spot_imgspot_img
14.1 C
Vaslui
01-mai-2024

Conducerea SJU, scepticã fatã de proiectul noii legi a Sãnãtãtii

- Advertisement -

SCHIMBÃRI Noua lege a sãnãtãtii va atrage dupã sine o serie de modificãri la nivelul tuturor institutiilor si unitãtilor sanitare, unele binevenite, altele mai putin. Conducerea Spitalului Judetean de Urgentã (SJU) Vaslui are o atitudine scepticã fatã de o posibilã îmbunãtãtire a sistemului sanitar, dupã intrarea în vigoare a acesteia.

Noua lege a Sãnãtãtii ridicã semne de întrebare în rândul medicilor, care nu sunt convinsi de faptul cã situatia din sistemul sanitar se va îmbunãtãti odatã cu implementarea modificãrilor prevãzute de aceasta. „Nu mã pot pronunta dacã noua lege a Sãnãtãtii este mai bunã sau mai rea pentru a îndeplini criteriile de calitatea ale actului medical, fatã de cea care functioneazã în acest moment. Potrivit proiectului, se vor schimba foarte multe. Dacã spitalul nu va mai fi unitate bugetarã ci unitate independentã iar asistentele si medicii vor fi plãtiti în functie de performantã ar trebui sã fie schimbatã si legea salarizãrii unice deoarece intrã în contradictie cu aceasta. Legea vrea sã atragã resurse cãtre sectorul sãnãtãtii. În prezent, toti cei care ajung la urgentã sunt tratati gratuit, chiar dacã nu sunt asigurati medical. Lucrurile ar urma însã sã se schimbe dacã va intra în vigoare noua lege a Sãnãtãtii. Prin înfiintarea pachetului social, pachetului facultativ si pachetului de bazã, situatia va fi mult mai dificil de gestionat, mai ales cã, din 43 de Case de Asigurãri de Sãnãtate vor rãmâne 12, vor fi aproximativ 3 judete arondate unei societãti mutuale. În ceea ce priveste atragerea fondurilor din exterior, cred cã aceastã variantã este valabilã pentru orasele mari precum Bucuresti, Brasov, Cluj, însã în judete sãrace fãrã putere economicã asa cum este Vasluiul, nu va functiona” a declarat Lelia Croitoru, director medical al SJU Vaslui.

Spitalul TBC nu corespunde cerintelor

Dacã proiectul noii legi a Sãnãtãtii va fi votat, este posibil ca Spitalul TBC sã nu mai primeascã acreditare de functionare. „În cazul în care se va vota legea va mai dura câtiva ani pânã se vor implementa si vor deveni functionale modificãrile. Conditiile pe care trebuie sã le îndeplineascã o unitate sanitarã sunt extrem de dure. De exemplu, spitalul TBC nu îndeplineste conditiile de infrastructurã, iar pentru ca situatia sã se schimbe ar trebui investitã o sumã mult prea mare, de care nu dispunem”, a mai adãugat Lelia Croitoru.

Se reorganizeazã Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate

O altã modificare prevãzutã de noua lege a Sãnãtãtii are în vedere Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate. CNAS se va transforma în Autoritatea Nationalã de Reglementare a Asigurãrilor Obligatorii de Sãnãtate (ANRAOS). În teritoriu, casele judetene de asigurãri se vor reorganiza în case teritoriale de asigurãri, într-o primã etapã. Ulterior, ele vor putea sã se organizeze ca societãti mutuale de asigurãri. Astfel cã, cele 42 case judetene existente în acest moment se vor transforma în 12 societãti mutual de asigurãri. Monopolul Casei asupra banilor din contributiile asiguratilor va fi desfiintat prin recalibrarea sistemului de asigurãri încât sã permitã intrarea în piatã a asiguratorilor privati, care vor concura între ei dar si cu asiguratorii publici de sãnãtate. Asiguratul se poate înscrie fie la o societate mutualã de asigurãri de sãnãtate, fie la un asigurator privat. Pachetul de servicii de bazã urmeazã asiguratul fie la asiguratorul privat, fie la societatea mutualã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.