2.2 C
Vaslui
03-dec.-2022

Combinatii pe note muzicale: tarifele unor rapsozi moldoveni, de cinci ori mai mici la Husi decât la Vaslui

- Advertisement -

DIFERENTE… Judetul Vaslui a devenit noul El Dorado al artistilor din Republica Moldova. În ultimii ani, aproape cã nu a fost eveniment organizat din bani publici la care cântãretii de dincolo de Prut sã nu fie chemati sã presteze. De exemplu, trupele „Brio Sonores” si „Lupii lui Calancea”, care anul trecut au participat la Zilele Vasluiului, vor fi prezente anul acesta si la Zilele Husului, în perioada 1-2 octombrie. Uitându-ne la numele invitatilor care au ajuns sã se repete în fiecare an, am crede cã vasluienii s-au îndrãgostit pur si simplu de formatiile din Republica Moldova. În realitate, aceste liste se întocmesc fãrã ca niciun cetãtean de rând din Husi, Vaslui, Bârlad sau alte localitãti din judet, sã fie întrebat pe cine doreste sã vadã pe scenã, desi onorariul artistilor este achitat din bani publici. La mijloc se pare cã ar fi vorba despre relatia de prietenie pe care Dumitru Buzatu încearcã sã o cimenteze cu Vasile Morosanu, seful Sectiei Culturã din Anenii Noi, care ar fi în strânsã legãturã cu firma care impresariazã formatiile enumerate mai sus. Întâmplãtor sau nu, în ultimii ani, Dumitru Buzatu a pompat sute de mii de euro din bugetul judetului Vaslui în mai multe investitii din Republica Moldova, inclusiv în sãli de haltere si tabere scolare. Faptul cã totul fluctueazã în functie de banii din visteria primãriilor, o dovedeste si onorariul trupelor invitate. Probabil impresarul acestor formatii a aflat cã municipiul Vaslui are un buget enorm si datoritã moldovenilor care locuiesc doar cu buletinul în orasul resedintã de judet, astfel cã anul trecut, de Zilele municipiului Vaslui, a fixat un tarif de 12.000 de euro pentru trupa „Brio Sonores”. Aceeasi formatie va cânta anul acesta, la Zilele municipiului Husi, pentru un tarif de cinci ori mai mic, adicã 2.500 de euro. Si în cazul trupei „Lupii lui Calancea” tarifele diferã. Pentru prestatia de anul trecut, de la Vaslui, rapsozii moldoveni au fost rãsplãtiti cu aproape 10.000 de euro, în timp ce anul acesta, pentru show-ul de la Husi, au cerut 7.500 de euro. O fi Ioan Ciupilan un negociator mai bun fatã de Vasile Pavãl sau la mijloc este vorba si despre altfel de calcule? Cert este un singur lucru: banii din bugetele oraselor si comunelor vasluiene au început sã zboare, mai nou, dincolo de Prut, si pe note muzicale. Totusi, nici Ciupilan nu s-a lãsat mai prejos decât colegul sãu de partid de la Vaslui, numai cã acesta are alte slãbiciuni. Dacã pentru trupele Lupii lui Calancea sau Brio Sonores a negociat bine, în cazul Carla’s Dreams a fost mânã largã. Le-a dat 25.000 de euro.

Primãria Husi se pregãteste sã organizeze, la sfârsitul acestei sãptãmâni, un eveniment numit „Zilele orasului”, unde cap de afis va fi Carla’s Dreams si trupa sa. Asa cum cotidianul Vremea Nouã a anuntat încã de sãptãmâna trecutã, pentru acest spectacol care se va întinde pe durata a douã zile va fi alocat un buget de aproape 40.000 de euro, cei mai multi bani urmând a fi încasati de cântãretii mascati pe fatã, în jur de 25.000 de euro. Chestionat în sedinta de Consiliu Local despre felul cum a alcãtuit lista invitatilor, primarul Ioan Ciupilan s-a apãrat, spunând cã „pe Carla’s Dreams l-a dorit toatã lumea si eu am fost de acord cu ceea ce au solicitat cetãtenii municipiului Husi”. Replica nu este tocmai nouã, ea fiind folositã si de conducerea Primãriei Vaslui de-a lungul ultimilor ani. „Vasluienii si-au dorit”, „husenii si-au dorit”, însã în realitate niciun sondaj nu a fost fãcut, nimeni nu a fost întrebat, listele cu trupele invitate sã cânte fiind întocmite prin anumite birouri, departe de ochii si opiniile vasluienilor.

Zilele municipiului Husi, aproape la indigo cu Zilele municipiului Vaslui de anul trecut

Pe lângã Carla’s Dreams, organizatorii evenimentului de la Husi au mai apelat si la serviciile formatiilor Brio Sonores, Lupii lui Calancea si Mandinga. Primele douã au devenit o obisnuintã a scenelor din judetul Vaslui, fiind invitate si anul trecut, la Zilele Vasluiului, alãturi de Irina Rimes, Eugen Doga si The Motans, alti cântãreti din Republica Moldova. Nasul acestor intermedieri este o cunostintã mai veche a celor de la Consiliul Judetean Vaslui, Vasile Morosanu, seful Culturii din Raionul Anenii Noi. Artistii care urcat pe scenã, anul trecut, la Zilele Vasluiului, au avut urmãtoarele onorarii: 16.000 de euro – Eugen Doga si Orchestra National Simfonicã Teleradio – Moldova, 21.000 de euro Irina Rimes si The Motans, 12.000 de euro trupa
„Brio Sonores” si 45.000 de lei formatia Lupii lui Calancea. Anul acesta, de Zilele municipiului Husi, formatia „Brio Sonores” si-a fixat un onorariu de doar 2.500 de euro, conform conducerii primãriei Husi, de aproape cinci ori mai putin ca la Vaslui. Lupii lui Calancea au cerut si ei cu aproape 10.000 de lei mai putin decât la Vaslui, probabil si în functie de minutele petrecute pe scenã. Chiar si asa, diferentele atât de mari de onorarii nu prea se justificã, având în vedere cã vorbim de evenimente asemãnãtoare, organizate la o perioadã nu foarte îndepãrtatã unul de altul. Se pare cã zilele comunelor si oraselor au devenit, în ultimii ani, doar o afacere româno-moldoveneascã în care sume importante din bugetele locale zboarã peste Prut, fãrã ca nimeni sã-si punã problema dacã localitãtile din judetul Vaslui îsi permit un asemenea lux.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.