spot_imgspot_img
21.7 C
Vaslui
08-iun.-2023

Conducerea Goscom, supusă girului Consiliului Local Vaslui

spot_imgspot_img
- Advertisement -
FILTRU… După mai bine de șapte luni de așteptări, consilierii locali urmează să decidă dacă cei cinci candidați sunt cea mai bună soluție pentru a prelua frâiele societății Goscom.

LA VOT… Consiliul Local Vaslui urmează să aprobe sau să respingă, în ședința de miercuri, proiectul de hotărâre privind desemnarea administratorilor în Consiliul de Administrație al Societății Goscom Vaslui. Aflat la punctul trei pe ordinea de zi, proiectul se anunță a fi foarte interesant prin prisma discuțiilor pe care le-ar putea genera, având în vedere numele celor propuși de comisia de evaluare pentru a fi votați. Potrivit surselor noastre, cele cinci persoane care au obținut cel mai bun punctaj la proba interviului și la proba scrisă sunt : Cătălin Bârleanu, fostul administrator executiv al Goscom, Virgil Cadar, Dănuț Haba, Radu Visu și Ioan Zaharia. Este posibil ca propunerea comisiei de evaluare să pice la vot și asta pentru că în cele câteva luni de evaluare a candidaților, apele nu s-au așezat așa cum trebuie pentru o anumită formațiune politică. Este vorba despre Partidul Național Liberal, care se pare că va avea cel mult un reprezentant în CA-ul Goscom, în persoana fostului prefect Ioan Zaharia. Acesta nu are carnet de membru de partid, însă este cunoscut ca un apropiat al liberalilor. Alianța USR-PLUS merge la vot susținând doi candidați, pe Virgil Cadar și Dănuț Haba. Social-democrații își pun bazele în Cătălin Bârleanu, candidatul care a obținut cel mai bun punctaj în urma evaluarii, și în Radu Visu, un fost comisar al Gărzii Financiare, condamnat definitiv în 2014 la un an de închisoare cu suspendare. Dată fiind această distribuție, putem spune că actuala putere din CL Vaslui, formată din consilierii PNL și USR-PLUS, va da azi un test extrem de important. Toată lumea se întreabă dacă cei care alcătuiesc majoritatea în legislativul local vor respinge lista propusă de comisia de evaluare sau dacă unii vor merge cu candidații lor până în pânzele albe.

La începutul lunii februarie a acestui an, administratorii în funcție de la SC GOSCOM SA au depus la Primăria Vaslui cereri de reînnoire a mandatelor însoțite de un raport de activitate privind modul în care și-au îndeplinit mandatul. „Raportul depus la Comisia de selecție din cadrul Primăriei arată că indicatorii întreprinderii publice prezintă o evoluție pozitivă și o îmbunătățire substanțială a activității societății și concluzionează cu admiterea tuturor cererilor de reînnoire a mandatelor individuale. Proiectul de hotărâre propune admiterea solicitării de prelungire cu patru ani a mandatelor actualilor administratori ai societății”, se arăta în raportul de specialitate întocmit de Compartimentul de Guvernanță Corporativă din cadrul Primăriei Vaslui. Ajuns în plenul Consiliului Local, proiectul de hotărâre privind reînnoirea mandatelor conducerii GOSCOM a fost respins cu 10 voturi „împotrivă”, patru abțineri și nouă voturi „pentru”. În urma acestui rezultat, membrilor Consiliului de Administrație GOSCOM SA, Cătălin Bârleanu, Ticu Bahnariu, Gabriel Beșleagă, Aurelian Rogozea și Elena Smărăndița Ignat nu le-au mai fost prelungite mandatele.

