spot_img
7.9 C
Vaslui
10-nov.-2024
spot_img

Conditii precare în Centrul de Retinere si Arestare Preventivã Vaslui: WC-uri stricate, miros neplãcut în camere si mizerie în curte

- Advertisement -

MIZERIE… Un raport al Avocatului Poporului scoate la ivealã conditiile în care sunt cazati vasluienii ajunsi în Centrul de Retinere si Arestare Preventivã din judet. Camere înguste si întunecate, miros neplãcut si mizerie în curte sunt doar câteva dintre concluziile la care au ajuns consilierii Centrului Zonal Bacãu al institutiei Avocatului Poporului. În urma vizitei de anul trecut, acestia au constatat cã detinutii mâncau în pat, pentru cã nu aveau o masã. În singura camerã în care exista WC, s-a descoperit cã instalatia era defectã, iar detinutii nu aveau deloc parte de intimitate. „Centrul fusese într-un proces de modernizare si igienizare, însã doar una dintre camere avea toaletã si dus, fãrã a fi asiguratã intimitatea persoanei care le folosea, iar mirosul emanat se simtea în camerã, desi detinutii astupaserã cu un bidon teava de evacuare a apei”, se aratã în raportul Avocatul Poporului. Potrivit aceluiasi document, „curtea de plimbare, în suprafatã de aproximativ 25 mp, era acoperitã partial, putând fi utilizatã si pe timp de ploaie, avea ca dotare o bancã si o barã pentru efectuarea de exercitii fizice, însã era într-o stare avansatã de mizerie (peretii si pavimentul erau negri de mizerie)”. Nici cabinetul medical nu arãta, la momentul vizitei, prea bine, patul, masa, scaunul si dulapul cu medicamente aflându-se într-un stadiu avansat de degradare. Avocatul Poporului a recomandat Inspectoratului Judetean de Politie Vaslui si Centrului de Retinere si Arestare Preventivã mai multe mãsuri, printre care si cele referitoare la îmbunãtãtirea conditiilor de muncã pentru angajatii unitãtii, precum si a conditiilor de cazare în care sunt cazate persoanele private de libertate. Într-un rãspuns trimis de IPJ Vaslui, luna trecutã, comisarul sef de politie Dan Pelin a precizat cã majoritatea aspectelor semnalate de echipa Avocatului Poporului au fost rezolvate.

Centrul de Retinere si Arestare Preventivã functioneazã la demisolul Politiei Municipiului Vaslui. Clãdirea a fost construitã în anul 1972, însã, potrivit raportului întocmit de Centrul Zonal Bacãu al institutiei Avocatului Poporului, a trecut printr-un „proces de modernizare si igienizare”. Cu toate acestea, echipa de vizitare a constat cã „birourile personalului din centru erau localizate la intrare, lângã zona de primire si pazã, erau mici, întunecoase, dotate cu mobilier vechi si nu asigurau o ventilatie corespunzãtoare. Cu privire la acest aspect, membrii echipei de vizitare considerã necesar sã se ia mãsurile necesare pentru respectarea conditiilor corespunzãtoare de muncã pentru angajatii unitãtii, prin achizitionarea de mobilier si asigurarea iluminatului necesar”. Nici în camere de cazare nu intrã prea multã luminã: „sunt foarte înguste si întunecoase, geamurile fiind acoperite cu gratii care împiedicau pãtrunderea luminii si aerisirea camerelor. Ferestrele nu asigurau iluminatul natural si aerisirea camerelor, iar becurile plasate deasupra usilor nu erau suficiente pentru asigurarea iluminatului artificial. Camerele nu aveau mobilier (în afarã de paturi supraetajate pe douã nivele si câteva rafturi de plastic ale persoanelor arestate), detinutii fiind obligati sã mãnânce în pat. Cei doi minori din Centru erau cazati într-o camerã de aproximativ 12 mp, dotatã cu douã paturi supraetajate, televizor, telefon si un raft. În camerã nu era amenajatã baie, însã minorii au precizat cã personalul rãspunde la solicitãrile lor privind accesul la toaletã. Din discutiile cu acestia, a reiesit cã erau multumiti de tratamentul primit. Singurele nemultumiri s-au referit la lipsa luminii din camerã si calitatea necorespunzãtoare a hranei primite. Cu privire la acest aspect, membrii echipei de vizitare considerã necesar sã se ia mãsurile necesare pentru asigurarea conditiilor corespunzãtoare de cazare, cu respectarea prevederilor art. 12 din Ordinul nr. 14/2018 privind organizarea si functionarea centrelor de retinere si arestare preventivã, precum si mãsurile necesare pentru siguranta acestora”, se aratã în raportul Avocatului Poporului.

„Întunericul poate afecta în sens negativ starea psihicã a detinutilor”

Potrivit echipei de vizitare, „timpul îndelungat petrecut în conditii de întuneric poate afecta în sens negativ starea psihicã a detinutilor (somnolentã, reducerea capacitãtii de concentrare etc). Întunericul poate fi considerat o conditie improprie de adaptare, cauzând incapacitatea de a regla ritmul circadian, ceea ce în timp poate duce la agresivitate, furie, depresie sau anxietate. De asemenea, slaba ventilare a camerelor de detentie si utilizarea toaletei fãrã asigurarea intimitãtii, în aceeasi camerã, unde persoanele dorm si mãnâncã, creeazã disconfort, privând persoana de orice intimitate si expunând pe ceilalti detinuti la situatii necorespunzãtoare (miros neplãcut, expunerea pãrtilor intime). În consecintã, atât ventilarea camerei de detentie, cât si individualizarea toaletei (printr-un parapet, de exemplu) ar fi necesare pentru asigurarea conditiilor de cazare corespunzãtoare”, se explicã în document.

