spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
7.8 C
Vaslui
14-mai-2024

Conacul Emil Racoviță din comuna Dănești va fi restaurat de Ministerul Culturii

- Advertisement -

INVESTIȚIE… Ministerul Culturii a anunțat, la începutul acestei săptămâni, demararea lucrărilor de restaurare a Conacului Emil Racoviță, prin Institutul Național al Patrimoniului. “Institutul Național al Patrimoniului (INP), în calitate de autoritate contractantă, a semnat, în data de 14 martie 2024, Contractul de execuție pentru lucrări de restaurare, consolidare și punere în valoare a monumentului istoric “Conacul Emil Racoviță, azi Casă Memorială”. Valoarea contractului este de 14.518.235,08 lei, fără TVA, iar durata de execuție este de 3 ani începând cu emiterea Ordinului de începere”, informează Ministerul Culturii.

Conacul este situat în satul Emil Racoviță, comuna Dănești, județul Vaslui, monumentul istoric reprezentând, potrivit ministerului, “o adevărată comoară a identității naționale” pe care instituția se angajează să o conserve și să o pună în valoare cu scopul de a o transmite mai departe generațiilor viitoare. Parteneriatul pentru această etapă importantă este format din Katar Conneg S.R.L.(ofertant), Proconstruct S.R.L (terț și subcontractant), Frigo-Star S.R.L. (subcontractant), Kone Ascensorul S.R.L. și Imeco S.R.L. (subcontractant). Documentația de atribuire pentru lucrări de restaurare, consolidare și punere în valoare a monumentului istoric “Conacul Emil Racoviță, azi Casă Memorială”, a fost publicată în sistemul electronic al achizițiilor publice (SEAP) în luna septembrie 2023 pentru depunerea ofertelor tehnico-financiare de către operatorii economici, mai informează Ministerul Culturii.

Un obiectiv aflat în administrarea Muzeului Județean Vaslui

Casa Memorială ”Emil Racoviță” se află în satul Șurănești (astăzi ”Emil Racoviță”), comuna Dănești, județul Vaslui, aflat la 45 km nord de Vaslui, pe DN 24. Pentru a cinsti memoria marelui savant român Emil Racoviță (1868-1947), în satul copilăriei sale, în casa părinților săi, Gheorghe și Eufrosina Racoviță, s-a organizat în 1958 un muzeu memorial, unde se păstrează exponate legate de viața și activitatea acestuia, dar și de perioada în care a fost în extraordinara expediție în Antarctica, pe vasul “Belgica”. Născut la 15 noiembrie 1868, în Iași, Emil Racoviță a fost și biolog, explorator, speolog, savant, fiind considerat fondatorul biospeologiei. La vârsta de numai 25 de ani, a fost ales membru al Societății Zoologice din Franța, iar între anii 1897-1899, a participat ca naturalist în Expediția antarctică belgiană (prima expediție foto-documentară). Marele savant a rămas în istoria științei și ca descoperitor al balenei cu cioc. În perioada 1926-1929, Racoviță a fost ales președinte al Academiei Române și a înființat, în cadrul Universității din Cluj, primul Institut de speologie din lume. Din 1980, Casa Memorială “Emil Racoviță” din Vaslui este în administrarea Muzeului Județean “Ștefan cel Mare” din Vaslui, funcționând ca secție a acestuia. Dintre exponatele cele mai interesante din Colecția “Emil Racoviță” deținută de Muzeul Județean “Ștefan cel Mare” din Vaslui, amintim: trusa de călătorie, hărți cu traseul expediției, desene, diapozitive și fotografii realizate de însuși Emil Racoviță la Polul Sud, fotografii și obiecte specifice cercetării peșterilor, sabia și bicornul său de academician, fișe de observație privind fauna și flora arctică, lucrări științifice, conferințe susținute de Emil Racoviță.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. 5 milioane de euro aruncate pe fereastra, cate 10 euro de fiecare locuitor din Vaslui. Emil Racovita a murit in saracie lucie la Cluj, nici nu avea ce sa manance, iar acum aruncam cu bani „in memoria” lui. O prostie fara seaman. Nu se justifica in niciun fel cheltuielile acestea si nici proiectul faraonic respectiv. Judetul nu are drumuri, la Hirsoveni nu este asfaltat drumul pe 2 km, in com Delesti, la Albesti de Delesti la fel lipseste o zona asfaltata, nu se face legatura asfaltata intre Vaslui si Husi prin Tanacu-Tatarani, mai lipsesc tot asa cativa km de asfalt, oamenii din judet nu au apa curenta, canalizare, iar noi aruncam cu milioane de euro pe case memoriale, de parca s-ar construi acolo un mare muzeu interactiv de importanta internationala. Prostie de top.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.