spot_img
18.5 C
Vaslui
17-iun.-2024
spot_img

Consilierii bârlãdeni au dat undã verde pentru Politia Localã

- Advertisement -

REORGANIZARE ÎN FORTÃ La sedinta din 30 martie, consilierii bârlãdeni au aprobat proiectul de hotãrâre privind reorganizarea Politiei Comunitare si transformarea în Politie Localã. Deja au început sã soseascã noile uniforme, comandate on line pe SEAP, iar proaspetii politisti locali au si fost în controale privind protectia mediului în municipiul Bârlad. Se anuntã primele amenzi pentru aruncarea gunoiului menajer în locuri nepermise, care sunt consistente, iar pe drumurile orasului sunt deja organizate patrule pentru controlul traficului rutier.

Politia Localã Bârlad a luat fiintã oficial din data de 1 aprilie, dupã ce CLM Bârlad a aprobat proiectul de hotãrâre privind transformarea Politiei Comunitare, conform Legii Politiei Locale. Dupã cum am mai precizat, la cei 69 de agenti comunitari au mai fost redistribuiti de la Primãria Bârlad încã sapte functionari publici, care vor avea ca sarcini controlul pentru Inspectia în Constructii, pentru Protectia Mediului si pentru desfãsurarea activitãtilor comerciale (Legea 12/1991 – R). Finantarea cheltuielilor curente si de capital a Politiei Locale ar urma sã fie asiguratã din venituri proprii si subventii de la bugetul local. Potrivit Legii Politiei Locale nr. 155/ 2010, noua institutie ar urma sã se ocupe de: ordinea si linistea publicã, precum si paza bunurilor, circulatia pe drumurile publice, disciplina în constructii si afisajul stradal, protectia mediului si activitatea comercialã, sã aibã atributii pe linie de evidenta persoanelor si în alte domenii. «Politia Localã va avea un Serviciu de circulatie rutierã. Politistii locali vor avea, printre altele, urmãtoarele atributii în domeniul circulatiei pe drumurile publice: vor asigura fluenta circulatiei, vor verifica integritatea mijloacelor de semnalizare rutierã, vor constata contraventii si vor aplica sanctiuni pentru încãlcarea normelor legale privind oprirea, stationarea, parcarea autovehiculelor si accesul interzis, având dreptul de a dispune ridicarea autovehiculelor stationate neregulamentar si pentru încãlcarea normelor legale privind masa maximã admisã si accesul pe anumite sectoare de drum, având dreptul de a-i opri pe conducãtorii acestor vehicule. În plus, politistii locali ar urma sã aibã ca atributii constatarea de contraventii si aplicarea de sanctiuni pentru încãlcarea normelor rutiere de cãtre pietoni, biciclisti, conducãtori de mopede si vehicule cu tractiune animalã », potrivit Regulamentului de organizare si functionare a Politiei Locale aprobat pe 30 martie de consilierii bârlãdeni.

Fãrã depunere de jurãmânt

Noii politisti locali bârlãdeni, care sunt de altfel vechii agenti comunitari, nu trebuie sã depunã nici un jurãmânt oficial nicãieri. «Cred cã este o bravadã aceastã chestie cu depunerea jurãmântului. Asa ceva se fãcea doar conform legii Politiei Comunitare, când fiecare agent trebuia sã jure în fata primarului si sã semneze jurãmântul. Acum nu mai este asa, nu stiu de unde moda cu depunerea jurãmântului”, a spus Vasile Rãdoi, seful Politiei Locale Bârlad. El a arãtat si noile uniforme, care au fost comandate la o firmã ce a câstigat licitatia organizatã la nivel central, pe SEAP. “Cred cã cel mai important este ca bârlãdenii sã afle nu cã noi avem uniforme ci cã noile atributii pe linie de protectia mediului sunt generatoare de amenzi severe pentru cei care aruncã gunoaiele menajere în locuri nepermise. În special cei din Cartierele Deal II, Bariera Puiesti (Cimitirul Eternitatea), Pãdurea 11 Iunie (Cotu Negru) si Cartierul “Mihai Eminescu”, unde deja am fost în controale. Cei prinsi cã aruncã gunoi aiurea si încalcã legea protectiei mediului vor primi amenzi care pleacã de la 2 000 de lei, putând ajunge si la 10 000 de lei”, a mai precizat Vasile Rãdoi. Locurile unde edilii bârlãdeni stiu cã sunt “preferate” de cetãteni pentru a-si arunca gunoaiele menajere vor fi în curând supravegheate cu camere video. Deocamdatã, supravegherea cu camere video se face doar la Stadionul “Rulmentul”, la Centrul “Mihai Eminescu” si la Casa Cãsãtoriilor din Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.