Coaliția lui Braniște și Mîndru își umflă mușchii, dar Goscomul va defila tot cum vrea Pavăl

CANDIDAȚI CU „SPATE” POLITIC… După ce au devenit vedete naționale în împrejurări diferite, Ioan Zaharia și Sebastian Fordea vor să fie și colegi de birou, ambii luptând pentru funcția de membru în Consiliul de Administrație al Goscom SA

REZULTATELE PARȚIALE… Concursul pentru desemnarea membrilor Consiliului de Administrație (CA) al GOSCOM Vaslui a intrat într-o nouă etapă, după ce comisia de evaluare a decis, marți după-amiază, că toate cele 12 dosare îndeplinesc cerințele și intră pe lista scurtă. Candidații dornici să ocupe un post călduț în conducerea societății vor trebui să depună acum o Declarație de Intenție prin care să-și exprime viziunea proprie privind dezvoltarea viitoare a companiei Goscom. Sursele noastre ne-au declarat că diferența se va face la proba interviului, unde candidații vor fi triați de o comisie, unde majoritari sunt social-democrații. Spunem acest lucru, fiindcă această comisie este formată din trei consilieri locali (doi de la USR-PNL și unul de la PSD) și din doi subalterni ai primarului Vasile Pavăl. Potrivit acelorași surse, în aceste zile se poartă negocieri între cele trei partide componente ale legislativului local, în așa fel încât să fie împăcată și capra și varza. Pariul redacției noastre este că la Goscom majoritatea PNL și USR poate impune trei din cinci membri în CA, dar administratorul executiv al societății va fi cel pe care Pavăl îl va susține, adică actualul director Cătălin Bârleanu. Un triaj mult mai riguros s-a făcut în cazul Locativa Vaslui, acolo unde pentru funcția de administrator au fost depuse trei dosare, dintre care doar unul a mers mai departe. L-am sunat pe Daniel Neacșu, consilier local PSD, președintele comisiei de evaluare, pentru a afla numele persoanei norocoase, însă acesta ne-a declarat că “informațiile sunt secrete până la stabilirea rezultatelor finale”, deși în OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice se aduce în discuție “transparența accentuată față de public”, iar în cazul de față, lista scurtă a candidaților, adică a celor calificați pentru a depune Declarația de intenție, trebuia publicată pe site-ul societății. Numai că acel site nu există și nici pe site-ul primăriei listele scurte de la Goscom și Locativa nu sunt publicate.

Chiar și fără a obține vreo informație de la fostul viceprimar al municipiului Vaslui, am aflat că dosarul care s-a calificat mai departe în cazul Locativa Vaslui aparține actualului administrator, Nicu Palade. Acesta se află la conducere încă de la înființarea societății, în anul 2013. Administrator al unui fond locativ de 277 apartamente, din care 105 sunt apartamente ANL, Palade a trecut, împreună cu Locativa SRL, printr-o procedură de insolvență solicitată, în 2014, de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vaslui. La începutul anului 2015, Consiliul Local Vaslui l-a desemnat tot pe Nicu Palade administrator special la aceeași societate până la finalizarea procedurii de insolvență. Anul trecut, Tribunalul Vaslui a dispus închiderea procedurii de insolvență, iar în septembrie, Consiliul Local a decis organizarea de concurs și pentru postul de administrator al SC Locativa SRL. Ieșit cu bine din acest război cu Finanțele Publice, Nicu Palade s-a considerat, probabil, îndreptățit să-și depună dosarul de candidatură. Marți după-amiază, comisia de evaluare a decis că din cele trei dosare depuse, cel al lui Nicu Palade este singurul care se califică în etapa următoare. În cazul Locativa, vorbim de un SRL al Primăriei Vaslui, condus doar de un singur administrator, fără Consiliu de Administrație, spre deosebire de Goscom, care, fiind o Societate pe Acțiuni, este condus de un CA, format din 5 persoane, din care una are și atribuții de administrator executiv.

