spot_imgspot_img
6.5 C
Vaslui
26-feb.-2024

CJ Vaslui “faultează” cofinanțarea Drumului Strategic Bârlad-Laza-Codăești pentru a reabilita o școală profesională

- Advertisement -
PASUL PE LOC… Instituția condusă de Dumitru Buzatu face relocări de fonduri și taie din cofinanțarea proiectului de reabilitare și modernizare a drumului strategic Bârlad -Laza – Codăești, după ce constructorii au oprit lucrările. O bună parte din banii de la drum va fi folosită pentru reabilitarea, modernizarea și dotarea unei școli profesionale din Huși

DIFERENȚE… Lăsat cu ochii în soare de către constructorii Drumului Strategic Bârlad – Laza – Codăești, care după creșterea prețurilor la materialele de construcții și-au luat jucăriile și au plecat de pe șantier, Consiliul Județean Vaslui va transfera o parte din fondurile alocate cofinanțării acestui obiectiv către alte investiții din județ. Suma, de ordinul zecilor de milioane de lei, a fost obținută în urma unui împrumut bancar contractat anul trecut și urma să fie folosită pentru cofinanțarea și asigurarea cheltuielilor neeligibile pentru nu mai puțin de cinci obiective de investiții: reabilitarea și modernizarea Drumului Strategic Bârlad- Laza – Codăești, extinderea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Vaslui și realizarea heliportului, dotarea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean Vaslui, creșterea eficienței energetice a imobilului “CSEI Elisabeta Polihroniade” Vaslui și reabilitarea, modernizarea și dotarea Școlii Profesionale Speciale “Sfânta Ecaterina” din Huși.

În luna martie, anul trecut, Consiliul Județean Vaslui a contractat un credit în valoare de 50 de milioane de lei de la Unicredit Bank S.A., bani care urmau să asigure prefinanțarea și/sau cofinanțarea celor cinci proiecte enumerate mai sus, din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate acestor proiecte. Cea mai mare parte din această sumă, adică peste 32 de milioane de lei, urma să fie alocată cofinanțării proiectului privind reabilitarea și modernizarea Drumului Strategic Bârlad – Laza – Codăești, însă planurile Consiliului Județean Vaslui au fost date peste cap de trei factori, care au făcut ca firmele de construcții să abandoneze șantierele chiar în mijlocul lucrărilor. Primul a fost pandemia de COVID-19, care, prin măsurile și restricțiile impuse de autorități, a dus la reducerea capacității de lucru, fiind constatate întârzieri mari în derularea lucrărilor. Al doilea factor care a dus la “griparea” proiectului a fost insolvența societății de Asigurare-Reasigurarea City-Insurance S.A, unde constructorii aveau polițele de asigurare privind garanțiile de bună execuție. Al treilea factor și poate cel mai important a fost creșterea accentuată a prețurilor la materialele de construcții. La fel ca și pandemia de COVID-19, și aceste creșteri au determinat întârzieri semnificative în realizarea lucrărilor. Ca urmare a acestor situații, constructorii de pe cele trei loturi ale investiției sus-menționate au solicitat rezilierea contractelor de lucrări. În acest moment, potrivit reprezentanților Consiliului Județean Vaslui, se lucrează la determinarea restului de executat pentru a putea demara din nou licitația pentru finalizarea investiției. Această etapă ar putea dura luni, poate chiar ani de zile, iar asta înseamnă nu doar un disconfort pentru cetățenii județului, ci și blocarea sumei alocată din împrumutul bancar pentru cofinanțarea proiectului. Pentru a nu sta cu banii “la sertar”, conducerea Consiliului Județean a modificat anexa Hotărârii prin care s-a obținut respectivul credit, după cum urmează: diminuarea cu suma de 14,2 milioane de lei pentru finanțarea Proiectului “Reabilitare modernizare Drum strategic județean Bârlad – Laza – Codăești. Din această sumă, 4,4 milioane de lei vor fi alocați pentru suplimentarea finanțării Proiectului “Extindere Unitate de Primiri Urgențe și realizare heliport”, 300.000 de lei vor merge pentru creșterea eficienței energetice a imobilului “CSEI Elisabeta Polihroniade”, iar 10,5 milioane de lei vor fi direcționați pentru finanțarea Proiectului Reabilitare modermizare și dotare Școala Profesională Specială “Sfânta Ecaterina” din Huși. În ceea ce privește al cincilea proiect, dotarea Ambulatoriului integrat al Spitalului Județean Vaslui, suma de un milion de lei nu mai este necesară, potrivit conducerii CJ Vaslui, deoarece această investiție urmează să se finalizeze în scurt timp.

