spot_imgspot_img
10.7 C
Vaslui
20-apr.-2024

COLINDA SI PLUGUSORUL, PERENITATEA NEAMULUI ROMÂNESC | FOTO | VIDEO

- Advertisement -

CONCERT DE CRÃCIUN… Pe scena Teatrului „V.I.Popa” din Bârlad, a fost organizatã de Asociatia Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) „Elena Cuza” din Bârlad, un concert de colinde dedicate Crãciunului românesc! Au fost pe scenã numerosi artisti din judetul Vaslui. Surpriza oferitã bârlãdenilor prezenti la Sãrbãtoarea Crãciunului 2022, de cãtre Episcopia Husilor si Protopopiatul Bârlad, a fost participarea Coralei „AXIOS”, cântãretii bisericesti din Protopopiatul Bârlad, având ca dirijor pe Lucian Epure. „La acest spectacol deosebit, mã simt si eu împlinit, profund impresionat – am si plâns în timpul spectacolului, pentru cã trebuie sã trãim româneste, sã gândim româneste! Avem o tarã bogatã în traditii pe care trebuie sã le ducem mai departe urmasilor nostri”, a spus magistratul pensionar Mihai Nicolae, presedintele Asociatiei CARP „Elena Cuza” Bârlad.

Spectacolul a debutat cu participarea elevului Mihai David Ioan, de la Colegiul „Gheorghe Rosca Codreanu” Bârlad, care a recitat extrem de frumos poezia „Se naste Hristos”, de cunoscuta creatoare de poezie religioasã Eliana Popa. A urmat apoi Ansamblul coral al Liceului Pedagogic „Ioan Popescu” Bârlad, denumit „MusicPed”, dirijor: prof. Mihaela Oprea, care a interpretat trei colinde. Învãtãtoarea Lãcrãmioara Iolandina Ivan a interpretat colindele de la Drujesti: „Bunã vremea la fereastrã” si „La poartã la Stefan Vodã”. Ansamblul EDEN al Clubului Copiilor „Spiru Haret” Bârlad, condus de prof. Mara Fortu, a interpretat dumnezeește o suitã de colinde traditionale românesti. Poezia „E vremea colindelor”, autor Petrus Andrei, a fost recitatã de eleva Dorofte Denisa, de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bârlad. Grupul folcloric „ROMÂNCUTA” din Pãdurenii Husilor (îndrumãtor si coordonator: prof. Violeta Buciumas) a încântat publicul cu un colaj traditional de colinde. Poezia „Dorul inimii”, autor Petrus Andrei, a fost recitatã de eleva Carp Gianina Lina de la Scoala Mãscurei, comuna Pogana. A cântat Grupul Folcloric al Liceului Pedagogic „Ioan Popescu” Bârlad, Grupul „Bucuria copiilor” din Floreni-Murgeni (îndrumãtor si coordonator: preotul Dan Mereutã). O mare surprizã a fost urcarea pe scena teatrului bârlãdean a Ansamblului folcloric „RÃZESII” din Pogonesti, care au ridicat efectiv în picioare publicul si au adus lacrimi în ochii lor. Îndrumãtorul si coordonatorul rãzesilor, învãtãtorul Dumitru Andrei, a pregãtit pentru spectacol cântecele „Vin colindãtorii”, (versuri si muzicã: Tudor Gheorghe), „Strânsu-ne-am ceatã de voinici”, „Lerulea” (cel mai vechi colind din zona rãzesilor de la Pogonesti) si „Sculati, gazde, nu dormiti”. Învãtãtorul Dumitru Andrei a cântat solo, „Deschide-mi usa”, de Maria Nedelcu. A urmat apoi un plugusor traditional, spus de colindãtorii si urãtorii de la Mãscurei, „Jocul Mãstilor”, sustinut de grupul „Bucuria copiilor” din Floreni-Murgeni. De la Puiesti a fost pe scenã „Plugusorul seniorilor” – autor fiind poetul Petrus Andrei, fost profesor la Liceului Tehnologic Puiesti, urãtori fiind elevii acestui liceu, Ernest Baciu si Grupul Pogana. Spectacolul românesc pur, care a fãcut sã vibreze o salã întreagã, plinã de spectatori, s-a încheiat cu solistii vocali Denisa Farcas si Vlad Vladinschi, cu Ansamblul Folcloric de Obiceiuri si Datini „Zestrea” din Bacãu (coregrafi: Petricã Drãgan si Vlad Vladinschi), cu un program de datini si traditii (Vlad Vladinschi si Denisa Farcas, care a continut colinde, plugusorul, urãturã, jocul caprei, bãtuta Anului Nou, jocul cãiutilor, urs natural si Sorcova).

Mesajul magistratului Nicolae Mihai la finalul grandiosului spectacol românesc!

„La acest spectacol deosebit si organizat, mã simt si eu împlinit, profund impresionat – am si plâns în timpul spectacolului, pentru cã trebuie sã trãim româneste, sã gândim româneste! Avem o tarã bogatã în traditii, pe care trebuie sã le ducem mai departe, sã ne luptãm sã le mentinem, sã ne aducem aminte de educatia patrioticã pe care cei de vârsta mea o au în sânge. Nu a fost în zadar sã o învãtãm, pentru cã acela care nu-si cunoaste tara, care nu îsi cunoaste traditiile si istoria, acela nu are patrie! Eu multumesc tuturor participantilor la acest spectacol si mentionez cã toti care au fost prezenti pe scenã aici, înaintea folcloristilor din Bacãu, sunt membri ai CARP Bârlad, iar cu toate grupurile venite în aceastã searã, avem o colaborare strânsã din 2010, de când sunt eu presedintele CARP Bârlad. Vã mãrturisesc cã fac acum, la bãtrânete, ce trebuia sã fac în tinerete: am terminat Liceul Pedagogic si asta a fost darul de la tata, care mi-a zis cã dacã vreau o pâine mai bunã, sã o fac singur! Asa am ales stiintele juridice si 29 de ani am fost procuror, unde nu aveam cum sã îmi continui visul de a continua perenitatea limbii române, a poporului român! Multumesc tuturor patriotilor prezenti aici, artisti si spectatori si Dumnezeu sã fie cu noi! La multi ani în noul an care vine si Sãrbãtori Fericite”, a spus magistratul Mihai Nicolae.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.