3.9 C
Vaslui
05-dec.-2021

Comisarii Gărzii de Mediu din Vaslui, nemulțumiți de inechitățile salariale: „Vom ieși în stradă”!

SALARII INEGALE… Sindicaliștii Gărzii de Mediu cer eliminarea inechităților salariale: „Nu e normal să existe diferențe salariale pentru aceeași muncă”.

NEMULȚUMIRI… Comisarii Gărzii de Mediu din Vaslui, împreună cu cei din țară, se pregătesc de proteste. Aceștia au anunțat că vor ieși în stradă, dacă nu vor fi eliminate inechitățile salariale. „Este inadmisibil ca în anul 2021 să existe comisari de mediu care primesc un salariu de 2660 lei pe lună, cu mult sub salariul mediu pe economie”, au transmis membrii Sindicatului Național al Gărzii de Mediu. Potrivit reprezentantului comisarilor Gărzii de Mediu din Vaslui, Lăcrămioara Corogeanu, un alt lucru care îi nemulțumește este „permanența”: „Se dorește ca atunci când sunt incidente de mediu să fim prezenți la orice oră din zi și din noapte, însă nu prea se poate pentru că există un număr mic de comisari la nivel de județ, nu pot face față întotdeauna sesizărilor primite”. Garda de Mediu este o instituție puternic subdimensionată, în țara noastră raportul fiind un singur comisar de mediu la 40.000 de locuitori.

Sindicatul Național al Gărzii de Mediu consideră că prin nepunerea în aplicare a Ordinului ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 1006/29.06.2021 prin care se elimina inechitățile salariate din cadrul GNM, sunt afectate grav nu numai interesele angajaților instituției, dar și activitatea acestora în îndeplinirea atribuțiilor de inspecție și control. „Subliniem că deși are o răspundere uriașă în ceea ce privește protejarea mediului, Garda Națională de Mediu a rămas instituția cu cei mai prost plătiți funcționari publici, în condițiile în care are responsabilitatea de a acționa non-stop împotriva poluării aerului, apei, solului, subsolului, împotriva importurilor ilegale de deșeuri si substanțe chimice, a mirosului, zgomotului, a celor care distrug pădurile, biodiversitatea, ariile protejate etc. Este inadmisibil ca în anul 2021 să existe comisari de mediu care primesc un salariu de 2660 lei pe lună, cu mult sub salariul mediu pe economie”, se arată în comunicatul Sindicatului Național al Gărzii de Mediu.

„Prin tergiversarea punerii în aplicare a Ordinului nr 1006/2021 se încalcă recomandările internaționale și se pune în pericol activitatea instituției”

Garda Națională de Mediu (GNM) joacă rolul cel mai important în depistarea contravențiilor și a infracțiunilor în domeniul criminalității de mediu. Astfel, potrivit Sindicatului Național al Gărzii de Mediu, în perioada ianuarie-septembrie 2021 au fost realizate un număr de 26.528 controale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 80.351.211 lei. „De asemenea, în aceeași perioadă au fost emise 285 de dispoziții de sistare a activității, 43 de propuneri de suspendare a autorizațiilor de mediu, au fost făcute 104 sesizări penale și au fost confiscate un număr de 112 mijloace auto, toate aceastea cu un efectiv de 450 de comisari, la nivelul întregii țări. În aceste condiții, GNM este și o instituție puternic subdimensionată, în țara noastră raportul fiind un singur comisar de mediu la 40.000 de locuitori. Subliniem faptul că, pentru Uniunea Europeană, mediul reprezintă o prioritate, context în care, ultima evaluare a GENVAL a confirmat situația dificilă a Gărzii Naționale de Mediu din România. Din păcate, prin tergiversarea punerii în aplicare a Ordinului nr 1006/2021 se încalcă recomandările internaționale și se pune în pericol activitatea instituției. Având în vedere această situație, Sindicatul Național al Gărzii de Mediu va acționa pe toate căile legale pentru a apăra interesele angajaților instituției și pentru satisfacerea condițiilor minimale, fără de care activitatea GNM nu se poate desfășura în condiții normale”, se mai arată în comunicatul Sindicatului Național al Gărzii de Mediu.

„Suntem angajații care primesc cele mai mici salarii în cadrul unui serviciu de control”

Reprezentantul salariaților din cadrul Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean din Vaslui a transmis că, în momentul de față, există un conflict de muncă: „Urmează, probabil, în viitorul apropiat să intrăm și în grevă pentru rezolvarea inechităților, în primul rând pentru eliminarea diferențelor salariale ale angajaților din cadrul comisariatelor județene. Nu e normal să existe diferențe salariale pentru aceeași muncă. Un alt aspect pe care dorim să-l rezolvăm este permanența. Se dorește ca atunci când sunt incidente de mediu să fim prezenți la orice oră din zi și din noapte, însă nu prea se poate pentru că există un număr mic de comisari la nivel de județ, nu pot face față întotdeauna sesizărilor primite. Considerăm că suntem angajații care primesc cele mai mici salarii în cadrul unui serviciu de control. Ordinul nr. 1006/29.06.2021 elimină aceste inechități, însă nu s-a aplicat nici până la această dată. Cel mai probabil, vom ieși în stradă, dacă doleanțele noastre nu vor fi rezolvate. Momentan așteptăm un semnal de la sindicat să vedem ce putem face mai departe”, a transmis Lăcrămioara Corogeanu, reprezentantul salariaților din cadrul Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean din Vaslui.

Ultimele Știri
Reclamăspot_img
Reclamăspot_img
Ultimele Știri
- Advertisement -spot_img

3 COMENTARII

 1. Ia auzi la ei!!
  Ies in strada!!
  Pentru ce?
  Sa se mai miste si ei un pic la cat stay in birouri!!
  Degeaba iau banii trantorii astia!!
  Majoritatea nu au studii despre mediul!
  Bã!!!
  Dacã iesti macar sã faceti curat pe langã sediul ala, putorilor!!!

  • Bai ecologistule mancamei pula unde vezi tu mizerie pe lângă clădire? Vezi ca pute a prost ,ti ai mai pus și nume ,ecologist! Spune exact unde e mizerie !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here