spot_img
25.1 C
Vaslui
20-iul.-2024
spot_img

Comuna Laza, în doliu, după ce fostul primar, prof. Vasile Popovici, a trecut poarta veșniciei

- Advertisement -

CONDOLEANȚE… O veste tristă a lovit joi comunitatea din Laza. Fostul primar al comunei, prof. Vasile Popovici, în vârstă de 74 de ani, a plecat dintre noi. Fostul edil suferea de o boală necruțătoare, motiv pentru care a decis să se retragă din viața politică, anul trecut. Vasile Popovici a condus Primăria Laza timp de trei mandate. Anul trecut, în vară, a anunțat că nu va mai candida la funcția de primar al comunei Laza, deși avea toate șansele să cîștige un nou mandat. A preferat să se retragă în sânul familiei, de unde a crezut că va lupta mai bine cu boala care îl necăjea. Fostul edil s-a despărțit de acestă lume lăsând în urma sa o administrație locală cum puține comunități din județ se pot lăuda că au, mai multe generații de elevi care au trecut prin mâna sa și care acum deplâng trecerea în neființă a celui care le-a fost “Domnul Profesor”, dar și o familie îndurerată care a fost nevoită să-și ia “adio” mult prea devreme de la cel care le-a fost tată și soț.

Vasile Popovici s-a născut la 1 ianuarie 1947 în localitatea Laza. Cursurile primare și gimnaziale le-a urmat la Școala generală Laza. A continuat studiile liceale la Liceul “Mihail Kogălniceanu” Vaslui, în perioada 1961-1965. După absolvirea liceului, în 1965, a urmat cursurile Facultății de Matematică a Institutului Pedagogic de 3 ani Iași, cursuri de zi, în periaoda 1965-1968, iar după obținerea examenului de stat, în anul 1968, prin repartiție guvernamentală, a devenit profesor titular pe catedra de matematică a Școlii din Laza, unitate de învățământ unde a fost și elev. La clasă a obținut rezutlate foarte bune, concretizate în performanțele elevilor săi la examenele de admitere în licee și școli profesionale, la examenele de evaluare națională sau la concursuri și olimpiade școlare, contribuind astfel la creșterea prestigiului școlii. Azi, și datorită celui care a fost Vasile Popovici, Școala “Mihai Eminescu” din Laza este una dintre cele mai bune unități de învățământ din mediul rural. De-a lungul activității didactice, Domnul Profesor a a avut un stil de muncă caracterizat prin seriozitate și perseverență, calm, corectitudine și sinceritate, dar mai ales prin foarte multă înțelegere față de elevi. Imediat după Revoluția din decembrie 1989, profesorul Vasile Popovici a fost ales și numit director al Școlii gimnaziale Laza, funcție din care, la 1 martie 1992, a fost ales primar al comunei Laza. În calitate de primar, în perioada 1992-1996, a contribuit la construirea noului sediu al primăriei, la consolidarea bisericii din comună, dar și la reconstituirea dreptului de proprietate asupra pâmântului, pentru o suprafață de peste 5000 de ha. A fost reales primar al comunei Laza pentru periaoda 2004-2008, ani în care au fost construite școala din Sauca, grădinița din satul Laza și un nou sediu de școală din satul Râșnița. Tot în acea perioadă a legat centrul satului Sauca de DN 2F prin pietruirea drumului în lungime de 2,3 km. În 2016 a revenit în funcția de primar al comunei Laza, unde a continuat investițiile în drumuri, dispensar și alte obiective de interes public. În plan familial, s-a căsătorit cu profesoara de Bilorgie, Voinea Gheorghița, cu care a construit o casă în satul Laza și a crescut și educat doi băieți, absolvenți de studii superioare.

“Ne vor lipsi mult sfaturile de bine și privirea sa blândă”

Foarte iubit de comunitate, profesorul Vasile Popovici este plâns azi de toți cei care l-au cunoscut. “Am pierdut un om cu calități de excepție, altruist, modest, profesionist, dinamic, dedicat familiei și slujirii interesului public. A făcut din comuna Laza o bijuterie administrativă, modernizând școlile, drumurile, podurile, infrastructura culturală și socială. A făcut investiții în dispensar pentru asigurarea de îngrijiri medicale și a finalizat multe alte obiective administrative. Până în ultimele clipe ale vieții, deși suferea de o boală incurabilă și extrem de agresivă, a fost preocupat de rezolvarea problemelor administrative ale comunității, fiind extrem de iubit și apreciat de toți lăzenii. Ne vor lipsi mult sfaturile de bine și privirea sa blândă. Îngerii să vegheze drumul lin al Domnului Profesor către Dumnezeu. Nu te vom uita niciodată”, a transmis, pe rețelele de socializare, unul dintre fiii comunei.

Dumnezeu să îl ierte!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.