spot_img
spot_imgspot_img
15.3 C
Vaslui
26-mai-2024

Comuna Drânceni, semifinalistă pentru titlul de Sat European de Tineret 2024

- Advertisement -
SUCCES!… Primarul Mihai Murărașu le dorește tinerilor din Drânceni să fie câștigătorii titlului de Sat European pentru Tineret, în 2024.

INIȚIATIVĂ… Ceea ce nu a reușit municipiul Vaslui, poate reuși anul acesta comuna Drânceni. Și asta după ce Drânceniul și alte 7 comune din țară s-au calificat în semifinala pentru obținerea titlului de Sat European pentru Tineret. Întreaga activitate, sprijinită de primăria comunei, a fost susținută de către tinerii din cadrul Grupului de Inițiativă, cei care au făcut posibilă calificarea.

Grupul de Inițiativă al tineretului din comuna Drânceni dă dovadă de inteligență dar și multă perseverență și reușește că califice comuna în semifinala programului “European Youth Village”. Emoționați, tinerii au ținut să transmită și un mesaj întregii comunități din care fac parte. Totul a pornit din dorința tinerei generații de a-și transforma comuna într-un mediu proprice dezvoltării lor, apropierea de tradiții, dar și un mediu propice socializării și un loc din care să nu mai fie nevoiți să plece pentru un viitor. «Începutul a fost promițător, însă am reușit să formăm un grup bine închegat cu aspirații și devize puternice. Astăzi, ne aflăm aici, în fața dumneavoastră, pentru a sărbători online reușita noastră. Ne dorim ca Drânceni, comuna pe care o reprezentăm, să devină un spatiu favorabil pentru tineri, unde aceștia pot socializa și desfășura diverse activități, rupte din tradiții. Dorința de a face din această comună un mediu avantajos tineretului ne va determina să realizăm tot ceea ce ne stă în putință pentru a ne îndeplini obiectivele propuse, deoarece tinerii alcătuiesc pilonul principal al societății. Pentru a oferi încrederea necesară comunității, am organizat două evenimente, care au dat startul unora și mai mari. Prima activitate a fost o seară de film, iar a doua o cafenea publică, în urma căreia participanții vor primi un certificat YouthPass. Acestea ne-au demonstrat nouă, grupului de inițiativă, că tinerii sunt dornici să facă o schimbare prielnică, care vizează dezvoltarea oportunităților din mediul rural. Acum, că ne aflăm în semifinală, vom munci pentru a aduce Titlul în sânul familiei noastre, deoarece odată cu venirea acestuia în comună, tinerii, cu siguranță, vor fi mult mai responsabili și conștienți de impactul pe care îl pot avea la nivel individual, dar și în comunitate. În acest fel, obținem un cadru concret în care să fie promovată implicarea tinerilor și dezvoltarea acestora, vizând în același timp o colaborare între generații”, au transmis tinerii din Drânceni.

Program încărcat pentru tinerii din Drânceni

Mihai Murărașu

MULT DE MUNCĂ… Pentru semifinaliști se anunță o perioadă încărcată și plină de emoții în care vor trebui să convingă juriul că ei merită titlul cel mare. Celelalte comune care s-au calificat în semifinală sunt: Aninoasa (Dîmbovița), Jebel (Timiș), Măgurele (Prahova), Peștera (Constanța), Poiana (Galați), Popești (Bihor), Tulucești (Galați). Astfel, în perioada următoare, trei sau patru membri din fiecare comună semifinalistă vor participa (în perioada 12 – 16 iulie 2023 – n.r.) la Întâlnirea națională a tinerilor din comunele semifinaliste pentru titlul de Sat European de Tineret 2024, unde, pe 15 iulie, își vor prezenta candidaturile în fața juriului (interviu cu juriul) și vor înțelege mai bine modul în care se va desfășura a doua etapă de selecție. După întâlnire, juriul va decide care sunt cele 5 sau 7 comune finaliste pentru titlul de Sat European de Tineret 2024. Lista acestor comune finaliste pentru titlul de Sat European de Tineret 2024 va fi publicată pe site-ul www.europeanyouthvillage.eu și pe canalele de social media ale Guvernanței programului European Youth Village pe data de 20 iulie 2023. Comunele finaliste vor intra într-un program de mentorat în perioada 20 iulie – 11 octombrie 2023. Programul de mentorat presupune întâlniri online de mentorat și training pe diferite componente din formularul de candidatură (candidatura finală). De asemenea, sprijinirea grupului de inițiativă în procesul de coalizare a tinerilor din comunitate – mărirea grupului de inițiativă, sprijinirea grupului de inițiativă în procesul de elaborare a unei propuneri de finanțare în cadrul programului Corpul European de Solidaritate (4 octombrie 2023). O vizită a Guvernanței în comuna finalistă. Un al doilea interviu cu juriul în cadrul Summitului Tinerilor din Mediul Rural. Depunerea candidaturii finale pe data de 11 octombrie 2023. Comunele care vor primi titlul de Sat European de Tineret 2024 vor fi anunțate în cadrul Galei Tinerilor din Mediul Rural, ce va avea loc în Hălăucești (Iași) în data de 11 noiembrie 2023. De reținut este și faptul că inițiativa tineretului din Drânceni se bucură și de sprijinul necondiționat al primarului și consilierilor locali. «Chiar dacă, la început, am fost surprinși, am înțeles până la urmă nevoia tinerilor de a avea un mediu favorabil dezvoltării lor individuale. În plus, oportunitățile pe care le doresc nu fac altecva decât să ne țină tineretul acasă, aici lângă noi și să formeze o nouă generație de oameni care să ducă tradițiile mai departe, împletite cu modernismul timpurilor în care tărim și o generație de oameni care să rămână aici, la noi în comună. Dacă își vor satisface aici, pe plan local, nevoia de socializare și dacă vor întrevedea o șansă la un trai decent și în viitor, atunci poate că vom reuși să oprim depopularea satului », spune edilul Mihai Murărașu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Mult succes! Sunt husean, locuiesc în Roman și lucrez în Hălăuceşti. Hălăuceşti este Sat european de tineret cu tineri extraordinari (elevii liceului din localitate, studenți, etc).
    Vă aștept la Hălăuceşti și vă doresc să deveniți sat european de tineret!
    Baftă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.