Comisia Europeană acuză România că achiziția blindatelor Piranha V este ilegală

Comisia Europeană a demarat o nouă procedură pilot împotriva României prin care investighează controversata afacere a blindatelor „Piranha V”. Ministerul Apărării Naționale a contractat direct 227 de transportoare 8×8 în valoare de 868 milioane euro de la General Dynamics.

Direcția Generală Industria Apărării și Spațiu a Comisiei Europene a cerut mai multe documente despre această controversată afacere care ar putea să genereze o nouă procedură de infringement împotriva României. Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, nu a vrut să comenteze acțiunea deschisă de Comisia Europeană.

Newsweek România a dezvăluit în ultimii doi ani mai multe nereguli despre această controversată afacere. Curtea de Conturi a României, în urma neregulilor constatate după control, a recomandat Ministerului Apărării, condus de generalul Nicolae Ciucă, să rezilieze contractul. Dar ministrul Nicolae Ciucă s-a opus categoric.

În luna octombrie a acestui an, ministrul Nicolae Ciucă a decis recepționarea calitativă, nu și operativă, a unui lot de 36 de tranportoare Piranha V. De ce? Pentru că contractul urma să fie reziliat de drept în ianuarie 2021, atunci când se vor împlini trei ani de întârziere de la semnarea contractului, deși Ministerul Apărării a plătit un avans de peste 111 milioane euro companiei General Dynamics, producătorul transportoarelor.

Continuarea, pe newsweek.ro
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