Clinică din Vaslui, acuzată de rezultat neconform: “același sânge, rezultate diferite”

VARIABILĂ… De-a lungul timpului, s-a întâmplat ca analizele să difere de la un laborator la altul, însă un vasluian s-a confruntat, zilele acestea, cu o situație cu totul neobișnuită. Având soția bolnavă, programată pentru o operație, acesta a mers la Clinica Recumed pentru a-i face analizele la sânge. A scos din buzunar aproape 600 de lei, însă imediat ce a primit rezultatele i-au fost returnați banii, după ce a constatat o greșeală în buletinul de analize. Mai exact, femeia avea trecut RH-ul pozitiv, deși în 2019, același laborator stabilise că aceeași pacientă are RH-ul negativ. Eroarea este foarte gravă, pentru că, la fel ca și grupa de sânge, RH-ul nu se schimbă pe durata vieții, iar dacă pacienta ar fi avut nevoie de sânge în timpul operației, acest rezultat i-ar fi complicat și mai mult starea de sănătate. “Am sunat la clinică, iar băiatul care a răspuns mi-a zis că nu poate să-mi dea informații prin telefon, că ar fi mai bine să mă deplasez acolo, să vorbesc cu șefa de laborator. Am ajuns la clinică, unde am văzut-o pe doamna șefă de laborator foarte speriată, cel puțin asta a fost impresia pe care mi-a lăsat-o. Am întrebat-o cum e posibil ca în doar doi ani un RH să devină din negativ pozitiv? Atunci doamna a recunoscut că s-a făcut o greșeală și că știe despre cazul nostru. S-a scuzat, apoi mi-a dat două variate: ori soția mea repetă analizele la aceeași clinică, ori mi se dau banii înapoi, aproape 590 de lei. Am ales să iau banii și să merg la o clinică din Iași pentru că în rezultatele lor nu mai puteam avea încredere” ne-a declarat soțul femeii. Cei doi au mers la Spitalul Arcadia din Iași, iar rezultatele analizelor au fost diferite față de cele obținute la clinica din Vaslui, mult mai apropiate de starea de sănătate a pacientei. Aceasta avea homoglobina mărită, la fel și monocitele și leucocitele, iar limfocitele erau sub parametri normali. La clinica Recumed, valorile acestor analize erau ieșite din parametri normali doar la monocite. Contactată telefonic, conducerea Recumed a recunoscut că, în cazul RH-ului, e posibil să se fi strecurat o “eroare umană”, însă în ceea ce privește celelalte analize, valorile au fost stabilite de aparatura performantă, aici nemaintervenind factorul uman.

Comandă analize Recumed

La analizele de sânge nu e întotdeauna ca la aritmetică. Rezultatele acelorași teste de sânge efectuate în laboratoare diferite se pot bate cap în cap. Nivelul colesterolului, glicemiei și al altor componente ale sângelui diferă de la un buletin la altul, însă sunt și analize care nu se modifică. De exemplu, o persoană se naște și moare cu aceeași grupa de sânge și același RH. Numai că la Vaslui, minune, o tânără a constatat că RH-ul ei se tot schimbă, când pozitiv, când negativ. Cazul ne-a fost adus în atenție de soțul ei, la sfârșitul săptămânii trecute, când a primit cele mai recente rezultate. “Soția face analizele în fiecare an. În 2019, când a făcut ultima dată analizele la Recumed a cerut RH-ul, grupa sanguină. Atunci i-a ieșit RH-ul negativ, fapt care ne-a mirat, mai ales că părinții ei aveau ambii RH pozitiv. Pe data de 6 ianuarie, anul acesta, când s-a dus la aceeași clinică, i-a trecut prin cap să mai repete o dată RH-ul și grupa de sânge, că în 2019 ni s-a părut suspect. Acum, surpriză, RH-ul a ieșit pozitiv. Am sunat la clinică să întreb ce posibilitate este ca rezultatul să fie neconform? Mi-a zis doar că e exclus așa ceva, apoi mi-a transmis să vorbesc direct la laboratorul de analize, ceea ce am și făcut a doua zi, dimineața. Am sunat, iar băiatul care mi-a răspuns mi-a zis că nu poate să-mi dea informații prin telefon, că ar fi mai bine să mă deplasez acolo, să vorbesc cu șefa de laborator. Am ajuns la clinică, unde doamna șefă de laborator mi s-a părut a fi foarte speriată, cel puțin asta a fost impresia pe care mi-a lăsat-o. Stătea mai mult cu capul în pământ, dar cu toate astea nici nu-mi dădea voie să vorbesc prea mult. Am reușit să o întreb totuși cum e posibil ca în doar doi ani un RH să devină din negativ pozitiv? Atunci doamna a recunoscut că s-a făcut o greșeală și că știe despre cazul nostru. S-a scuzat, apoi mi-a dat dat două variante: ori soția mea repetă analizele, ori mi se dau banii înapoi, aproape 590 de lei. Mi-a fost teamă că repetând analizele, voi primi din nou aceleași rezultate în care nu am încredere. Am mers la casierie cu bonul, am ridicat banii pe care i-am dat pe analize, nu înainte de a face poză și bonului și comenzii de analize. Vi le pun la dispoziție, cu tot cu rezultatele analizelor din 2019 și 2021, să vedeți că nu mint cu nimic. Pot demonstra totul cu documente”, ne-a declarat vasluianul.

