33.1 C
Vaslui
02-iul.-2022

Comasare fara dureri mari in scolile vasluiene

ORGANIZARE Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui va efectua comasarea claselor sub 20 elevi la primar, 25 elevi la gimnaziu si liceu. Se reface normarea, ceea ce înseamnã cã vor dispãrea multe posturi. La sate existã un numãr de 30 de scoli în care clasele au sub acest efectiv, ceea ce înseamnã cã este posibil sã disparã scoli întregi. Si acesta ar putea fi doar începutul.

Însã, unii directori de unitãti de învãtãmânt sunt de pãrere cã aceste comasãri se pot face si fãrã prea mari dureri de cap. “Consider cã aceste comasãri de clase în institutiile de învãtãmânt era necesarã, binevenitã chiar. La Grupul Scolar Industrial “Stefan Procopiu“ am decis sã comasãm douã clase cu profilul mecanicã la clasa a IX-a, ceea ce înseamnã cã din anul scolar viitor vom avea cu douã clase de a X-a mai putin la profilul mecanic. Pânã la urmã, trebuie eficientizat învãtãmântul. Dacã se va lucra în ritmul acesta, va creste cu sigurantã calitatea în mediul rural, unde spre exemplu un învãtãtor trebuie sã asigure educatia si pentru 5 elevi. În schimb, ar trebui sã fie asigurat mijlocul de transport, însã drumurile din mediul rural vasluian sunt sub orice criticã. Învãtãmântul simultan, de regulã, nu prea dã rezultate, trebuie gânditã foarte bine aceastã reformã“, a declarat Romel Vicol, directorul Grupului Scolar Industrial “ Stefan Procopiu“.

Pe directori îi trage inima cãtre catedrã

Ministerul Educatiei mai intentiona sã îi treacã si pe directori la catedrã, ceea ce ar fi însemnat ca suplinitorii care le tin locurile în momentul de fatã sã rãmânã fãrã loc de muncã, iar sarcinile de serviciu ale sefilor de scoli vor fi amplificate. „La ora actualã, directorii de scoli sunt degrevati de jumãtate de normã, ceea ce înseamnã cã predau 9 ore. Doar dacã s-ar face o normã întreagã, care este de 18 ore, as alege catedra, pentru cã un director fie el si adjunct are foarte multe sarcini de îndeplinit. Întrucât am în subordine personalul administrativ lucru deloc usor, mai ales când trebuie sã mai asisti si la ore, este mai complicat. În ceea ce mã priveste, între functie si catedrã, eu as alege catedra“, a declarat Ecaterina Bucãtaru, directorul adjunct al Scolii nr. 5 “ Stefan cel Mare“ Vaslui.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here