Coaliția de guvernare a început să scârțâie și la Vaslui: USR-PLUS a votat alături de PSD bugetul județului, liberalii s-au abținut

TRĂDARE… Coaliția de guvernare dintre PNL-USR-PLUS-UDMR dă semne de fragilitate nu doar la centru, ci și în teritoriu. După ce zilele trecute, viceprim-ministrul Dan Barna a anunțat că premierul Florin Cîțu nu se mai bucură de sprijinul Alianței USR-PLUS, azi a venit rândul colegilor lui din Consiliul Județean Vaslui să le întoarcă spatele liberalilor. Aceștia au votat, la foc automat, toate articolele proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului județului Vaslui, alături de consilierii PSD, lăsându-i pe liberali singuri în lupta cu partidul care conduce județul de aproape 30 de ani. Unul dintre motivele pentru care liberalii s-au abținut de la votul pentru bugetul județului a fost refuzul majorității de a aproba următorul amendament: distribuirea a 3 mil. lei, din bugetul necesar funcționării Consiliului Județean, către finanțarea drumurilor județene. Consilierul Gheorghe Veziteu a specificat că, anul trecut, Consiliul Județean a avut nevoie de 15 mil. lei pentru buna funcționarea, iar anul acesta a fost prevăzută o sumă de 19 mil. lei, deși organigrama nu a suferit modificări. Liberalii se tem că diferența de 4 mil lei reprezintă, de fapt, o “pușculiță” pentru social-democrați, banii urmând a fi repartizați primăriilor PSD.

Articolul 5 din proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului local al județului Vaslui pe anul 2021 a fost singurul unde Alianța USR-PLUS s-a abținut, la fel ca liberalii. Articolul 5 structura bugetul local al județului după cum urmează: Cheltuieli totale: 526.692.814 lei, din care cheltuieli de personal- 143.432.268 lei, bunuri și servicii- 51.952.758 lei, dobânzi- 561.000 lei, fond de rezervă bugetară la dispoziția autorităților locale- 200.000 lei, transferuri între unități ale administrației publice- 35.847.596 lei, alte transferuri- 5.651.980 lei, asistență socială- 13.752.559 lei, proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-202- 137.878.650 lei, alte cheltuieli- 12.551.300 lei, rambursări de credite- 8.286.220 lei, active nefinanciare- 116.578.083 lei. Deficit- 12.299.764 lei. În cazul celorlalte 29 de articole ale proiectului de hotărâre, dar și al celor 18 anexe la proiect, USR-PLUS a votat alături de social-democrați, rezultatul final fiind de 22 voturi “pentru” adoptarea bugetului și 12 abțineri. Decizia celor de la USR-PLUS de a merge pe aceeași linie cu social-democrații este cu atât mai surprinzătoare cu cât și cu votul lor și fără votul lor, bugetul ar fi trecut oricum. Probabil a fost maniera usr-iștilor și plus-iștilor de a le arăta pisica celor din Partidul Național Liberal, mai ales într-un alt for legislativ, cel al municipiului Vaslui, se poate forma, cu ușurință, o altă majoritate.

O “caldă” înainte de vot

Înaintea votului final pe buget, consilierul județean Afteni Mitică de la USR-PLUS a ridicat o problemă privind diferența de finanțare dintre Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui și Muzeul “Vasile Pârvan” Bârlad, scoțând în evidență fapul că muzeul din Bârlad primește mai mulți bani pentru dezvoltare, adică 545.000 lei, aproape de zece ori mai mult decât Muzeul Județean Vaslui, căruia i-a fost alocată suma de 56.000 lei. Problema a fost lămurită rapid atât de contabilul șef al Consiliului Județean, Mircea }uțuianu, care i-a explicat consilierului Afteni că cei mai mulți bani alocați muzeului din Bârlad se vor duce către reparații la Casa Sturza, dar și de către directoarea Ramona Mocanu, care a specificat că investițiile care vor mai fi făcute de către Muzeul Județean vor fi finanțate prin Programul Național de Restaurare. Câțiva consilieri PSD au încercat să îl taxeze pe Afteni, atrăgându-i atenția că toate aceste informații puteau fi aflate și înainte de ședință, însă președintele Dumitru Buzatu a intervenit prompt, rugându-i pe pe toți consilierii să fie mai înțelegători cu colegul lor, care a ridicat o problemă “în mod corect”. “Eu n-am niciun reflex de a respinge întrebări, de a încerca să căutăm soluții la probleme și vă rog și pe dumneavoastră să aveți răbdare, inclusiv pe cei care formați majoritatea, pentru că sunt lucruri importante”, le-a transmis Dumitru Buzatu celor care încercau să-l pună la punct pe consilierul de la USR-PLUS.
5 COMENTARII

    • Articolul este cat se poate de real, iar cei care vor sa se convinga o pot face urmarind video-ul de pe pagina de facebook a CJ! Eu am vazut sedinta in transmisiune live si pot sa afirm ca nu sa inventat nicio fapta!

  1. Mi-e rusine!
    Si cat se mai dadea Botez si ceilalti USR-isti cu capul de pereti ca ei nu fac alianta cu PSD!
    USR=PSD!
    Botez, deputatule, tine minte vorba liberala “ciocul mic”!

LĂSAȚI UN MESAJ