8.8 C
Vaslui
04-oct.-2022

A doua rezistenta!

- Advertisement -

Comuna Puiesti se ridicã împotriva Chevron!

REZISTENTÃ SI LA PUIESTI Pe 23 iulie, mai multi activisti din Miscarea de Rezistentã Pungesti au fost solicitati de câtiva consilieri locali sã vinã sã-i ajute sã ridice o tabãrã de rezistentã anti-Chevron. Ei au informatii cã, în curând, compania americanã va începe lucrãrile de amenjare a platformei pentru a-si instala sonda de explorare pentru gaze de sist, pentru care detin deja autorizatie de constructie eliberatã la începutul anului de CJ Vaslui. Tabãra de Rezistentã din Puiesti va fi ridicatã în câteva zile pe terenul pus la dispozitie de unul din consilierii locali din Puiesti, teren proprietate personalã. Cei care au luat aceastã initiativã vor ca în câteva zile sã ridice si o troitã, exact la Pungesti, la marginea DN 243, în fata terenului concesionat de americani. “Dacã vor 2800 de sonde în judet la noi, vor avea 2800 de troite, sã lupte nu numai cu noi, ci si cu Dumnezeu”, au spus cei care au avut aceastã initiativã. Spre deosebire de primarul din Pungesti, Mircia Vlasã, care este de partea Chevron si a asmutit jandarmii pe proprii sãi consãteni si votanti, primarul comunei Puiesti, Costel Moraru, este de partea localnicilor si a rezistentei anti-Chevron. El a precizat cã a fost contactat de inimosii consilieri si activisti de mediu si a declarat cã este de acord cu initiativa lor, urmând a le acorda toate facilitãtile legale ce tin de Primãrie, pentru ridicarea taberei si a troitei.

Americanii de la Chevron urmeazã sã se instaleze în curând în comuna Puiesti, unde au deja obtinutã, de la începutul anului, autorizatia de constructie pentru cea de a doua sondã de explorare a gazelor de sist. Câtiva consilieri locali din comunã, în frunte cu Romicã David, consilier PP-DD în CL Puiesti, au luat “taurul de coarne” si au cerut ajutorul celor din Miscarea de Rezistentã Pungesti, pentru a-si ridica si ei o tabãrã de rezistentã. Romicã David are un teren în proprietatea sa, exact lângã terenul unde Chevron vrea sã facã explorarea dupã gaze de sist. El a pus la dispozitie acest teren si, pe 23 iulie, mai multi activisti din Miscarea de Rezistentã Pungesti, printre care Adrian Rosca, Marius Ignat, pãrintele Iulian Ghimus, paroh al parohiei Gara Banca, au descins la Puiesti. Împreunã cu ei au mers pe terenul unde se va ridica a doua tabãrã de rezistentã anti-Chevron, consilierii Romicã Davis, proprietarul terenului si Gheorghe Cucu, Marius Lupu, un bârlãdean venit tocmai din Italia sã lupte contra fracturãrii hidraulice, precum si cei doi preoti ai comunei Puiesti. Acestia au ridicat deocamdatã doar un stâlp unde au pus un steag al Rezistentei si mai multe pancarte pe care scrie “Nu vrem fracturare hidraulicã”. Dupã delimitarea zonei unde vor ridica în curând tabãra, preotul Iulian Ghimus, împreunã cu ceilalti activisti si cu cei din Grupul de Initiativã Anti Chevron din Puiesti, au decis sã ridice în cel mai scurt timp (câteva zile) o troitã asemãnãtoare cu cea din Pungesti, de la intrarea în terenul Chevron, troitã ridicatã acolo de cãlugãrii de la mânãstirea “Petru Vodã” din Neamt. “Vrem sã ridicãm aici o troitã, pe marginea DN 243, care va fi amplasatã exact la intrarea terenului unde Chevron vrea sã vinã sã-si punã sonda. Am început deja sã lucrãm la troitã, sã o construim si în câteva zile o vom instala si sfinti. Sã se stie cã suntem peste tot, ca si Dumnezeu. Dacã vor sã instaleze 2800 de sonde în judetul Vaslui, vor avea 2800 de troite, ca sã stie americani cã Dumnzeu este cu noi, nu cu ei. Suntem peste tot, unde vor vrea sã fractureze si sã otrãveascã apele”, ne-a spus Adrian Rosca, unul dintre activistii Miscãrii de Rezistentã din Pungesti, care este decis sã lupte cu Chevron, cu CJ Vaslui, cu jandarmii si cu oricine este de acord cu fracturarea hidraulicã.

