Colectarea deseurilor dã erori grave în comunele vasluiene: “unii îsi bat joc de mediul înconjurãtor”

NESIMTIREA NU E ÎN CARANTINÃ… Sistemul integrat de management al deseurilor solide în judetul Vaslui continuã sã dea mari bãtãi de cap, mai ales primarilor de comune. Cu toate cã s-au pus la punct cu platformele de depozitare a acestor gunoaie, iar în fiecare sãptãmânã masinile firmei de salubritate vin sã ridice deseurile, edilii se plâng de comportamentul consãtenilor lor, care continuã sã arunce gunoaiele pe unde apucã. În comunele Puscasi si Laza, spre exemplu, autoritãtile locale au fãcut apel, zilele trecute, ca oamenii sã înteleagã importanta acestui sistem si sã nu mai polueze mediul înconjurãtor. “Nu mai aruncati gunoaie peste tot: islaz, cismele, baraj, cimitir, pe lângã fântâni. (…) Primãria are alte prioritãti decât sã facã curat dupã unii care îsi bat joc de mediul înconjurãtor, implicit de restul cetãtenilor”, a transmis Marian Paul Ignat, primarul comunei Puscasi.

Ghidati de zicala “nu pot ei aduna cât putem noi arunca”, unii vasluieni certati cu bunul-simt continuã sã arunce deseuri pe unde apucã, fãrã sã le pese de daunele aduse mediului înconjurãtor. De câteva sãptãmâni încoace, în mai multe comune din judet au “înflorit” mai multe gropi de gunoi clandestine. Dacã la sfârsitul anului trecut în zonele respective apãreau, rãzlet, deseuri aruncate neglijent, acum focarul de infectie capãtã dimensiuni considerabile. Gunoi menajer, mase plastice dintre cele mai variate, sticle, ambalaje din aluminiu, anvelope si chiar electrocasnice sunt aruncate la tot pasul, spre disperarea autoritãtilor locale, care în fiecare primãvarã depun eforturi considerabile pentru a-si igieniza comunele.

Muncã în zadar

Puscasi este una dintre comunele care în aceastã perioadã se confruntã cu problema deseurilor aruncate la întâmplare. Nesimtirea unor sãteni care pur si simplu nu dau doi bani pe munca celor de la primãrie, l-a fãcut pe edilul Marian Paul Ignat sã rãbufneascã pe retelele de socializare, acesta ocãrându-i pe toti cei care au lipsit la lectiile de educatie civicã. “ Stimati cetãteni ai comunei Puscasi, vã reamintim pe aceastã cale cã în fiecare miercuri se ridicã gunoiul de pe platforme. Asadar, duceti-vã gunoiul la containere începând cu ziua de luni pentru a evita supraîncarcarea acestora, dar si câinii vagabonzi care stau la gunoiul aruncat pe jos. Nu mai duceti gunoi de grajd, mãturãturã, pietre, crengi, hripcã (cã tot trebuie tãiatã via), animale moarte, gãinat, paie. Gunoiul de grajd se depoziteazã în capãtul ogorului în platforme si se poate folosi cã îngrãsãmânt natural. Nu mai aruncati gunoaie peste tot: islaz, cismele, baraj, cimitir,pe lângã fântâni. Rog pe toti care citesc aceastã informare sã dea mesajul mai departe si sã anunte Primãria cu privire la cei ce nu respectã aceste reguli. Primãria are alte prioritãti decât sã facã curat dupã unii care îsi bat joc de mediul înconjurãtor, implicit de restul cetãtenilor” a transmis primarul Paul Ignat sãtenilor din comuna Puscasi.

“Problema nu e cã nu se face, ci cã ne batem joc de munca fãcutã”

La câtiva kilometri distantã, în comuna Laza, autoritãtile locale se confruntã cu aceeasi nepãsare a unor locuitori, iar problema a fost evidentiatã de Constantin Puscasu, viceprimarul comunei. “În scurtul timp de când sunt viceprimar, încerc mai întâi sã înteleg mai apoi sã fac si sã vorbesc mai putin, dar o sã încerc si altceva. Sunt pe teren în majoritatea timpului si mã bat cu morile de vânt, dar uneori am si mici victorii, nu ale mele personale, ci ale noastre, ale comunitãtii. Se vorbeste de curãtenie si în Laza, se vede ceva, dar dacã unde se face curãtenie azi se aruncã gunoi mâine cum s-a întâmplat la Florin B. în râpã, nu terminãm niciodatã pentru cã nu e nimeni nebun sã tot facã ce stricã altii. Problema nu e cã nu se face, ci cã ne batem joc de munca fãcutã. Dacã desfundãm un canal cu munca grea si cu bani multi, ca la câteva zile sã-l gãsim înfundat cu servetele umede, cu diferite textile si cu alte lucruri de îti este jenã sã spui, nu poti spune cã nu se munceste, ci cã nu suntem educati. Ajutati-ne cu aceastã educatie, cã restul facem noi, puturosii ãia de iau salarii de pomanã si vã spun asta cu mâna pe inimã! Le multumesc celor ce înteleg ceea ce este evident si care au curaj sã facã si sã cearã si altora acelasi lucru”, a transmis viceprimarul comunei Laza. Cu deseurile aruncate la întâmplare nu se luptã doar autoritãtile locale din Puscasi si Laza, problema se întâlneste în aproape toate comunele din judet. Avem pretentia de la conducãtorii nostri sã fie corecti si sã se punã cu adevãrat în slujba cetãteanului. Numai cã, în unele situatii, multi dintre simplii cetãteni vãd mai degrabã paiul din ochii altora, însã nu vãd bârna din ochii lor.
4 COMENTARII

  1. Pentru anumite deșeuri ce se interzice a se mai da foc( amenzile vor fi mari)..ar putea alege 3 m.pătrați din curte și cu ajutorul a crc.6 pari și o plasă sau nuiele..platforma construită.. poate produce după o anumită perioadă acel compost folositor în grădină.Pentru restul gunoaielor menajere..sunt saci din naylon pentru umplere și depozitare lângă containere.Așa se procedează prin comunele ciivilizate din Prahova…Vrancea..etc.

  2. Problema poate fi rezolvată simplu, tomberoane suficiente pentru a se colecta gunoiul pentru că oricum contribuabililor li s-au reținut banii!
    Mai puține bocete!

    • Totu unul de al tău Buzatu a făcut schema cu goscom și noua firma ca să… șpagă,,, sa îmi explice mie cum o firma ca și Goscom cu o vechime de peste 30 de ani pierde licitați în favoarea unei firme noi înființate de pe la Galați (firma de partament) ca na “regel gunoiului din Bucale nu e prosti” Groapa de gunoi la Rosiesti… Parc auto inoit în 2015 mașini noi. E. T. C sa în citez pe Buzatu Vasluieni nu e prosti, dar pentru un mic 1l de ulei se vinde 😉Domunu” Barleanu s-a zbătut mult pentru Goscom “tot mestenire politica *dar na moștenire de la Vasile (Tamara) însă a facsut orașul e curat parcul auto e nou.. Sanatate și 44 de pahare ușoare la locația din zona ind 😉

LĂSAȚI UN MESAJ