Mizerie în camera de spãlat. Detinutii foloseau doar lenjeriile de pat primite de la familie

Chiar dacã camerele de cazare sunt mici, detinutii s-au declarat multumiti de conditii: „persoanele private de libertate s-au declarat multumite si au precizat cã nu existau insecte dãunãtoare. Membrii echipei de vizitare au retinut cã majoritatea lenjeriilor proveneau de la familii, iar mirosul în camere era neplãcut. Drept urmare, este necesar sã se efectueze demersuri pentru asigurarea corespunzãtorare a conditiilor de cazare, conform prevederilor Ordinului nr. 14/2018 privind organizarea si functionarea centrelor de retinere si arestare preventivã, precum si mãsurile necesare pentru siguranta acestora. (…) Referitor la conditiile de cazare, în timpul vizitei în centru s-a constatat cã, la camera de detentie nr. 9, instalatia de WC era defectã, iar orificiul vasului de WC era obturat cu un pet plin cu apã pentru a împiedica mirosul neplãcut sã se rãspândeascã în camerã”, se aratã în raport. Potrivit echipei de vizitare, mizerie s-a gãsit si în camera de spãlat: „Centrul dispune de o masinã automatã de spãlat, de capacitate medie, la care detinutii au acces si li se oferã si detergentii necesari igienizãrii. Cu toate acestea, membrii echipei de vizitare au retinut cã în camere era mizerie si miros neplãcut, astfel cã este necesar sã se ia mãsuri pentru îmbunãtãtirea stãrii de igienã din centru, fie prin stabilirea unui program de realizare a curãteniei, fie prin cresterea cantitãtilor produselor de curãtenie. (…) În ceea ce priveste asistenta medicalã, Centrul de Retinere si Arestare Preventivã Vaslui avea cabinet medical, singurele dotãri fiind un pat, o masã, un scaun, un fisier, un dulap cu registre medicale, un dulap cu medicamentele personale si o chiuvetã, toate aflate într-un stadiu avansat de degradare. Cu privire la aceste aspecte, membrii echipei de vizitare considerã necesar sã se ia mãsurile necesare pentru asigurarea conditiilor corespunzãtoare de muncã pentru personalul medical prin achizitionarea de mobilier si asigurarea iluminatului artificial necesar”, se prezintã în raportul Avocatului Poporului.

Accesul la televizor, asigurat non-stop. Toate camerele de detinere, dotate cu telefoane

Echipa Avocatului Poporului a punctat, însã, si aspectele pozitive gãsite la Centrul de Retinere si Arestare Preventivã: „Referitor la respectarea dreptului la informare, precum si la contactele cu exteriorul, în timpul vizitei, s-a constatat cã în toate camerele de detinere existau televizoare cu acces la mai multe posturi tv. Accesul la televizor era asigurat non-stop, 24/7, neexistând restrictii în acest sens. De asemenea, pe partea interioarã a usilor camerelor de detinere erau afisate programul zilnic al centrului si un material referitor la drepturile persoanelor private de libertate pe durata sederii în centru. (…) Toate camerele de detinere erau dotate cu telefoane si exista un telefon la curtea de plimbare. Potrivit informatiilor furnizate de personalul centrului si de persoanele private de libertate în timpul interviurilor, dreptul la vizite, apeluri telefonice si pachete era respectat conform actelor normative aplicabile centrului”, se explicã în raport.

IPJ Vaslui: „S-au efectuat activitãti/dezinsectie/deratizare si s-a îmbunãtãtit starea de igienã prin activitãti zilnice de curãtenie”

MÃSURI… Vizita echipei Avocatului Poporului i-a determinat pe reprezentantii IPJ Vaslui sã ia mãsuri de îmbunãtãtire a conditiilor de cazare a detinutilor: „Referitor la achizitii, au fost fãcute mai multe rapoarte pentru achizitionare de bunuri necesare persoanelor private de libertate si personalului Centrului de Retinere si Arestare Preventivã Vaslui, pânã în prezent fiind achizitionate 30 de perne si huse de saltele, produse curãtenie si igienã personale pentru persoanele private de libertate. S-au efectuat activitãti/dezinsectie/deratizare, s-a îmbunãtãtit starea de igienã prin activitãti zilnice de curãtenie, s-a efectuat activitatea de zugrãvire a CRAP Vaslui, aceasta s-a finalizat la data 20.090.2023. S-au remediat defectiunile instalatiilor sanitare la bãi si în camera de detentie nr. 9. Referitor la stadiul construirii „Arestului suprateran nou la IPJ Vaslui”, Centrul de Retinere si Arestare Preventivã Vaslui a fost prevãzut în etapa II (2023-2025) din planul detaliat pentru MAI”, se aratã într-un rãspuns trimis de IPJ Vaslui cãtre Avocatul Poporului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Pai chiar asa dom’le,chiar asa! Cum îndrăzniți sa oferiți infractorilor asa conditii! Ei trebuie sa aibă conditii ca la Intercontinental! Sunteți penibili!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.