Clanurile Murui si Sandu îsi dezgroapã, online, mortii si securea rãzboiului! 9 reținuți, printre care și minori, după descinderile de ieri | FOTO | VIDEO

“CONGRESUL” INTERLOPILOR DIN MURGENI, LA POLITIA BÂRLAD

UPDATE: 9 bărbați din Murgeni, reținuți în urma perchezițiilor de duminică dimineața In urma audierilor care au avut loc la sediul Poliției Bârlad, oamenii legii au decis să rețină 9 bărbați din cei 26 duși la secție, pentru o perioadă de 24 de ore. Aceștia au vârste cuprinse între 16 și 48 de ani. Reamintim că duminică dimineața, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, au efectuat peste 20 de percheziții domiciliare la adrese de pe raza orașului Murgeni, la persoane bănuite de comiterea mai multor infracțiuni. În cauza în care au fost dispuse perchezițiile domiciliare se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de “tulburarea ordinii și liniștii publice”, “lovire sau alte violențe”,”uz de armă fără drept” și “distrugere”. Ancheta este în curs de desfășurare, fiind efectuate cercetări în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale a tuturor persoanelor implicate.

DESCINDERI…Audieri maraton la Bârlad dupã ce 26 de membri ai clanurilor Murui si Sandu au fost sãltati, la primele ore ale diminetii, si dusi la sediul politiei. Peste 200 de forte de ordine din sase judete au descins, duminicã, la Murgeni pentru a pune capãt unui mai vechi conflict care mocneste între cele douã grupãri. Dupã ce s-au altoit bine la începutul acestei luni, interlopii au fost plasati într-un fel de izolare la domiciliu, dupã ce IPJ Vaslui a declarat micutul orãsel zonã specialã de sigurantã publicã. Cu mascatii patrulând pe strãzi, membrii celor douã clanuri au continuat sã se ameninte, prin intermediul live-urilor de pe facebook. Probabil cearta din mediul online ar fi fost trecutã cu vederea dacã protagonistii altercatiei din urmã cu douã sãptãmâni nu s-ar fi înarmat în toatã aceastã perioadã, pentru a-si pune amenintãrile în practicã. Ca drept dovadã, la perchezitiile efectuate ieri, fortele de ordine au ridicat, în vederea confiscãrii, un adevãrat arsenal de rãzboi, compus din pistoale, sãbii, bâte, topoare, sulite, lanturi, pusti si crose de golf. Dacã ar fi fost folosit, cu sigurantã pe strãzile Murgeniului ar fi curs mult sânge.

Ziua de ieri a fost una extrem de tensionatã pentru toti locuitorii orasului Murgeni. De la primele ore ale diminetii, strada principalã a fost ocupatã de zeci de masini ale fortelor de ordine, venite din aproape toate judetele Moldovei. Peste 120 de politisti din judetele Vaslui si Bacãu, 70 de luptãtori din cadrul Serviciului pentru Actiuni Speciale din Iasi, Bacãu, Neamt, Vrancea, Galati si Vaslui si peste 80 de jandarmi din cadrul IJJ Vaslui si Gruparea Mobilã de Jandarmi Bacãu au efectuat, în prezenta procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângã Judecãtoria Bârlad, 23 de perchezitii la locuintele persoanelor implicate în altercatie, mai precis a familiilor de etnie romã Sandu si Murui. Oamenii legii au ridicat din pat toate persoanele implicate în altercatia care în urmã cu douã sãptãmâni îngrozea o tarã întreagã.

«Un betisor, o scânduricã, sã se înfricoseste ceilalti»

ARSENAL DE LUPTÃ… În încercarea de a asigura un climat de sigurantã publicã în Murgeni, politistii vasluieni au ridicat, ieri, mai multe arme. Arsenalul grupãrilor Murui si Sandu depãseste orice imaginatie si aratã cât de periculoase pot fi astfel de persoane. Zeci de pistoale, sãbii, crose de golf, pumnale, cutite, topoare si bâte, precum si sulite din lemn de 2 m, cu vârf din otel, au fost luate din locuintele bãtãusilor si duse la sediul politiei din Bârlad, în vederea confiscãrii. Pânã si politistii erau îngrijorati si uimiti de numãrul mare de obiecte contondente si tãioase, cu care se pregãteau cei din clanurile Sandu si Murui sã se rãfuiascã! Întrebatã la ce urmau sã fie folosite acele obiecte, nevasta bulibasei Petru Sandu, poreclit Flagãra, a recunoscut cã “bãtisoarele” trebuiau sã-i sperie pe cei din clanul Murui. “Ne-am asigurat si noi, ce era sã facem ? Cu un bãtisor acolo, cu ce-am gãsit si noi. Groase, subtiri, sã fie în mânã sã se înfricosãste ceilalti, sã fuge la vale. Noi nu ne-am dus la vale, ei au venit aicea peste noi, stie toatã lumea», a declarat femeia. Tot la diminutiv, despre o «scânduricã», a vorbit si un alt membru al clanului Sandu. « Noi n-am fãcut nimic. Tot scandalul a pornit de la o fatã. Au venit ãstia (n.r. membrii clanului Murui) din Franta si au provocat scandalul. Au venit 3000 de kilometri sã-l omoare pe Sandu Petru. Au venit pregãtiti cum nu s-a mai vãzut, cu topoare, sãbii. Toate armele au fost gãsite la vale, la de-alde Murui. La noi nu au gãsit nimic, doar o scânduricã.»

Murgestenii au asistat la descinderea politiei strigând «Bravo, bravo!»

