Comisiile de specialitate, cu ilegalitãti si “pe repede înainte”, la CL Murgeni

GRĂBIT… Proaspătul primal al Murgeniului, Eduard Cazacu, și-a început mandatul în spiritului fostului edil suspendat de ANI: cu forțări ilegale și bani alocați pe ochi frumoși

GRABÃ… Dupã depunerea jurãmântului de cãtre primarul ales al orasului Murgeni a urmat si prima sedintã a Consiliului Local. Din nestiintã sau nu, prima sedintã a debutat si cu prima ilegalitate. Mai exact, alegerea comisiilor de specialitate s-a fãcut fãrã sã se tinã cont de litera legii. Astfel, comisia de buget-finante apartine, în întregime, consilierilor PSD, cea de urbanism, alesilor ALDE iar cea de învãtãmânt apartine cosilierilor PNL. Legal, comisiile se constituie din alesii tuturor partidelor care fac parte din Consiliul Local, în proportii dictate de procentul câstigat la alegeri. Din câte se pare, graba pentru formarea comisiilor este legatã de faptul cã, în sedintã, s-a pus în discutie plombarea unei strãzi din Murgeni pentru care s-ar fi alocat 6 miliarde de lei vechi. Tinând cont de faptul cã totul a fost fãcut fãrã respectarea legislatiei în vigoare, urmeazã realegerea comsiliilor, dar si punerea în discutie, pe ordinea de zi, a propunerii privind cheltuirea celor 6 miliarde de lei vechi. Un punct de vedere legat de aceastã poveste am încercat sã aflãm si de la noul edil al orasului Murgeni, dar acesta nu a rãspuns la telefon.

O veche vorbã româneascã spune cã “graba stricã treaba”. Asa s-a întâmplat la Murgeni, acolo unde, în prima sedintã a Consiliului Local au fost alese, pe repede înainte, comisiile de specialitate. A fost nevoie de acest lucru deoarece, pe ordinea de zi, a fost pusã în discutie cheltuirea a 6 miliarde de lei vechi pentru plombarea unei strãzi din Murgeni, dar si pentru alte cheltuieli care nu au mai ajuns sã fie discutate de consilieri. Cele 6 miliarde de lei existau în bugetul primãriei dar nu au fost cheltuiti astfel cã destinatia lor a fost schimbatã. Pentru a vota acest lucru, CL Murgeni ar fi trebuit sã aibã alese comisiliile de specialitate. Din nestiintã poate, consilierii si-au împãrtit comisiile dupã cum au crezut de cuviintã, fãrã sã tinã cont si de prevederile legale. Astfel, comisia buget-finante a fost preluatã de cei cinci consilieri PSD, cea de urbanism a trecut la ALDE si comisia învãtãmânt a ajuns la PNL, pe motiv cã, dintre consilierii PNL, doi sunt profesori. La scurt timp dupã alegerea comisiilor, s-a trecut la vot si consilierii au fost de acord ca 6 miliarde de lei sã fie folosite pentru plombarea unei strãzi, pe o lungime de 6-700 de metri. Asta, în conditiile în care un kilometru de asfalt poate costa tot 6 miliarde de lei vechi. “Am fost cu totii de acord cu alegerea comisiilor, chiar dacã unora li s-a pãrut cã nu este corect. De asemenea, în aceeasi sedintã s-a precizat cã nu toatã suma va fi folsoitã pentru plombarea strãzii respective, dar nu au fost fãcute precizãri concrete pe ce se vor duce restul de bani. Au fost si propuneri ca o parte din sumã sã fie folositã si pentru pietruirea unei parcãri din apropierea scolii din Murgeni”, spun cosilierii liberali. Întrebati despre modul în care au fost alese comisiile, consilierii locali au declarat cã totul a fost fãcut la repezealã si acum se ia în calcul dizolvarea acestora si realegerea consilierilor care sã facã parte din acestea. Conform legii, din comisii trebuie sã facã parte consilieri din toate partidele politice care au intrat în Consiliul Local, în functie de procentele obtinute. La Murgeni, componenta CL este urmãtoarea: 5 consilieri PSD, 5 consilieri PNL, 4 consilieri ALDE si un consilier din partea Pro România. Important este si faptul cã nerespectarea legislatiei în vigoare va duce la dizolvarea comisiilor, la formarea unor noi comisii, dar si la anularea deciziei privind modul în care se vor chetui cele 6 miliarde de lei vechi.

 
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