spot_imgspot_img
6.4 C
Vaslui
19-apr.-2024

Colegiul „Cuza Vodă” Huși a dat Consiliul Local în judecată, după ce aleșii au dat o parte din clădirea monument istoric altei școli!

- Advertisement -
DECIZIE… Brusc și fără nicio discuție prealabilă, aleșii au decis în februarie 2021 să ia o parte din clădirea Colegiului Național „Cuza Vodă” și să o dea în administrare unei alte școli din oraș.

BĂTĂLIE… Colegiul Național „Cuza Vodă” Huși a obținut o izbândă importantă în lupta dusă în instanță, pentru anularea uneia dintre cele mai stranii hotărâri inițiate de primarul Ioan Ciupilan și, surprinzător, aprobată în unanimitate de consilierii locali! Este vorba despre hotărârea prin care, brusc și fără nicio discuție prealabilă, aleșii decideau în februarie 2021 să ia o parte din clădirea Colegiului „Cuza Vodă” și să o dea în administrare unei alte școli din oraș. Chiar dacă acolo este o sală de sport, care ar fi prins bine și celeilalte școli, nu e, totuși, posibil să „rupi”, fie și administrativ, o bucată dintr-o clădire monument istoric, pe care să o dai, peste noapte… cui o cere. Conducerea Colegiului „Cuza Vodă” a mers în instanță, pentru a cere anularea hotărârii, însă la Tribunalul Vaslui s-a pomenit cu cererea respinsă. Pe 18 mai însă, instanța Curții de Apel Iași a admis recursul și a dispus rejudecarea cauzei.

Fără risipă de vorbe, conducerea Colegiului „Cuza Vodă” Huși, reprezentată de directorul prof. Manuela Iacob, s-a adresat instanței în acest caz. Aceasta a cerut judecătorilor să anuleze hotărârea aleșilor din februarie 2021, prin care se dispunea trecerea unei părți din clădirea monument istoric în administrarea Școlii Gimnaziale „Anastasie Panu”. Primarul Ioan Ciupilan a motivat că gimnaziul respectiv avea nevoie de o sală de sport pentru elevii săi și, dacă tot i-a solicitat în scris să îi fie dată sala de „Cuza”, a procedat întocmai, mai ales că liceul are un campus cu anumite dotări și terenuri de sport. Fără o consultare prealabilă pe această temă cu conducerea Colegiului, primarul a trecut la fapte și a inițiat un proiect de hotărâre, pe care l-a și adus în atenția Consiliului Local Huși. Surprinzător a fost faptul că toți cei 19 consilieri au votat inițiativa, fără niciun fel de comentariu, fără nicio întrebare. În următoarea ședință de CL, când a venit prof. Manuela Iacob și a expus în plen motivele pentru care o asemenea hotărâre este incorectă și, pe alocuri, sfidătoare, unii aleși au regretat votul, dar prea târziu. Primarul Ioan Ciupilan s-a apărat și a spus că nu a știut că „cele două doamne directoare, de la Colegiul Cuza și de la Gimnaziul Anastasie Panu” nu s-au înțeles între ele” (!) și ar putea revoca hotărârea, dacă aceasta stârnește animozitate. Numai că de la vorbă la faptă e cale lungă, iar conducerea Colegiului s-a îndreptat spre instanță, ca să obțină anularea hotărârii.

E adevărat că primarul a inițiat un proiect discutabil, însă absolut toți cei 19 consilieri l-au susținut prin vot!