La Goscom au fost acceptate toate candidaturile

Așa cum ziarul Vremea Nouă anunța încă de la începutul acestei săptămâni, la Goscom lucrurile sunt puțin mai complicate, având în vedere că pentru cele 5 locuri în Consiliul de Administrație se bat 12 candidați. Fiecare partid politic și-a desemnat proprii candidați, iar în aceste zile se poartă negocieri în privința componenței CA-ului. Se ia în calcul varianta cu doi membri susținuți de PSD, doi membri susținuți de PNL și un membru susținut de USR-PLUS, urmând ca directorul să rămână Cătălin Bârleanu. Social-democrații nu prea sunt de acord cu această propunere și încearcă să-și impună trei oameni în CA. Mai ales că au majoritate în comisia de evaluare, care este formată din consilierii locali Valentin Dragomir (PNL), Dragoș Chirica (USR-PLUS), Daniel Neacșu (PSD), Oana Dumitriu, directorul executiv al Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Vaslui și Dorin Bălănescu, directorul executiv al Direcției Gospodărire Urbană din cadrul Primăriei Vaslui.

Administratorul de grădiniță, făcut vedetă de site-ul de investigații Recorder, vrea și la conducerea Goscom

Așa cum anunțam încă de luni, cei care aspiră la funcția de membru al Consiliului de Administrație al SC GOSCOM SA sunt: Haba Dănuț, Visu Radu Dimitrie, Ignat Elena Smărăndița, Grigore Alexandra, Popa Vasile, Lazăr Gina, Bâicu Mihaela Vica, Zaharia Ioan, Cadar Virgil, Bârleanu Costel Cătălin, Bahnariu Ticu și Fordea Sebastian Gabriel. Ultimul din listă a fost făcut vedetă națională la începutul acestui an, în urma unei investigații jurnalistice a celor de la Recorder.ro. În luna februarie, ziariștii din Capitală arătau cum Apele Române, o instituție care administrează aproape toate râurile și lacurile de acumulare ale țării și care este responsabilă cu apărarea împotriva inundațiilor, a fost transformată într-o feudă de partid, în care angajările se fac fără niciun criteriu de competență. Reporterii dădeau exemplu și Sistemului de Gospodărire a Apelor Vaslui, instituție la conducerea căreia a fost “plantat” Sebastian Gabriel Fordea, un fost administrator de grădiniță. Unul dintre cei mai activi oameni ai Partidului Național Liberal în campania electorală pentru alegerile locale, acesta dorește acum să facă parte și din Consiliul de Administrație al Goscom, cu șanse mari de reușită, spun sursele noastre. Pe listă mai sunt un fost prefect, un fost director de la Aquavas, un fost director de bancă, un fost lucrător al Gărzii Financiare, un proaspăt consilier județean demisionar, dar și actualul director al societății.

Lipsă totală de transparență

OPINIE… Vasluienii trebuie să știe că organizarea celor două concursuri, la Locativa și la Goscom, se face în baza ordonanței de urgență 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Deși oug-ul spune clar că aceste concursuri se organizează cu o transparență accentuată față de public, la Vaslui lucrurile stau cu totul altfel. La această oră, nimeni din primărie nu suflă un cuvânt, deși, potrivit legii, informația cu candidații, cu dosarele aprobate sau respinse trebuia să fie pusă pe site-urile celor două societăți. Pentru a ne da seama cu cât respect tratează autoritățile locale cetățenii acestui oraș, este suficient să ne uităm la societatea Locativa, care nici măcar nu are un site propriu. În această lipsă totală de transparență, vasluienilor nu le rămâne decât să dea ascultare vorbelor lui Daniel Neacșu: “informațiile sunt secrete până la stabilirea rezultatelor finale”. Că Goscom și Locativa or fi finanțate tot la secret, nu din banii publici, ai vasluienilor!
6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