19.8 C
Vaslui
06-oct.-2022

Comunicat de presã

- Advertisement -

MINISTERUL CULTURII

DIRECTIA JUDETEANÃ PENTRU CULTURÃ VASLUI

Str. Stefan cel Mare, nr. 79, cod: 730168

Tel.: 0235.311.531; fax: 0335.401.169

www.vaslui.djc.ro, patrimoniuvs@yahoo.com

În perioada septembrie – noiembrie, Directia pentru Culturã Vaslui a derulat activitãti de promovare a patrimoniului cultural din judetul nostru în cadrul proiectului Patrimoniul cultural vasluian – arc identitar între generatii. Acest proiect a primit finantare nerambursabilã de la Administratia Fondului Cultural National (institutie publicã subordonatã Ministerului Culturii), fiind declarat cîstigãtor în cadrul celei de a II-a sesiuni de finantare pentru proiecte culturale din acest an, la sectiunea Patrimoniu cultural national.

Institutiile implicate în acest proiect sunt: Directia pentru Culturã Vaslui, Asociatia pentru Promovarea Industriilor Creative si Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui.

Dorinta noastrã a fost aceea de a ne adresa direct tinerei generatii, implicându-i în actiuni concrete de cunoastere a patrimoniului cultural vasluian. În acest sens, au participat 30 de elevi provenind de la sase scoli, trei din mediul rural (Costesti, Muntenii de Jos, Muntenii de Sus) si trei din mediul urban (Scoala nr. 2 „Dimitrie Cantemir”, Scoala nr. 3 „Constantin Parfene”, Scoala nr. 6 „Mihai Eminescu”).

S-au organizat trei vizite de studiu la urmãtoarele monumente istorice: Palatul Administrativ si de Justitie al fostului judet Tutova, azi Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad si Podul Doamnei din Chitcani, comuna Costesti – luni, 14 octombrie; Ansamblul Mãnãstirii Pârvesti, sat Pârvesti, comuna Costesti – sâmbãtã, 19 octombrie; Ansamblul Mãnãstirii Floresti, sat Floresti, comuna Poienesti – luni, 21 octombrie; Gimnaziul „Mihail Kogãlniceanu”, azi Scoala cu clasele I-VIII nr. 3 „Constantin Parfene” Vaslui – sâmbãtã, 26 octombrie, în cadrul cãrora copiii au realizat desene si fotografii ale monumentelor istorice.

Vizitele au fost urmate de ateliere de lucru, care au fost tinute în incinta Scolii nr. 3, clãdire care are statut de monument istoric si constituie un exemplu demn de admirat și de scos în evidențã prin faptul cã se aflã într-o foarte bunã stare de conservare si bine întretinut. Copiii au definitivat desenele si fotografiile realizate si au realizat cãrti postale (sâmbãtã, 26 octombrie 2013). De asemenea, a fost organizat si un atelier pe teme de arheologie si etnografie, în care copiii s-au familiarizat cu aceste componente ale patrimoniului cultural si au modelat diverse obiecte în lut (luni, 28 octombrie 2013).

Sâmbãtã, 2 noiembrie 2013, la Scoala nr. 3 „Constantin Parfene” din Vaslui, a fost realizatã o expozitie cuprinzând toate materialele realizate de elevi în cadrul proiectului – desene, fotografii, cãrti postale, modelaje din lut. Cu acest prilej, au fost acordate premii pentru categoriile: desen, fotografie, carte postalã. În acelasi timp, dorim sã multumim doamnelor profesoare si scolilor implicate, cât si tuturor celor care într-un fel sau altul au contribuit la buna desfãsurare a proiectului: Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, Mãnãstirea Pârvesti, Mãnãstirea Floresti, Scoala nr. 3 „Constantin Parfene” Vaslui.

Lucrãrile premiate vor fi incluse într-un album ce va fi realizat în perioada urmãtoare.

Am sperat ca prin acest proiect copiii sã se apropie de valorile de patrimoniu cultural din judet, fie acesta construit, arheologic, mobil sau imaterial. Poate, astfel, în viitorul nu foarte îndepãrtat, ei vor întelege cã toti, într-un fel sau altul, putem contribui la pãstrarea trecutului nostru.

Director executiv,

Arhg. Corina Nicoleta Ursache

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.