9.2 C
Vaslui
26-mart.-2023

Consilieri idioti

- Advertisement -

La Gherghesti, o mânã de oameni se opun progresului

INCREDIBIL Doar din ratiuni politice, câtiva consilieri din Gherghesti s-au opus unui proiect prin care se doarea înfiintarea în comunã a unui centru « Bliblionet », destinat elevilor.

Orice initiativã a consiliului local Gherghesti este blocatã de consilierii PD-L sau PNL, fãrã niciun motiv. Astfel, cu toate cã edilii comunei au avut solicitãri pentru înfiintarea în sat a unui cabinet stomatologic si a unui centru “Biblionet”, prin care copiii ar fi avut acces la cultura europeanã si mondialã, aceste proiecte nu s-au putut realiza datoritã opozitiei acestor consilieri, desi contributia primãriei ar fi fost minimã: repartizarea unui spatiu pentru care, culmea, ar fi perceput si chirie!

Unii consilieri locali, mai ales cei doi de la putere si cei patru consilieri ai PNL reusesc sã blocheze orice initiativã care ar face ceva mai bunã viata propriilor concetãteni. Astfel, pe principiul “Dacã noi nu putem, nici altii sã nu facã”, douã recente initiative, una din partea Bibliotecii Judetene “Nicolae Milescu Spãtaru” Vaslui, alta din partea unei persoane particulare, nu au trecut de sedinta consiliului local pentru cã “nu au vrut muschii lor”.

Laptopuri gratuite si cabinet stomatologic refuzat fãrã motiv

Prin programul “Biblionet” al fundatiei “Bill&Melinda Gates” s-ar fi putut îmbunãtãti bibliotecile comunale cu un numãr de câte 4 laptopuri, inclusiv dotarea tehnicã aferentã, în schimbul doar a unei camere în care sã functioneze aceastã bibliotecã virtualã, camerã care ar fi trebuit asiguratã împotriva furtului sau distrugerilor prin gratii si polite de asigurare specifice, polite a cãror valoare nu ar fi depãsit 50 de lei/anual. “Din cele 81 de comune si 5 orase, doar în 20 de locatii, cum ar fi Albesti, Laza, Feresti, Vinderei, Fãlciu sau Murgeni, am reusit sã implementãm acest program, “Biblionet”, prin care se asigurã instruirea gratuitã a bibliotecarilor în vederea accesãrii bazei de date, dar si un numãr de minim 4 laptopuri. Cea mai mare parte a comunelor ori nu a avut baza minimã în vederea accesãrii programului, ori, cum a fost cazul la Gherghesti, pur si simplu propunerea noastrã nu a trecut de sedinta consiliului local, unii consilieri, poate îngusti la minte, opunându-se vehement ideii de culturalizare a comunei. Comunele care nu au intrat în prima fazã de implementare a proiectului mai au o a doua sansã, în februarie anul viitor, când se vor mai putea face selectii în vederea implementãrii acestui program.” a declarat Gelu Bichinet, directorul Bibliotecii Judetene “Nicolae Milescu Spãtaru” Vaslui.

“Sedinta o voi face la cãminul cultural din comunã si voi invita atât cetãtenii din comunã, cât si mass-media”

Pus în fata acestei situatii imposibile, în care consilierii voteazã împotriva cetãtenilor care i-au ales, primarul a spus cã va mai face o sedintã. “Am de gând sã mai pun încã odatã pe ordinea de zi a urmãtoarei sedinte a CL aceste douã propuneri, dar de aceastã datã sedinta o voi face la cãminul cultural din comunã si voi invita atât cetãtenii din comunã, cât si mass-media. Sunt curios cum vor vota atunci acei consilieri si cum vor putea justifica eventualul vot negativ dat progresului comunei. Poate de fatã cu cei care le-au acordat voturile vor cântãri de mai multe ori acest refuz pe care ni l-au dat pentru orice proiect initiat de noi” a declarat hotãrât primarul Stoica.

Zonã frumoasã, care oferã multe posibilitãti de dezvoltare, rãmasã în uitare

Comuna Gherghesti este o comunã parcã uitatã de autoritãtile judetene sau nationale. Astfel, la proiectarea drumului judetean 243, care ar fi fãcut legãtura între Bârlad, prin Iana, si comuna Gherghesti, o eroare de proiectare de 3 km a fãcut cã aceastã portiune de drum sã rãmânã a nimãnui, plinã de gropi în care intrã lejer o cãrutã sau o masinã de mici dimensiuni. Nici în cealaltã parte a comunei, pe unde, prin Poienesti, s-ar fi putut ajunge la Vaslui, totalul parcursului fiind de doar 37 km, aceeasi distantã ca pânã la Bârlad, dealtfel, drumul nu este mai bun, cei 7 km de drum între Micesti pânã în dealul Poienestilor, dacã ar fi fost mãcar pietruiti, ar fi putut fi accesibili pe orice vreme. Asa, pe lângã faptul cã cei care au treabã la oras sau invers, vor sã ajungã în centrul comunei Gherghesti îsi “rup” vehiculele. Cu un peisaj de o rarã frumusete, zona ar putea fi deschisã unor potentiali investitori în domeniul fie zootehnic, fie pomicol, fie viticol, însã comunitatea parcã este ruptã de lume: autobuzele ajung greu si din ce în ce mai rar, iar acum în prag de iarnã mai deloc, iar investitorii fug datoritã drumurilor proaste, cu toate cã în cea mai mare parte a comunei, edilii au fãcut mari eforturi de reabilitare a cãilor de comunicatie.

“Pur si simplu nu au fost de acord, fãrã nici un fel de motivatie”

“Am avut mari probleme din cauza unor consilieri care pur si simplu nu au fost de acord, fãrã nici un fel de motivatie, la niciun proiect care ar fi adus bunãstarea comunei. S-au opus si la organizarea târgului sãptãmânal, târg care acum este, poate, cel mai mare din zonã, târg la care preturile produselor sunt asemãnãtoare cu cele de la oras; s-au opus si la alte proiecte, inclusiv la cele prin care voiam sã accesãm fonduri europene sau guvernamentale, prin care am fi putut face viata mai usoarã locuitorilor comunei. Sã vã mai dau douã exemple de hotãrâri la care s-au opus: unul este în legãturã cu programul Biblionet, promovat de Biblioteca judeteanã, prin care, dacã s-ar fi alocat un spatiu din partea primãriei, am fi primit gratuit, pentru elevii din comunã, mai multe calculatoare, împreunã cu mobilierul aferent, inclu­siv acces la internet si restul cheltuielilor aferente. Un alt proiect la care s-au opus cu încãpãtânare, este cel prin care în centrul comunei s-ar fi înfiintat un cabinet stomatologic. Am avut o solicitare din partea unui fiu al satului, Narcis Stoica, care actualmente lucreazã în cadrul Curtii de Apel Iasi, ca sotiei sale, care este medic stomatolog, sã i se punã la dispozitie un locas pe care, prin fondurile proprii, sã-l modernizeze, igienizeze si sã facã în centrul comunei un cabinet stomatologic. În cadrul sedintei de consiliu local, când am dezbãtut acest proiect, unii consilieri, cei de la PD-L si PNL s-au opus, astfel cã si aceastã initiativã a cãzut pe moment.” a declarat primarul comunei, profesorul Mihai Stoica.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

19 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.