spot_img
25.2 C
Vaslui
14-iul.-2024
spot_img

Concursul online de traduceri al Uniunii Europene, start la înscrieri

- Advertisement -
CONCURS…Liceenii vasluieni pasionati de traduceri pot participa la cea de a 15-a editie a concursului anual al Comisiei Europene pentru tineri traducãtori, Juvenes Translatores”. Elevii nãscuti în anul 2004 (care au împlinit sau împlinesc 17 ani anul acesta) se pot înscrie la concurs pânã la data de 20 octombrie. Tema textelor de tradus pentru tinerii liceeni, editia aceasta, este Sã pornim pe calea cea bunã, cãtre un viitor mai verde. Cîstigãtorii vor fi alesi câte unul din fiecare tarã participantã, iar premiile vor fi acordate la Bruxelles în primãvara viitoare.

Elevii au sansa de a se întrece cu alti colegi din întreaga UE. Participantii pot alege sã traducã între oricare douã dintre cele 24 de limbi oficiale ale UE, numãrul combinatiilor posibile fiind de 552. La editia de anul trecut a concursului, elevii au utilizat 150 de combinatii diferite. Înscrierea pentru scoli – prima parte a procesului, care cuprinde douã etape – este deschisã pânã la 20 octombrie 2021 la ora 12.00. Profesorii pot face înscrierea în oricare dintre cele 24 de limbi oficiale ale UE, potrivit edupedu.ro. „Scopul concursului este de a-i inspira pe tineri stârnindu-le interesul fa de cariera de traducãtor si, pe un plan mai general, de a promova învãtarea limbilor strãine. Tema este în concordan cu una dintre cele mai importante prioritãti politice ale UE, Pactul verde european, care intereseazã în mod deosebit tânãra generatie. Pe lângã faptul cã va aborda acest subiect interesant, concursul are drept scop sã reuneascã tineri din diferite ri pasionati de limbile strãine, pentru a-i încuraja si a-i ajuta sã depãseascã barierele dintre oameni si culturi. Capacitatea de a comunica si de a se întelege reciproc, depãsind diferentele, este esentialã pentru prosperitatea Uniunii Europene„, sustine Johannes Hahn, comisarul pentru buget si administratie. Ulterior, Comisia va invita 705 scoli la etapa urmãtoare. Numãrul scolilor participante din fiecare tarã va fi egal cu numãrul de locuri detinut de tara respectivã în Parlamentul European, selectia scolilor efectuându-se aleatoriu, cu ajutorul calculatorului. Scolile alese vor desemna apoi între doi si cinci elevi pentru a participa la concurs. Elevii pot avea orice cetãtenie, însã toti participantii trebuie sã fie nãscuti în anul 2004. Concursul se va desfãsura online, la 25 noiembrie 2021, în toate scolile participante. Traducerile vor fi evaluate de traducãtorii profesionisti din cadrul Comisiei Europene. Acestia vor selecta câte un cîstigãtor din fiecare stat membru al UE.

Premii

Cîstigãtorii – câte unul din fiecare tarã – vor fi anuntati la începutul lunii februarie 2022. Premiile care pot fi cîstigate nu sunt mentionate pe site-ul oficial. În cazul în care conditiile epidemiologice o vor permite, ei vor fi invitati sã îsi primeascã premiile (trofee) în primãvara anului 2022 în cadrul unei ceremonii desfãsurate la Bruxelles, în timpul unei excursii de trei zile. Tot cu aceastã ocazie, vor avea posibilitatea de a se întâlni cu traducãtori profesionisti de la Comisia Europeanã si de a afla mai multe despre aceastã profesie, despre activitatea din domeniul limbilor strãine, se mai aratã în anuntul oficial.

Despre „Juvenes Translatores”

Directia Generalã Traduceri a Comisiei Europene organizeazã concursul Juvenes Translatores (tineri traducãtori în limba latinã) în fiecare an, începând din 2007. Concursul promoveazã studiul limbilor strãine în scoli si le oferã tinerilor posibilitatea de a avea o primã impresie despre ce înseamnã sã lucrezi ca traducãtor. Publicul-tintã sunt elevii de liceu în vârstã de 17 ani, iar concursul se desfãsoarã simultan în toate scolile selectate din UE. Concursul i-a inspirat si i-a încurajat pe unii participanti sã urmeze studii universitare în domeniul limbilor strãine si sã devinã traducãtori profesionisti. Concursul oferã si oportunitatea de a evidentia bogata diversitate lingvisticã a UE.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.