Conflictul de muncă de la Transurb, dezbătut în ședința extraordinară a Consiliului Local

ȘEDINȚĂ… Consilierii locali vor analiza modul de îndeplinire a dispozițiilor emise de primarul municipiului în procesul de mediere a conflictului de muncă în care este implicată conducerea societății SC Transurb SA.

DEZBATERI… Consilierii locali se reunesc astăzi, 21 aprilie, într-o ședință extraordinară pentru a analiza conflictul de muncă dintre conducerea Transurb și sindicaliști. Va fi prezentat raportul Comisiei de analiză a societăților aflate în subordinea Consiliului Local, cu referire la Transurb, precum și modul de îndeplinire a dispozițiilor emise de primarul municipiului în procesul de mediere a conflictului de muncă. De asemenea, consilierii vor vota dacă sunt sau nu de acord cu propunerea privind transportul public gratuit în zilele de sâmbătă și duminică. Ședința de Consiliu Local va începe de la ora 14:00 și se va desfășura în sala de ședințe a Primăriei Vaslui.

Conflictul dintre membrii Sindicatului Liber și Independent al SC Transurb SA Vaslui și conducerea societății a izbucnit la începutul anului 2019, când sindicaliștii au început să-și expună public nemulțumirile legate de salarii, orele suplimentare, condițiile de muncă și, spun ei, discriminările făcute de directorul general. Au urmat mai multe proteste, negocieri pe tema salariilor, precum și procese în instanță. Ultima rundă de tratative cu primarul și viceprimarii Vasluiului a avut loc săptămâna trecută. Sindicaliștii au povestit că se fac, în continuare, discriminări între angajați, o parte dintre ei sunt favorizați, adică sunt chemați în weekend la muncă pentru a beneficia de sporul aferent sau sunt chemați să facă ore suplimentare, în timp ce angajații ce fac parte din sindicatul reprezentativ sunt trimiși acasă, iar în timpul orelor de muncă sunt verificați la sânge. Primarul și-a luat angajamentul că va face o analiză pe baza salariilor angajaților Transurb, pentru a vedea cu ochii lui dacă se fac discriminări salariale și dacă sunt favorizați anumiți angajați. De asemenea, acesta a atras atenția reprezentantului Consiliului de Administrație, Cătălin Aprodu, că”societatea se bazează pe două forțe: oamenii, fără ei nu poți merge înainte, și dotarea pe care o are (societatea) la dispoziție. Dacă faci abstracție de una dintre ele, nu iese treaba. Salariații trebuie tratați corespunzător. Nu vă întrebați<totuși, de ce?> (n.r. atâtea nemulțumiri din partea salariaților).Poate au dreptate”, a spus primarul Vasile Pavăl.

Viceprimarul Braniște: “putem, cu doar un dram de bunăvoință, să transformăm «Vinerea Verde» într-un «Weekend Verde»”

Ședința extraordinară de Consiliu Local de azi are loc la inițiativa consilierilor locali PNL și USR PLUS.Au fost invitați la întâlnire atât membrii din conducerea Transurb, cât și reprezentanții sindicatului. “Ne preocupă situația de acolo și, pentru că lipsa de reacție sau neadoptarea unui plan de măsuri pot avea efecte catastrofale, care să îi afecteze în mod direct pe vasluieni, vom menține pe agenda publică”subiectul Transurb” și îl vom adresa ori de câte ori situația o va impune.

În altă ordine de idei, ședința de miercuri, 21 aprilie, are și o componentă”eco”: putem, cu doar un dram de bunăvoință, să transformăm “Vinerea Verde” într-un “Weekend Verde”, fiindcă primul punct de pe ordinea de zi a ședinței de miercuri prevede acordarea de gratuitate tuturor persoanelor care folosesc transportul public în municipiul Vaslui, în zilele de sâmbătă și duminică. Impactul acestei măsuri asupra mediului va fi, sunt convins, unul semnificativ, iar beneficiile acestei măsuri se vor răsfrânge și asupra cetățenilor, și asupra angajaților Transurb. Cu toții așteptăm cu nerăbdare ziua în care parcul auto al societății va fi înnoit cu cele 10 autobuze hibrid, însă, până atunci, putem contribui la reducerea poluării nu doar o zi pe săptămână, ci trei! Un întreg “Weekend Verde”, prin care putem demonstra toturor că nouă chiar ne pasă de mediul înconjurător”, a transmis viceprimarul Lucian Braniște.

 
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