Vasluienii, cu credite la bănci, moldovenii, cu fondul de rezervă al Consiliului Județean Vaslui

Dacă în privința clădirilor din județul Vaslui, reabilitarea și modernizarea lor se face cu credite, îndatorând Consiliul Județean pe ani de zile la bănci, în ceea ce privește situația de dincolo de Prut, situația se prezintă mult mai bine. În ultimii ani, autoritățile vasluiene au finanțat acolo proiecte de sute de mii de euro, în timp ce propriul județ are nevoie, ca de aer, de investiții similare. În 2018, Dumitru Buzatu, a semnat înțelegeri de colaborare cu mai multe raioane din Republica Moldova, acorduri care vizau, în special, “schimbul de experiență în domeniul dezvoltării locale și al bunelor practici pentru o activitate eficientă a autorităților administrației publice prin promovarea și susținerea relațiilor economice, agricole, dar și a proiectelor de infrastructură”. Timpul a arătat că aceste “bune practice” s-au bazat, în special, pe finanțările oferite de CJ Vaslui. În luna septembrie 2019, toți consilierii județeni vasluieni au votat propunerea președintelui Dumitru Buzatu privind aprobarea finanțării proiectului “Reconstrucția capitală a acoperișului la blocul 3C (chirurgie) la Instituția Medico-Sanitară Publică Spitalul raional Strășeni” din bugetul propriu al Consiliului Județean Vaslui pentru anii 2019- 2020 cu suma de 94.098 euro. Valoarea totală a proiectului a fost de 104.554 euro, autoritățile moldovene contribuind cu doar 10%. Tot în acea perioadă și tot din bugetul județului Vaslui au fost alocati aproape 70.000 de euro pentru construcția de căsuțe în Tabăra de odihnă pentru copii și adolescenți “La Dumbrava”, din raionul Soroca, în timp ce la Vaslui, Poiana Căprioarei, singura tabără școlară, zace în paragină de ani de zile. Tot CJ Vaslui a alocat 20.000 de euro pentru amenajarea accesului în Unitatea de Primiri Urgențe și dotarea cu o ambulanță a Spitalului raional din orașul Anenii Noi. De asemenea, insitituția condusă de Dumitru Buzatu a contribuit cu peste 25.000 de euro pentru reabilitarea drumului de acces către Cimitirul de Onoare din satul Stoianovca. La începutului anului 2019, același spital din Anenii Noi a beneficiat de un nou ajutor vasluian, de această dată în valoare de 100.000 de euro, pentru realizarea reparației capitale a Secției de maternitate a Spitalului raional. În luna aprilie, anul acesta, Consiliul Județean Vaslui a votat un proiect de hotărâre prin care 100.000 de euro din bugetul județului Vaslui au luat drumul Republicii Moldova, Raionul Nisporeni. Acolo, banii au fost folosiți la finanțarea proiectului “Modernizarea și reconstrucția Centrului de Tineret și Sport, Construcția anexei noi a sălii de haltere”. Iată cum pentru investițiile din Republica Moldova, instituția condusă de Dumitru Buzatu pune, în fiecare an, sute de mii de euro la bătaie, în timp ce pentru investițiile din județul Vaslui, aceeași instituție alege să se împrumute la bănci.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

10 COMENTARII

  1. Și, cu toate acestea, imbecilii de vasluieni (mai bine de jumătate din ei) votează de 30 de ani tot cu spurcaciunile astea PSD iste, în frunte cu jigodia de Buzatu. Când ești prost și sărac, așa vei muri. Mi-e scârbă.

  2. Feriți-vă de escroci!!!
    Miki Curelaru este unul din cei mai mari escroci din jud Vaslui.
    Am muncit pentru el ….are echipă de acoperișuri și fixat tablă. Dacă nu găsiți pe altcineva, nu faceți lucrarea fără a încheia contract. Este un mare escroc!!!!!

  3. Pai dăca au impartit toti banii cine sa îi verifice , eu nu am vazut picior de organ care sa verifice lucrarile lor , Popica si-a luat banii si dus a fost la Bucuresti ….bine si-a luat G , Buzatu trimite bani la Moldoveni ca noi la Vaslui avem de toate , dar na lumea a votat

  4. Made in Buzatu…cancerul judetului Vaslui….au distrus un drum pe care se putea circula si soferii de camion au vandut vechiul asfalt iar acum au lasat in urma o ruina…sa fie sesizat DNA ul pt magaria lui

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.