Valori diferite și la alte analize

Cu banii returnați și rezultatele analizelor de la Recumed în buzunar, cei doi soți au mers, după o săptămână, la Spitalul Arcadia din Iași, unde au repetat aceleași analize. Dacă la clinica din Vaslui, rezultatele au arătat valori în afara parametrilor normali la monocite (peste), magneziu (sub) și colesterol (peste), la clinica din Iași rezultatele au arătat valori anormale și la hemoglobină, leucocite, densitate, ph și limfocite. Așa cum am scris mai sus, aceste rezultate pot varia chiar de la o săpătmână la alta, în funcție de regimul alimentar al persoanei, de stilul de viață, însă toate aceste diferențe i-au făcut pe cei doi soți să se întrebe și mai mult cât de conforme sunt rezultatele analizelor de la Vaslui.

“Mai multă responsabilitate pentru că viața oamenilor poate depinde de aceste rezultate neconforme”

Soțul femeii a mai afirmat că motivul pentru care a ales să facă public cazul soției a fost ca alți vasluieni să nu treacă prin astfel de situații. “Am decis să contactez ziarul dumneavoastră deoarece mă tem că soția mea nu e un caz singular. Așa cum i-am spus și băiatului de la recepție, eu nu mă bucur la cei 590 de lei pe care mi i-au dat înapoi, pentru că i-am dat în altă parte. Analizele oricum le-am repetat, deci nu am niciun câștig de pe urma acestui demers. Problema mea este că sunt sute de oameni necăjiți din tot județul, care fac analize, ca apoi să existe posibilitatea să primească rezultate false. Vă dați seama că în funcție de rezultatele acelor analize, mulți oameni ajung pe masa de operație, altora li se oprește tratamentul, pe motiv că sunt sănătoși. Puteam să mă duc la Protecția Consumatorului, să fac plângere, mai ales că cei de la clinică și-au recunoscut vina din moment ce mi-au returnat banii, dar nu asta urmăresc, nu vreau să fac rău clinicii. Mi-aș dori doar ca vasluienii să fie foarte atenți atunci când merg să-și facă analizele, eventual să le confrunte și cu altele, pentru că e sănătatea lor la mijloc. Eu am fost și sunt în continuare supărat pentru că din partea celor de la clinica Recumed nu am primit niciun răspuns. Nu știu motivul pentru care s-a ajuns la asemenea greșeli și nici dacă cineva va fi tras la răspundere pentru asta! Mă mai deranjează că după ce le-am atras atenția, au modificat rezultatul RH-ului pe site-ul lor. Din păcate, ei nu știu că eu am poză cu analizele inițiale.”

Rezultate Recumed 2019
Rezultate Recumed 2021

“Variabila eroare umană este foarte puțin probabilă, dar în fizica universului poate exista!”  

