spot_img
30.8 C
Vaslui
23-iul.-2024
spot_img

Concediul maternal rămâne de doi ani, iar indemnizaţia minimă de 600 de lei

- Advertisement -

Coaliţia de guvernare a hotărât, în şedinţa de duminică seara, de la Palatul Victoria, păstrarea concediului maternal la doi ani şi indemnizaţia minimă de 600 de lei. Luni, Guvernul va lua decizia finală şi asupra cuantumului indemnizaţiei maximale. O sursă de finanţare ar putea fi taxa pe averile mari.

„Consensul pentru durata de doi ani a concediului maternal şi plafonul minimal de 600 de lei a fost unanim. În cazul plafonului maximal, rămâne ca mâine (luni – n.r.) dimineaţă Coaliţia să decidă, pentru că ministrul Muncii a venit cu calculele proprii, noi cu altele, şi urmează ca mâine dimineaţă să se mai verifice calculele, să se mai analizeze şi să se ia o decizie”, au precizat surse oficiale, citate de Agerpres.

Surse participante la discuţia Coaliţiei de duminică seară au mai declarat că s-a discutat şi despre „Taxa de solidaritate” pe averile mari ca fiind o posibilă sursă financiară pentru indemnizaţia mamelor.

Însă, nu toţi liderii Coaliţiei au fost de acord cu această propunere, pe motiv că Taxa de solidaritate este o propunere legislativă, şi nu un act normativ intrat în vigoare.

Până la decizia Coaliţiei de duminică seara, existau cinci variante legate de reducerea duratei concediului maternal şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Vezi variantele.

Ministerul Muncii a propus reducerea perioadei de concediu de creştere a copilului la 12 luni şi acordarea unui stimulent lunar de 500 de lei, începând cu luna a şaptea până la împlinirea perioadei de 24 de luni, dacă mamele se întorc mai devreme la serviciu.

În timp ce PDL a declarat că îl susţine pe ministrul Muncii în demersul său, UDMR şi UNPR au afirmat că nu susţin măsura de reducere a concediului maternal.

Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a declarat, la Realitatea TV, că 80% dintre mame nu vor fi afectate de scăderea indemnizaţiei şi de scurtarea concediului maternal.

realitatea.net

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.