Instanța Tribunalului Vaslui, cea care a judecat pe fond cazul, a decis în luna decembrie a anului trecut să respingă cererea Colegiului, dând astfel dreptate pârâtului și anume, Consiliul Local Huși. Colegiul însă nu s-a lăsat și a făcut recurs, la Iași. Instanța Curții de Apel a desființat hotărârea de fond și a dispus rejudecarea cauzei. O decizie bună, spun dascălii. De notat este însă atitudinea unora dintre consilierii locali, care, deși au votat această hotărâre, la iscarea discuțiilor, au dat înapoi și nu au recunoscut că, de fapt, nu prea au știut ce votează. Au spus doar că primarul e vinovat de o asemenea inițiativă care pune, iată, o școală de prestigiu într-o situație dificilă. Unii dintre consilieri însă au găsit cea mai bună scuză pentru votul lor, amintind faptul că la momentului acela, ședințele se făceau online, iar câteodată la ei semnalul era… slab.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. Cuza-Voda a fost o scoala de prestigiu. Nu mai este!! Ultimele doua directoare, impeuna cu Flueras – directorul de resurse umane de la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ), au distrus-o, prin umplerea ei, pe spagi, cu tot felul de „profesori” care rareori stiu sa scrie corect in limba romana – cu putine exceptii. Si asta nu e valabil doar pentru Cuza-Voda, ci pentru toate scolile din judet, inclusiv Anastasie Panu – Scoala cu care Cuza-Voda se cearta pentru sala de sport.
    Hai sa facem o analiza a celor doua scoli, prin prisma conducatorilor lor, din ultimii ani:

    Colegiul Cuza-Voda – ca nu i se mai spune „liceu”, ca cica e demodat:
    – Georgeta Giosu – fosta directoare, faimoasa prin faptul ca-si teroriza elevii sa-i umple portbagajul. Au existat, in oras, la acea vreme, si ceva zvonuri legate de unele relatii neprincipiale cu elevi, dar s-a pus batista pe tambal. A umplut scoala de mediocritati, pe spagi, la un nivel fara precedent. S-a inconjurat de persoane asemenea ei, pe care le-a promovat in functii de raspundere, precum profesoara de [!!] psihologie, filozofie si economie – cum le mai stiu unii pe toate! [!!] Doinita Vasiliu – o cucoana care analiza foarte atent averile parintilor elevilor, pentru a sti cat sa ceara spaga pentru a nu le lasa repetente odraslele, si pupila acesteia, Mihaela Ghiurtu, una din fostele fete foarte bune ale orasului, sub-mediocra la invatatura, din cate zic fostii ei colegi de scoala, care a mostenit catedra extinsa a lui Vasiliu, dupa plecarea acesteia.
    – Manuela Iacob, actuala directoare, profesoara veche de matematica a liceului, care n-a avut habar vreodata sa-si predea materia, dar nevasta lui Liviu Iacob, om de afaceri cu multe dosare penale, consilier judetean, persoana importanta in PNL. Prin sot, si-a facut numeroase contacte politice, pe care a stiut sa le hraneasca, astfel incat sa-si pastreze functia foarte mult timp, indiferent de culoarea politica a celor de la conducerea judetului, a orasului si a ISJ. A stat jumatate din cariera in umbra unor nume mari ale invatamantului husean, profesori adevarati de matematica, precum Mimi Balan, Gheorghe Hoha, Băbîi. Odata ajunsa director, si-a propus sa nu mai angajeze profesori care sa o eclipseze, depasindu-i propriile competente profesionale derizorii. Si, din pacate, a reusit.

    Scoala Anastasie Panu:
    – Anamaria (Chirvasuta) Melinte, ex-posesoarea de Porsche Boxster: fost director adjunct, daca imi amintesc bine – o eleva submediocra a scolilor husene, provenita din mediul rural, din Vetrisoaia, care a reusit, cu chiu cu vai, sa termine o facultate la Iasi – asa cum termina oricine are bani sa plateasca taxele universitare si sa duca plicul profesorilor. A avut o singura calitate, care a recomandat-o pentru un post de conducere: imediat dupa terminarea liceului s-a casatorit cu Ciprian Melinte – patron de fabrica de mobila si de cluburi, la acea vreme, un baiat bun, dar labil psihic din cauza batailor groaznice incasate de la taica-sau in copilarie si adolescenta. Pe vremea ei, tot mobilierul scolii se innoia foarte des, mobila fiind facuta aproape exclusiv de firma sotului. Dupa sinuciderea sotului, Dumnezeu sa-l ierte, din cauza datoriilor si labilitatii psihice, si, implicit, intrarea in incapacitate de plata a doamnei Melinte in ceea ce priveste plata „taxelor de functie”, ISJ Vaslui a gasit alti sponsori pentru buzunarele conducerii, precum:
    – Oana Benchea, profesoara recomandata doar de vocea si talentul ei, fiindca nu prea are treaba cu catedra, nevasta sefului Bancii Transilvania din Husi – si el, baiat de bun-simt, din pacate, dar care plateste oricat ca nevasta sa-i fie fericita si sa aiba liniste in casa.
    – Carmen Sacaleanu, zumbista – profesoara de [ghici] sport, patroana unor sali de sport private foarte profitabile, la care merg toate VIP-urile grase ale urbei, pentru a socializa. Ca nu stiu daca ati observat, dar sala de sport a luat locul bisericii in materie de interactiune sociala. O doamna de un tupeu iesit din comun, cu – iarasi – un sot de un bun-simt exagerat. Evident ca, prin natura domeniului de activitate al domniei sale, nu poate avea rezultate educationale deosebite, si nici nu i se poate cere asa ceva. Totusi, a fost desemnata sa controleze activitatea unor profesori care au.

