spot_img
20.6 C
Vaslui
25-iul.-2024
spot_img

Codul Rutier suferă modificări semnificative: vizați sunt șoferii testați cu dispozitivele din dotarea Poliției

- Advertisement -

PROPUNERI… Guvernul va impune noi reguli privind testarea șoferilor! Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Bogdan Despescu, spune că a solicitat ministerului un mecanism privind înapoierea permisului de conducerea în cazul în care analizele nu sunt gata în 72 de ore.

Concret, potrivit lui Bogdan Despescu, în cazul în care un șofer este oprit în stradă și supus testului de consum de droguri, iar rezultatul a ieșit pozitiv, va fi condus la o unitate medicală, autorizată, unde se vor  preleva  probe. În cazul în care refuză, este condus, de asemenea, de echipajul de poliție la aceleași unități medicale unde se vor  recolta probe biologice.

,,Conducătorul auto e oprit în stradă, e supus testului drugest. Dacă a ieșit pozitiv, este condus la o unitate medicală autorizată, cea din lista actelor normative. Dacă refuză în stradă, este condus tot de echipajul de poliție la aceleași unități medicale unde se procedează la recoltarea probelor biologice. În acel moment, conducătorul auto trebuie să aibă în 72 de ore un răspuns de la autoritățile statului român. Și dacă șoferul a ieșit la aparat pozitiv și dacă refuză testarea, i se retrage permisul ca măsură administrativă temporară, fără dosar penal. 72 de ore sau mai puțin rămâne fără permis. Bogdan Despescu mai spune că din acel moment, autoritățile au termen de 72 de ore pentru a da un răspuns, iar în cazul în care acest lucru nu se întâmplă, se va restitui permisul de conducere. “Dacă rezultatul nu vine în 72 de ore, premierul a cerut act normativ ca după 72 de ore să i se restituie permisul, dar procedura merge mai departe. Dacă rezultatul vine după 72 de ore și e pozitiv, se face dosar penal pentru conducere sub influența substanțelor interzise. Am primit asigurări de la Medicina Legală și de la Ministerul Sănătății că această procedură de analiză în laborator durează azi în țară de la 2 la 7 zile”, a declarat Despescu. Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne a vorbit și despre impactul pe care îl are consumul de ibuprofen asupra testelor. Acesta spune că nu MAI poate oferi un răspuns în această privință. “Aparatul drugtest detectează orice substanță interzisă, testul din stradă e preliminar, detectează doar prezența substanței. Când vine rezultatul de laborator care reprezintă probă atunci se face dosar penal”, a adăugat Despescu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.