spot_img
34.3 C
Vaslui
13-iul.-2024
spot_img

Cod Roşu de caniculă în România. Sunt așteptate temperaturi între 39 și 42 de grade

- Advertisement -

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o avertizare de Cod roșu de caniculă valabil de la ora 10:00 și până luni, ora 21:00. Cel mai afectat va fi vestul țării, iar maximele se situează între 39 și 42 de grade Celsius. Codul este valabil pentru cinci județe din vestul și nord-vestul țării, unde se vor înregistra temperaturi de până la 42 de grade. De asemenea, o avertizare de cod portocaliu a fost emisă și pentru sudul Olteniei și al Banatului, pentru sud-vestul Munteniei și local în Transilvania și Maramureș.

În județele Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare și Sălaj se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute. Acestea vor fi cuprinse între 39 și 42 de grade, iar în cursul nopții valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20… 24 de grade și disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, transmite ANM.

Captură de ecran din 2022.07.23 la 10.13.04
Harta cu codul roșu. Foto: ANM

Totodată, Administrația Națională de Meteorologie precizează că mai este în vigoare şi un cod portocaliu de temperaturi extreme. Astfel, sâmbătă, 23 iulie, în sudul Olteniei și al Banatului, precum și în sud-vestul Munteniei valul de căldură va persista, iar local în Transilvania și în zona joasă din Maramureș acesta se va intensifica. Se vor înregistra valori termice diurne de 37…40 de grade, mai ridicate în Oltenia, iar minimele nu vor coborî sub 18…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

De asemenea, în Carpaţii Orientali este în vigoare şi un Cod Galben de instabilitate, valabil până la ora 21:00. În intervalul menționat, în zona Carpaților Orientali și în estul Carpaților Meridionali vor fi perioade scurte cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (viteze la rafală de peste 55…75 km/h), grindină, descărcări electrice și averse torenţiale. Cantitățile de apă vor depăși izolat 20…35 l/mp.

Cod Portocaliu în mai multe județe din jumătatea sudică a țării

Pe parcursul zilelor de duminică (24 iulie) și luni (25 iulie) valul de căldură va persista în regiunile sudice și sud-estice, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade.

Captură de ecran din 2022.07.23 la 10.21.57
Harta ANM

Duminică, pe 24 iulie, în Oltenia, Muntenia și sud-vestul Dobrogei valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38…41 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

ANM mai spune că în jumătatea de nord a țării și pe arii restrânse în rest, începând de după-amiază, vor fi perioade scurte cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, grindină, descărcări electrice și averse torenţiale…https://www.digi24.ro/stiri/cod-rosu-de-canicula-in-romania-sunt-asteptate-temperaturi-intre-39-si-42-de-grade-2022655

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.