Bãtãile si distrugerile deveniserã o obisnuintã în ultima perioadã în Murgeni, unde clanurile Murui si Sandu îsi disputã suprematia de mai multi ani. Actiunea de ieri a politistilor a venit dupã ce, la începutul acestei luni, linistea  comunitãtii a fost zguduitã de o nouã bãtaie de stradã. Aproximativ 200 de persoane,  apartinând celor douã grupãri, au pornit un adevãrat rãzboi,  de la un divort cu scântei, între familiile Murui si Sandu. În urma bãtãii, patru persoane au ajuns la spital, în stare gravã. Imediat dupã conflict, Murgeniul a fost declarat zonã specialã de sigurantã publicã de cãtre conducerea Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui. Chiar si asa, membrii celor douã clanuri au continuat sã se ameninte prin intermediul retelelor de socializare, fãcând live-uri pe facebook. Terorizati, ani la rândul, de clanurile de rromi, locuitorii din  Murgeni au avut un sincer moment de bucurie când au vãzut desfãsurarea impresionantã a fortelor de ordine pe strãzile orasului lor. Chiar dacã multi dintre ei au fost treziti de zgomotul sirenelor, acestia au iesit la balcoane si la scãrile blocurilor sã le multumeascã oamenilor legii pentru perchezitiile fãcute la locuintele grupãrilor Sandu si Murui. “Bravo” a fost mesajul simplu, dar sincer pe care murgestenii l-au transmis fortelor de ordine. Oamenii de bunã credintã din Murgeni sperã acum ca astfel de actiuni sã fie cât mai dese, iar Inspectoratul de Jandarmi Judetean Vaslui  sã înfiinteze o sectie în orasul lor astfel încât infractionalitatea sã nu mai creascã.

Mortul « de infarct », cu fata umflatã si fãrã dinti în gurã face înconjurul internetului: «Lui cine îi va face dreptate?»

Profitând de descinderile de ieri ale fortelor de ordine, mai multi localnici ne-au trimis un filmulet cu un bãrbat de etnie rromã care ar fi decedat în Anglia, în urmã cu trei luni. Despre acest caz redactorii ziarului Vremea Nouã au mai scris si sãptãmâna trecutã, când mai multi membri ai clanului Murui au declarat cã vasluianul ar fi fost, de fapt, ucis din cauza unui bãiat de-al lui Sandu Petru. «Noi nu avem banii lor, suntem mai sãraci, dar nici nu facem ce fac ei. În ultimii ani, clanul Flagãra a dus în Anglia mai multi tigani, smecheri cu ani de puscãrie în spate. Le-a promis locuri de muncã pe santiere, bani multi si o viatã mai usoarã. Oamenii au fost de acord sã plece. S-au angajat acolo si au început sã cîstige bani frumosi, mii de lire pe lunã. Capul retelei era unul dintre bãietii lui Flagãra, Eugen, el s-a ocupat de transport, de cazare, de angajãri. Prin urmare, la sfârsitul fiecãrei luni, banii cîstigati de tigani ajungeau în buzunarele lui. El îi împãrtea cum voia. La tiganii mai smecheri, mai destepti, le dãdea 300-400 de lire, pe ãia mai prosti îi pãcãlea si cu 100-200 de lire, cât sã aibã de tigãri si de mâncare. Restul banilor îi trimitea acasã. Acum trei luni, când a venit bãiatul lor în România, a lãsat pe altcineva de-al lor sef acolo. Oamenii, când au vãzut cã au scãpat de bãiatul lui Flagãra, au început sã ridice capul din pãmânt. Tiganii l-au mirosit pe ãla nou cã nu are fortã si i-au spus cã nu mai plãtesc nicio taxã. “Munca mea, banii mei” i-au zis. Ca sã nu scape situatia de sub control, cunostinta lui Flagãra le-a spus cã dacã se revoltã îi va pârî la sef. Atunci au sãrit oamenii pe el si l-au omorât pe loc. L-au bãtut pânã l-au lãsat fãrã suflare si l-au lãsat într-o casã abandonatã. Englezii l-au dat mort, de acolo s-a luat legãtura cu autoritãtile române. Familia decedatului a primit o sumã de bani sã nu facã plângere pe nicãieri, iar politia de la noi a rãmas chit, nu a fãcut nimic în cazul ãsta. Crimã de om s-a fãcut si nu s-a luat în considerare. Mortul avea fata umflatã si vânãtã, rãmãsese fãrã dinti în gurã, dar la Murgeni s-a spus cã a decedat de infarct”, ne declarau în urmã cu o sãptãmânã membrii clanului Murui. Varianta acestora a fost confirmatã si probatã, oarecum, ieri de alte persoane din Murgeni care au trimis video cu bãrbatul omorât în bãtaie pe facebook-ul ziarului nostru. «Tot ce vi s-a spus sãptãmâna trecutã este adevãrat. Bãiatul ãsta mort, pe numele sãu Sandu Cantian, avea grijã de muncitorii din zona Ipswich. Noi stim cã politia englezã a venit dupã bãiatul lui Flagãra pânã în Murgeni, dar el, pentru cã dãdea bani la politie, a fost avertizat înainte de a ajunge englezii. A reusit sã fugã în Germania, unde si acolo are mai multi sclavi care muncesc în abatoare. Poate nu ar fi rãu ca dacã tot s-au fãcut perchezitii si retineri, sã se întrebe si de moartea acestui om. Lui cine îi mai face dreptate?”, se întreabã locuitorii din Murgeni.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