Pentru că acuzațiile sunt foarte grave, am contactat conducerea clinicii Recumed, pentru a-i oferi dreptul să se apere. Directorul Marian Radu a recunoscut că în privința RH-ului e posibil să se fi făcut o greșeală de interpretare, însă în ceea ce privește celelalte analize nu pot apărea erori pentru că rezultatele sunt stabilite de aparate, fără intervenția factorului uman. Iată ce a declarat aceasta: “Soțul doamnei, înainte să aducă acuzații clinicii noastre, trebuia să se ducă la un specialist, să interpreteze acele rezultate. Și eu, dacă îmi iau analize acum, voi avea niște rezultate care în mod cert vor fi diferite peste o săptămână, dacă în această perioadă nu mănânc, nu fumez, nu consum alcool. Cu siguranță un medic hematolog poate explica variațiile moleculare care pot influența variabilitatea unui rezultat, mai ales în condiții de sarcină. Noi vom face demersurile necesare pentru a argumenta acest rezultat, însă trebuie să știți că în spate este o structură pregătită, care are niște protocoale foarte stricte legate de controalele externe, calibrări, echipamente de ultimă generație complet automate, controale Renar și managementul calității. Variabila eroare umană este foarte puțin probabilă, dar în fizica universului poate exista! Verificăm toate posibilitățile! De la șefa de laborator am aflat că i s-a oferit varianta refacerii acestei unice analize care a fost singura pusă sub semnul întrebării (n.r. stabilirea RH-ului). Și la spital, în condiții de adresabilitate în sarcină, se întâmplă foarte des ca acest RH să varieze”, ne-a comunicat managerul clinicii Recumed.

În spitale, mai ales în cazul unor transfuzii, nu se ține cont de rezultatele clinicilor private”

Pentru a ne lămuri mai mult despre cât de importantă este stabilirea corectă a RH-ului, am sunat și la Centrul de Transfuzie Sanguină Bârlad, de unde dr. Violeta Nestor ne-a dat următoarea declarație. “Aceste analize de stabilire a RH-ului se fac prin mai multe metode. Dacă doamna are o problemă de sănătate și are nevoie de sânge, trebuie să știe că în spital i se mai stabilește o dată grupa sanguină și RH-ul, nu prea se iau în considerare analizele clinicilor private. RH-ul negativ e mai rar în populație, problema e că dacă persoana respectivă va avea nevoie vreodată de transfuzie, trebuie găsite persoane cu RH negativ. Nu e recomandat ca o persoană cu RH negativ să primească sânge cu RH pozitiv pentru că au fost constatate niște incompatibilități, dar câteodată organismul suportă și astfel de transfuzii” ne-a transmis directorul Centrului de Transfuzie.

“Mi-au spus să vă cer să nu mai publicați articolul” 

Ieri după-amiază, la o zi după ce am vorbit cu managerul Marian Radu, soțul pacientei ne-a sunat din nou, pentru a ne spune că a fost contactat de conducerea clinicii. Acesta a fost invitat la Recumed, pentru o discuție amicală cu cei doi directori. “M-au sunat să mă invite să stăm de vorbă. M-am dus, ca orice om de bună credință. Trebuie să vă spun că nu mi-au oferit bani sau alte avantaje de niciun fel. Au vrut doar să-mi arate aparatura și laboratorul și să-mi spună că în cazul stabilirii RH-ului poate interveni o eroare umană. Au avut o putere foarte mare de convingere, pentru că la finalul discuțiilor aproape mă convinseseră că am greșit atunci când am apelat la ajutorul ziarului. Ba mai mult, mi-au spus să vă contactez din nou, pentru a vă cere să nu publicați articolul. Le-am spus că tot ce pot eu să fac este să-mi șterg recenziile și comentariile mele lăsate în mediul online, dar că în ancheta jurnalistică nu pot interveni, mai ales că eu am fost cel care a sunat la ziar. Îmi mențin părerea că un astfel de articol trebuie făcut public pentru ca vasluienii să știe atunci când merg să-și facă analizele că pot interveni erori umane în stabilirea rezultatelor. Și mai mult decât atât, aș vrea ca după publicarea acestui articol, cei care conduc astfel de clinici și de laboratoare să fie mai atenți cu stabilirea rezultatelor, pentru că viața oamenilor poate depinde de ce scriu ei pe acele hârtii”, ne-a spus soțul pacientei, ieri. În ciuda încercărilor conducerii Recumed de a opri publicarea articolului, ziarul Vremea Nouă își va face datoria și va informa corect vasluienii, mai ales pe subiecte de interes public, așa cum este sănătatea și educația.

 

 

 
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