    Toate aceste personaje au fost legate intre ele de un singur nume, foarte discret: „la famiglia” Ambarus – el, directorul logistic / administratorul bunurilor ambelor scoli, iar ea contabila ambelor scoli. Adica banii si bunurile se plimbau intre cele doua scoli pana li se pierdea urma si apareau in conturile sau in curtile conducerilor lor si ale celor care le-au numit si sustinut, din mediul politic.
    Ati inteles cum sta treaba?

    Drept urmare, daca acum se cearta pentru vechea sala de sport din „Galapagos”, pun pariu ca exista un interes financiar major pe undeva: se vrea, probabil, renovarea ei cu ceva fonduri europene si nu stiu care sa incaseze grosul. Si cum, atat cele doua scoli, cat si orasul si judetul au la conducere doar persoane de proasta factura care, pentru orice fac, intreaba „Dar mie ce-mi iese?”, o astfel de disputa e, oarecum, normala.

    Nota de final: am spus toate aceste lucruri pentru ca trecutul nu trebuie uitat, asa cum poporul roman are obiceiul. Asta, fiindca explicatia si cauza tuturor faptelor din prezent le gasim in trecut, daca ne uitam atent la istoricul persoanelor si al evenimentelor care le-au marcat viata si cariera.

    • Uh…. Interesant! Dar nu doar in Husi sau in Vaslui e astfel, ci in toata Romania.
      In tot cazul, tot a iesit ceva bun din faptul ca Iacob e manager la Cuza. Are numar redus de ore de predare 🙂

    • Chiar m-a pus pe ganduri comentariul tau. Nu cred ca e vorba atat de oameni, cat de vremuri. Poate ca, pe vremea lui Ceausescu, si Iacob ar fi putut fi profesoara buna, ca n-ar fi avut incotro. Trebuia sa aiba rezultate, ca altfel ar fi fost transferata la tara si ar fi trebuit sa-si dovedeasca competenta la „perfectionarile” cincinale. Iar Giosu, in comunism, era o femeie OK, o foarte buna profesoara de franceza. Barbatu-sau a fost un director foarte apreciat al Scolii 1. Din cauza democratiei si a tentatiilor au luat-o razna. Banul e ochiul dracului.
      In tot cazul, nu mai pupa Husiul profesori ca Stefanescu, Adam, Rosu, familia Codreanu, Mimi Balan, Potor, ori invatatoare ca Nafornita. Oameni care stiau sa insufle elevilor dragostea de carte. Acum totul se face mecanic. Si chiar si unii dintre cei mentionati mai sus au luat-o razna in „democratie”, in goana dupa parale. Luminita Sandulache a fost o profesoara de exceptie, inainte sa o ia razna, din cauza afacerilor paguboase in care s-a bagat. La fel si Toma, profesorul de fizica, care a vrut sa se spanzure ca pierduse bani. Adam venea la scoala ca sa se odihneasca, fiindca adevarata carte o facea acasa, la pregatire. Si ea, si Rosu, si Hoha ajunsesera sa-si promoveze rudele, invatatoare cel mult… derizorii, umbland pe la parinti si educatoare cu diverse promisiuni, pentru a le face clase de elevi „buni”; adica din cei ai caror parinti aveau posibilitati materiale.
      Vremurile schimba oamenii, din pacate…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.