COMUNICAT DE PRESA

În urma publicãrii articolului intitulat „ A fugit de lângã politisti înainte de a primi mandatul de arestare” apãrut în editia din data de 02.07.2014, semnat de doamna Cezara Mironicã, pentru o corectã informare a opiniei publice, facem urmãtoarele precizãri în cadrul dreptului la replicã:

În ceea ce priveste afirmatia din articol potrivit cãreia procurorii întârzie ancheta pânã la expirarea duratei retinerii de 24 ore, dând posibilitatea infractorilor sã fugã înainte de emiterea mandatelor de arestare, precizãm cã potrivit normelor procesual-penale, în cursul celor 24 de ore organele judiciare, politisti si procurori, efectueazã mai multe acte de procedurã pentru strângerea probelor, acte ce necesitã timp si resurse umane, atât în vederea efectuãrii de perchezitii domiciliare, cât si pentru propunerile de arestare preventivã.

În cauza supusã atentiei, respectiv tentativa de furt din noaptea de 28/29.06.2014, în care este cercetat numitul Saim Cornel Andrei, s-au efectuat ample verificãri, audieri de persoane, întrucât sunt cercetate si alte persoane pentru comiterea unor fapte anterioare.

Au fost solicitate autorizatii de perchezitii pentru mai multe locatii în care se suspecta cã s-ar afla bunuri.

Pentru obtinerea autorizatiei de perchezitie domiciliarã, în urma strângerii datelor de cãtre organele de politie, procurorul formuleazã o solicitare, prin referat motivat, cãtre judecãtorul de drepturi si libertãti, iar acesta din urmã o solutioneazã în termen de 24 de ore.

De asemenea, pe baza probelor administrate, procurorul formuleazã propunerea de arestare preventivã, motivatã, asupra cãreia se pronuntã judecãtorul de drepturi si libertãti.

Întrucât aceste acte procesuale presupun o ingerintã în viata privatã, ele nu pot fi efectuate decât legal si temeinic motivat, cu respectarea drepturilor si garantiilor procesuale ale persoanelor implicate.

Mentionãm cã atât organele de politie, cât si procurorii depun eforturi si conlucreazã pentru combaterea fenomenului infractional si pentru tragerea la rãspundere a celor vinovati de încãlcarea legii.

Procuror Mihaela Plopan,

Purtãtor de cuvânt – Parchetul de pe lângã Judecãtoria Bârlad
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