Consilierii judeteni PNL, plângere prealabilã cãtre CJ: cer revocarea hotãrârii privind alegerea celor 2 vicepresedinti

CONTESTATII… Consilierii judeteni PNL au depus plângere prealabilã cãtre Consiliul Judetean Vaslui. Acestia contestã hotãrârile prin care au fost alesi vicepresedintii CJ si prin care s-a dispus organizarea comisiilor de specialitate. Acestia invocã, prin intermediul avocatului Radu Bobârnat, nerespectarea mai multor dispozitii legale, precum cele ale ordonantei de urgentã privind înscrisurile care trebuie sã însoteascã proiectul de hotãrâre, respectiv avizul comsiei. “Desi în proiectul de hotãrâre se mentiona existenta unui asemenea aviz, el nu putea sã existe în momentul solicitãrii de suplimentare a ordinii de zi, deoarece comisia nu fusese încã organizatã. Emiterea avizului comisiei ulterior momentului solicitãrii de suplimentare a ordinii de zi nu înlãturã nelegalitatea procedurii si, în plus, poate întruni elemente constitutive ale unor infractiuni de fals intelectual”, explicã consilierii judeteni.

La ultima sedintã de CJ, în cadrul cãreia au fost alesi vicepresedintii CJ, Ciprian Trifan si Dan Marian, consilierii PNL au pãrãsit sala de sedintã în semn de protest fatã de modul în care Dumitru Buzatu a ales sã organizeze alegerile: prin suplimentarea ordinii de zi cu câteva minute înainte de a începe sedinta. „Dacã la urmãtoarea sedintã eu nu as putea fi prezent, din motive obiective, independente de vointa mea, ar însemna cã nimeni nu poate conduce sedinta de CJ, întrucât vicepresedintii nu sunt alesi”, a încercat Buzatu sã explice graba cu care îsi dorea alegerea noilor vicepresedinti. Explicatia a fost, însã, contra-argumentatã de liberali, care i-au amintit presedintelui CJ cã, în cazul în care lipseste, poate desemna un consilier care sã-i preia atributiile, dacã vicepresedintii nu au fost alesi. Consilierii PNL si USR PLUS au insistat ca alegerea vicepresedintilor sã se facã într-o altã sedintã, argumentând cã mai sunt încã trei consilieri de validat, care au si ei dreptul sã-si exprime votul. „Pentru cã cei trei colegi ai nostri nu sunt încã validati, ar fi oportun ca propunerea dumneavoastrã de suplimentare a ordinii de zi sã intre într-o altã sedintã întrucât si dumnealor au dreptul sã-si exprime votul aferent alegerii celor doi vicepresedinti”, a explicat consilierul Afteni. „Sunt de acord cu dumneavoastrã cã au dreptul sã-si exprime votul, dar asta nu înseamnã cã au si obligatia”, a replicat Buzatu. «Noi am mai vãzut acest mod al dvs. de a veni cu cinci minute înaintea sedintei extraordinare cu noi propuneri pe ordinea de zi. Însã, în mod normal, materialele se publicã cu trei zile înainte, doar într-o sedintã de îndatã ar putea sã se întâmple ce încercati azi. Asta spune legea. Cât priveste necesitatea de a alege cu maximã celeritate cei doi vicepresedinti, noi stim cã legiuitorul s-a gândit si la astfel de situatii. Cei trei colegi care nu au primit învestitura au dreptul sã participe la sedinta de desemnare, dar si sã candideze. Noi nu stim ce voturi vor fi dupã ce un anumit coleg îsi va depune candidatura pentru functia de vicepresedinte », a explicat consilierul Veziteu. În momentul în care presedintele CJ a supus la vot suplimentarea ordinii de zi, liberalii, cu exceptia a doi consilieri, au iesit din salã. Apoi, dupã ce au votat <împotrivã>, au iesit si acestia, însotiti de consilierii USR PLUS.

Consilierii USR PLUS, “durii” uituci din CJ

Consilierii USR PLUS au criticat alegerea vicepresedintilor CJ în termeni foarte duri. Imediat dupã ce au pãrãsit sala de sedinte, acestia au pus pe Facebook un mesaj prin care îsi motivau gestul si, totodatã, explicau intentiile presedintelui Dumitru Buzatu. Protestul lor, însã, s-a oprit aici. În urmã cu câteva zile, au trimis Consiliului Judetean o propunere de completare a comisiilor de specialitate, uitând de “comportamentul abuziv al lui Dumitru Buzatu”. Sã ne reamintim, însã, ce spuneau în urmã cu aproape o sãptãmânã: “Prima sedintã a CJ Vaslui a început cu un abuz marca PSD. Dumitru Buzatu a convocat astãzi (n.r. 27 octombrie) o sedintã extraordinarã în care a fortat aprobarea unui nou punct pe ordinea de zi pentru alegerea vicepresedintilor CJ Vaslui, desi nu toti consilierii judeteni au depus jurãmântul de credintã. Orice consilier trebuie sã aibã dreptul de a candida si a vota, iar acest drept a fost încãlcat astãzi de majoritatea PSD/ALDE/Pro-România. Aceastã fortare a avut un singur scop – cuplarea la banii publici a unui membru PSD si a satelitilor PSD. Nu exista o urgentã obiectivã pentru care trebuia ales un vicepresedinte astãzi. Consilierii USR PLUS au pãrãsit sala în semn de protest fatã de comportamentul abuziv al lui Dumitru Buzatu”.

Sedintã extraordinarã de CJ pentru a analiza plângerile consilierilor PNL

Consilierii PNL au contestat atât hotãrârea prin care s-a dispus organizarea comisiilor de specialitate, cât si cea privind alegerea celor doi vicepresedinti. Iatã cum si-au motivat acestia plângerea: “La data de 27 octombrie, ora 14:00, a fost convocatã o sedintã extraordinarã a Consiliului Judetean Vaslui, având un singur punct pe ordinea de zi, respectiv organizarea comisiilor de specialitate ale Consiliului Judetean. Dupã ora stabilitã pentru începerea sedintei ne-a fost pus pe masã si un alt proiect de hotãrâre, care privea alegerea vicepresedintilor Consiliului Judetean. Întrucât am considerat cã prin depunerea acestui proiect de hotãrâre nu s-a respectat legea, am pãrãsit sala de sedinte. În lipsa noastrã, au fost organizate comisiile de specialitate ale CJ, însã organizarea lor s-a fãcut cu nerespectarea legii, astfel: nu au fost respectate dispozitiile art. 182 cu referire la art. 124 alin. (4) din O.U.G. nr. 57/2019, precum si art. 21 alin. (4) din Regulamentul de organizare si functionare a Consiliului Judetean Vaslui, în sensul cã aceste comisii nu contin si consilierii judeteni membri PNL, în raport de configuratie politicã ce a rezultat din alegeri. Având în vedere aceste aspecte, comisiile sunt incomplete si nu pot functiona în mod legal, motiv pentru care solicitãm revocarea hotãrârii mentionate si emiterea unei noi hotãrâri, care sã respecte dispozitiile legale”. Plângerile consilierilor PNL vor fi analizate într-o sedintã extraordinarã, programatã pe 9 noiembrie, ora 10:00, în sistem videoconferintã.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