Codul Muncii a scos sindicatele în drum!

Sindicalistii vasluieni au ales sã protesteze într-un mod inedit fatã de modificãrile aduse noului Cod al Muncii, care îi va transforma pe salariati în sclavi la locul de muncã. Liderii principalelor confederatii la nivel judetean au fãcut front comun si ieri, 1 martie, grupati în alaiuri auto au mãrsãluit pe principalele artere de circulatie pentru a demonstra împotriva asumãrii rãspunderii de cãtre guvernul Boc al acestui act legislativ.

Protest de mãrtisor! Sindicatele vasluiene si-au adunat fortele pentru a-si mãsura puterile cu guvernul României, care vrea cu orice pret sã parafeze sclavia salariatilor prin introducerea unor modificãri la Codul Muncii. Întrucât nu sunt de acord ca angajatii sã fie concediati când are chef angajatorul sau programul de lucru sã fie stabilit de patron fãrã negociere, sindicatele ies în stradã si solicitã imperios guvernului sã nu adopte acest act legislativ. Protestatarii au scandat la portavoce “Guvernul Boc si aliatii omoarã cu premeditare drepturile salariatilor!”, precum si alte mesaje împotriva noului “Cod al Sclaviei”. “Am hotãrât sã organizãm o manifestare de tip alai auto, cu o statie de amplificare si la care am rostit nemultumirile noastre fatã de noul Cod al Muncii. Am ales aceastã manierã de abordare fatã de modificãrile aduse noului Cod al Muncii si asumarea lui fãrã dezbateri din plenul Parlamentului. La ora 11, ne-am deplasat pe principalele artere de circulatie, cu o vitezã de maxim 50 km/h, pe ruta DASPC Vaslui – Garã – variantã, la iesirea dinspre Bârlad, apoi am fãcut jonctiunea cu omologii nostri de la Bârlad, iar sfârsitul manifestatiei a avut loc din Bârlad spre Husi. Acesta a fost programul primei zile de manifestãri sindicale din judetul Vaslui. Scopul acestei manifestatii a fost cel de a aduce la cunostinta salariatului, altul decât membrul de sindicat, modificãrile aduse în defavoarea lor prin acest nou Cod al Muncii. Noi întelegem cã orice afacere trece prin clipe mai nefericite, în fata fatidicului nu te poti opune, însã nu întelegem de ce atâta grabã cu acest set de modificãri aduse Codului Muncii, fãrã dezbateri. A fost o întelegere între patronate si sindicate, ignorate total de Guvernul României”, a declarat Gheorghe Croitoru, liderul CNSL Frãtia Vaslui. La aceastã ineditã formã de protest adoptatã de sindicalistii vasluieni s-au aliat membrii de sindicat din cadrul Sindicatelor “Ambulanta”, “Sanitas”, “Columna”, BNS, Cartel Alfa, FSLI, CNSLR Frãtia Vaslui.

Educatia picheteazã ISJ !

Sindicatele din educatia vasluianã au stabilit si ele un program separat de proteste, chiar dacã s-au aflat alãturi de colegii lor si la actiunea de ieri. În zilele de 2, 3 si 4 martie 2011, cadrele didactice vor picheta sediul Inspectoratului Scolar Vaslui, prin care îsi aratã nemultumirea fatã de prevederile Legii Educatiei, dar si fatã de noul Cod al Muncii. Ieri, sindicalistii din învãtãmântul vasluian au împãrtit o serie de pliante în principalele zone de maxim interes, treceri de pietoni, urmând ca, timp de 3 zile, sã picheteze sediul ISJ Vaslui. “Noi, învãtãmântul, protestãm fatã de prevederile noii Legi a Educatiei, dar si fatã de modificãrile aduse noului Cod al Muncii. Îi invitãm si pe cei care nu sunt membri de sindicat sã ni se alãture la aceste actiuni”, a precizat Sorin Tiplea, liderul sindicatului “Didactica” Vaslui. Concomitent cu aceste marsuri si mitinguri de protest, sindicatele vasluiene au convocat si Comisia de Dialog Social din cadrul Prefecturii judetului Vaslui, motivat de “intentia Guvernului Boc de modificarea unilateralã a Codului Muncii, si datoritã modului în care sunt tratate dialogul social si tripartitismul în România”.
9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