin ciudat prin care îl albeste pe Ciocoiu. „Referitor la fapta retinutã, privind pontarea eronatã a electromecanicului, instanta retine cã în fisa postului reclamantului nu se regãseste atributia de a întocmi pontaje. (…) Mai mult, în Regulamentul Intern se specificã faptul cã evidenta prezentei zilnice si a orelor suplimentare este tinutã de compartimentul de resurse umane”, se aratã în motivarea sentintei, motivare emisã la mai bine de o lunã de la pronuntare. Dintr-un condei, cumnata lui Buzatu îl dezvinovãteste pe Ciocoiu, desi lucrurile nu stau deloc asa. Iatã ce spune directorul ANIF Vaslui, Sorin Dumitriu: „Rãmân surprins cã instantei i-a trebuit opt luni de zile sã ia o decizie care se bazeazã pe faptul cã dl. Ciocoiu nu avea în fisa postului acele pontaje. Or, instanta nu ne-a întrebat nimic în timpul procesului, nici pe noi si nici pe dl. Ciocoiu, cã am fi dat explicatii. Au dat acea sentintã fãrã nicio explicatie pentru mine. Dl. Ciocoiu, ca inspector de zonã, se ocupa de tot ceea ce se întâmpla în zona sa de competentã, inclusiv prezenta sau absenta muncitorilor, lucrãrile executate, cantitãtile de materiale. Lunar avea obligatia asta, iar dânsul o stie foarte bine, de aceea nici nu a adus nimic în discutie de acest subiect în timpul procesului. Abia când am citit motivarea, am vãzut acest element, cel putin ciudat. Oricum, noi sperãm cã vom câstiga la Curtea de Apel, pentru cã dreptatea este de partea noastrã”.

Ce se urmãreste prin achitarea lui Ciocoiu?

Au fost multe semnale în dosar, care arãtau cã Adrian Ciocoiu este vinovat si minte, însã Olivia Cretu a refuzat cu orice pret sã vadã acest lucru. Printre altele, existã la dosar declaratia angajatului Guciuc, în care acesta sustine si semneazã: „În lunile aprilie si mai 2011, nu am fost în statie (perioadã în care Ciocoiu l-a pontat într-o veselie, n.r.). Dupã data de 15 mai 2011, am avut o întâlnire cu dl. Ciocoiu, care m-a învãtat sã fac o cerere de recuperare. (…) Ciocoiu Adrian m-a pus sã mint cã am lucrat în aprilie si mai 2011, luându-mã martor la Politie si unde prin declaratiile date am refuzat sã mai mint”. Este mai mult decât evident cã fostul director de la ANIF fãcea presiuni asupra subordonatilor sã mintã, dar Tribunalul Vaslui nu a luat în calcul acest lucru. Magistratul Olivia Cretu si colegii domniei-sale au dat o sentintã bazatã pe un punct de vedere aberant, care va fi demontat la instantele superioare. Dar, ce se urmãreste prin acest fapt?, ne-am întrebat. Din câte se pare, PSD-ul lui Buzatu se pregãteste sã conducã judetul si Adrian Ciocoiu ar putea fi solutia lui Buzatu pentru conducerea Agentiei de Îmbunãtãtiri Funciare. De aceea, s-a dat discret un semnal cãtre Justitie, care a reactionat rapid si l-a scos basma curatã pe Ciocoiu.

Situatia lui Ciocoiu la ANIF va fi decisã la Bucuresti

Sunt si unele semne de întrebare în procesul lui Ciocoiu, la care conducerea Tribunalului ar trebui sã dea un rãspuns. La momentul în care trebuia sã se dea o decizie în dosarul de la Tribunal, instanta a fost schimbatã în mod brusc, iar în dosar a apãrut numele asistentului judiciar Cretu, care semneazã de altfel si pe sentinta datã în cazul Ciocoiu. „Dl. Ciocoiu a cerut sã fie angajat pe situatia anterioarã desfacerii contractului de muncã. Or, noi nu mai avem postul de inspector de zonã, a fost desfiintat de ANIF. Am trimis cererea la Bucuresti, care poate decide dacã înfiinteazã sau nu post de inspector de zonã. Instanta de la Vaslui a decis, ne vom supune deciziei, însã vom contesta aceastã sentintã la Curtea de Apel de la Iasi, unde sper cã vom reusi sã demonstrãm adevãrul. Dacã am fi fost întrebati despre problema cu pontajele, am fi arãtat cum stau treburile, însã probabil nu s-a dorit”, a mai explicat directorul ANIF Vaslui, Sorin Dumitriu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

18 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.