15.1 C
Vaslui
16-mai-2022

Comuna Ciocani va fi raiul tinerilor căsătoriți. În 2022, vor primi 60 de locuri de casă

STRATEGIE… Planurile primarului de la Ciocani, Gheorghe Călin, sunt ambițioase pentru viitor. În ediția specială de Crăciun, acesta a spus că mizează pe zona metropolitată Bârlad-Ciocani pentru a dezvolta comunitatea. În planurile de viitor ale acestuia, anul 2022 vine cu o provocare. Primarul Călin vrea să ofere 60 de locuri de casă tinerilor căsătoriți. Cei care vor putea accesa programul nu trebuie să fie neapărat din comună, ci și din Bârlad sau alte comune. Condiția este să investească într-o gospodărie care va măsura 600 metri pătrați.

Comuna Ciocani se luptă pentru a-și cîștiga statutul de zonă rezidențială, datorată vecinătății cu municipiul Bârlad. Primarul are planuri mari pentru 2022 și își dorește în primul rând să finalizeze în toate satele apa și canalizarea și să găsească sursele de finanțare pentru aducțiunea de gaz metan. „Comuna noastră se poate dezvolta într-o singură direcție, și anume să construim zona metropolitană cu Bârladul. Sigur, opozanții mei se grăbesc și spun că acest proiect nu are viitor și că primarul orașului Bârlad, Dumitru Boroș, nici nu mă cunoaște. Eu mă încăpățânez să cred în acest proiect și nu văd de ce domnul primar nu și-ar dori acest lucru. Cât privește atragerea de locuitori tineri în comuna noastră, în anul 2022 vrem să dăm locuri de casă la 60 de familii proaspăt căsătorite. Și, atenție, nu trebuie neapărat să fie de la noi din comună. Tinerii noștri au prioritate, e clar, însă ne-am gândit să cooptăm familii și din alte zone. Noi le oferim câte 600 de metri la fiecare, iar zona vizată de noi este Crâng și Crâng Nou. Eu mizez foarte mult pe comunitatea din Crâng Nou, fiindcă este o zonă foarte frumoasă și va fi foarte bine legată la infrastructura rutieră. Ați consemnat și în ediția de Crăciun că pe acolo va trece noul drum strategic, care vine de la Pogana și merge spre Ivești. Sperăm ca acest proiect cu locurile de casă pentru tinerii căsătoriți să nu fie blocat de consilierii Opoziției. Cât despre gazul metan, pot spune că va fi vital pentru comunitatea noastră. Noi am făcut proiectarea cu o firmă specializată și acum suntem în căutarea unor surse de finanțare. Valorile sunt foarte mari și de aceea trebuie multă răbdare, mai ales că investiția se va amortiza foarte greu. Noi astăzi avem 690 de gospodării și unul dintre motivele pentru care vrem să atragem tineri prin aceste locuri de case vine în întâmpinarea proiectului de gaz. E nevoie de mulți consumatori, pentru ca o companie de gaze să investească în infrastructură. Vă dați seama că venirea gazului poate produce și o explozie a investițiilor în comună”, a declarat primarul Gheorghe Călin.

Investițiile private pot salva bugetul comunei

Comuna Ciocani a primit, pe ultima sută de metri a acestui an, o sumă destul de importantă de la Consiliul Județean. Este vorba de 250.000 de lei pentru a echilibra bugetul propriu al comunei. «Domnul președinte Buzatu a ținut cont de nevoile noastre și am primit din fondul de rezerză 250.000 de lei acum, pe sfârșit de an. Din acești bani o să plătim în primul rănd lucrările executate de la aducțiunea cu apa din satul Crâng, fiindcă avem un contract multianual, care se întinde pe șapte ani. Mai achităm contravaloarea unor proiecte care se vor implementa prin programul „Anghel Saligny”. Restul îi vom folosi la plata facturilor curente la utilități și alte servicii. După cum vedeți, bugetul propriu nu ne ajunge și la acest moment suntem la mila Guvernului sau a Consiliului Județean. Pe viitor va trebui să rezolvăm și această problemă, iar soluția este atragerea de mici investitori cu afaceri de familie. Acum investitorii nu prea se înghesuie la Ciocani, dar pe viitor, după ce finalizăm drumurile, apa și canalizarea, putem discuta. Gazul metan va fi însă investiția care va face declicul. Familia mea, prin fiul meu, are începută o astfel de afacere de familie în comună și sper să fie și alți investitori care să aibă curajul să bage bani în comuna noastră. El a spart gheața. Primăria va sprijini astfel de investitori, fiindcă ei pe viitor vor reprezenta motorul comunității noastre”, a mai spus primarul.

Reclamăspot_img
Reclamăspot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Tipul ăsta ,Călin de la Ciocani,nu cumva e ăla care e dependent de jocuri de noroc, cazinouri și păcănele?Poate vă treziți cu primăria și domeniul public pus gaj la bănci!Mare minuni in presa vasluiană!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here