Primarul din Puiesti, alãturi de consilieri

Contactat telefonic, Costel Moraru, primarul din Puiesti ne-a precizat cã este întrutotul de acord cu initiativa consilierilor din CL, mai ales cã terenul unde se va ridica tabãra de rezistentã este proprietatea lui Romicã David. “Bineînteles cã le voi da orice aprobare este necesarã, nu se pune problema. Noi toti suntem împotriva fracturãrii hidraulice si dupã cum stiti ne judecãm cu Prefectura, cu Chevron, cu oricine nu ne lasã pãmântul în pace. Sperãm sã reusim prin justitie sã câstigãm, sã interzicem prin HCL venirea Chevron aici, dar dacã nu se poate, o sã iesim cu toti în stradã. Va fi se pare aici un al doilea <<front>> anti-Chevron, vom lupta si cu jandarmii dacã trebuie. Deocamdatã nu am informatii cã firma Chevron vine în curând aici, dar dacã au deja autorizatia de constructie, pot sã vinã oricând si nu vrem sã fim luati prin surprindere ca cei din Pungesti. Vom vedea ce va fi”, a spus primarul Costel Moraru.

Puiestenii nici nu vor sã audã de Chevron la ei în comunã

Vã reamintim cã pe 30 decembrie, anul trecut consilierii locali din Puiesti au votat în unanimitate interzicerea explorãrii si exploatãrii gazelor de sist pe teritoriul comunei, aceasta fiind a doua hotãrâre pe care cei din Puiesti au luat-o în acest sens, prima datând din iunie 2012. La fel ca si în cazul celorlalte 14 comune care au actionat similar, Prefectura Vaslui a cerut la Tribunalul Vaslui, sectia Contencios Administrativ, anularea hotãrârii, arãtând cã „autoritãtile locale nu se pot pronunta asupra exploatãrii zãcãmintelor din subsol, acestea fiind în proprietatea exclusivã a statului”. Compania americanã Chevron a obtinut de la Consiliul Judetean Vaslui, la începutul lunii aprilie, autorizatia de construire pentru sonda de explorare a gazelor de sist ce urmeazã a fi amplasatã în extravilanul localitãtii Puiesti. Eliberarea autorizatiei de construire la Puiesti s-a fãcut dupã ce Chevron obtinuse, pe 30 ianuarie, acordul de mediu pentru explorarea gazele de sist în extravilanul localitãtii respective. Compania petrolierã a depus solicitarea pentru obtinerea acordului de mediu la Puiesti în toamna anului trecut, iar pe 19 decembrie, tot anul trecut, a avut loc si dezbaterea publicã pe marginea proiectului, sedintã care s-a desfãsurat, pe o perioadã de douã ore, printre huiduieli si fluierãturi ale localnicilor si activistilor de mediu. Sonda de explorare de la Puiesti va fi amplasatã la 1, 4 kilometri de cea mai apropiatã localitate si la 300 de metri fatã de pârâul Tutova. Suprafata luatã în concesiune de compania petrolierã este de aproximativ douã hectare si a fost concesionatã de un localnic, venit din Bucuresti la Puiesti, dupã Revolutie si care si-a ridicat o fermã în extravilanul localitãtii Puiesti. Acum el a concesionat douã hectare cãtre Chevron, exact în fata fermei sale, unde sunt, spun surse din rândul localnicilor, cazati familia lui Ion Corlãtean printre care si câtiva copii. Pe surse am aflat cã deja Chevron a adus gardurile pentru a face împrejmuirea locului unde vor veni utilajele sã facã platforma pentru forare, gardurile fiind adãpostite la ferma lui Corlãtean. Contra cost, evident.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.