12 persoane interesate să facă parte din conducerea societății

Imediat după încetarea mandatelor celor cinci, Primăria Vaslui a organizat concursul pentru desemnarea noii componențe a Consiliului de Administrație al GOSCOM Vaslui, concurs care a suscitat un interes foarte mare în județ. Nu mai puțin de 12 persoane s-au înscris pentru posturile respective, unele neavând niciun punct comun cu activitatea desfășurată de operatorul economic, altele făcând parte și din vechiul CA. Cei 12 care și-au depus dosarele au fost: Haba Dănuț, Visu Radu Dimitrie, Ignat Elena Smărăndița, Grigore Alexandra, Popa Vasile, Lazăr Gina, Bâicu Mihaela Vica, Zaharia Ioan, Cadar Virgil, Bârleanu Costel Cătălin, Bahnariu Ticu și Fordea Sebastian Gabriel. Pentru a se încerca să se lase impresia de imparțialitate, comisia de evaluare a fost compusă din membrii fiecărui partid aflat în CL (Valentin Dragomir-PNL, Dragoș Chirica- USR-PLUS și Daniel Neacșu- PSD), plus doi experți ai instituției care a organizat concursul, în speță jurista Oana Dumitriu, directorul executiv al Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Vaslui și ing. Dorin Bălănescu, directorul executiv al Direcției Gospodărire Urbană din cadrul Primăriei Vaslui.

Doar cinci au fost norocoși

La mijlocul lunii iulie, după susținerea probei interviului și a probei scrise, comisia de evaluare a finalizat lista candidaților cu cel mai bun punctaj: cei cinci norocoși fiind: Cătălin Bârleanu, Virgil Cadar, Dănuț Haba, Radu Visu și Ioan Zaharia. O surpriză de proporție, dacă ne uităm la partidele pe care aceștia le au în spate. Astfel, alianța USR-PLUS îi va arunca în lupta pentru preluarea funcției de administrator executiv pe Virgil Cadar și Dănuț Haba. Bomba a venit din tabăra liberalilor, ai căror candidați nu au reușit să prindă lista finală. Aceștia se pot baza doar pe votul lui Ioan Zaharia, fostul prefect al județului, care însă nu este membru de partid. Social-democrații îi au pe Cătălin Bârleanu, candidatul care a obținut cel mai bun punctaj în urma evaluarii, și pe Radu Visu, un personaj controversat, fost comisar al Gărzii Financiare, condamnat definitiv în 2014 la un an de închisoare cu suspendare. Acesta a fost acuzat la acea vreme de procurorii DNA de primire de foloase necuvenite și instigare de fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu o infracțiune de corupție. După trei ani termen de încercare, fostul comisar s-a reabilitat, iar azi se va prezenta în Consiliul Local Vaslui, pentru a primi votul consilierilor. Cum componența stabilită în urma evaluării nu asigură niciunui partid majoritatea de trei voturi necesară preluării scaunului de director, partidele politice au purtat negocieri pentru formarea unei majorități. Înainte însă de a da drumul la tratative, liberalii au încercat să prindă mai multe locuri pe lista finală, punându-i pe candidații de pe locurile șase, respectiv șapte să facă contestații. Notele finale primite de Sebastian Fordea și Vasile Popa au fost însă mai mici decât cele acordate inițial.

Nimic nu este bătut în cuie

Nu este exclus ca pe cei doi liberali să-i revedem într-o nouă selecție a dosarelor de candidați. Totul depinde de votul de azi, din legislativul local, unde cei 23 de consilieri vor aproba sau vor respinge lista propusă de comisia de evaluare. Rezultatul final al votului depinde, în foarte mare măsură, de negocierile purtate în această perioadă de cele trei partide politice, ceea ce face dezbaterea în jurul acestui proiect de hotărâre extrem de interesantă.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. considerca Barleanu Catalin a condus bine si va conduce bine Sc. Goscom Vaslui sa e un om bun respectos bine la locul lui da salarii la timp il vreau si il vrem . e un director care copii nostri au o paine pe masa ne intelege ca avem copii il vrem la sediu acasa Director sc Goscom sa Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.