15.2 C
Vaslui
30-sept.-2022

Circa 20 de tone de „resturi” de la tsunamiul din Japonia plutesc în derivă. Ce obiecte au ajuns în Alaska

- Advertisement -

O cantitate „fără precedent” de materiale care pluteau în derivă după tsunamiul care a afectat Japonia în martie 2011 a eşuat pe coastele din Alaska, au anunţat marţi activişti ecologişti.

Numeroase obiecte plutitoare, precum bucăţi de polistiren sau geamanduri, au fost descoperite pe Insula Montague, la circa 190 de kilometri sud-est de Anchorage, informează AFP.

Obiecte venind din Asia ajung de mai mulţi ani pe coastele din Alaska, dar cantitatea înregistrată recent este „fără precedent”, a declarat Patrick Chandler, un reprezentant al organizaţiei ecologice Center for Alaskan Coastal Studies.

„Nu am constatat niciodată până acum un asemenea număr”, a adăugat el. „Înainte, găseam câteva zeci de geamanduri negre, utilizate în acvacultura japoneză (…). Acum găsim sute. (…)Nu există altă cauză posibilă pentru această creştere decât tsunamiul”, a precizat el.

O vastă operaţiune de curăţare urmează să înceapă joi.

Autorităţile estimează că tsunamiul din Japonia ar fi adus în ocean 5-20 de tone de materiale, care de atunci plutesc în derivă spre est.

Pe 11 martie 2011, un cutremur cu magnitudinea de 9 grade a provocat un val seismic gigantic în nord-estul Japoniei. Tsunamiul care a urmat a distrus totul în calea lui, declanşând o serie de avarii la centrala nucleară Fukushima Daiichi, care a provocat cel mai grav accident nuclear după cel de la Cernobîl (Ucraina) din 1986.

Aproximativ 20.000 de persoane au murit sau au fost date dispărute în urma catastrofei.

www.antena3.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.