11.5 C
Vaslui
05-oct.-2022

Consilierii locali din Bordeşti vor să blocheze Drumul European 85

- Advertisement -

În semn de protest faţă de starea dezastruoasă a DN 2N şi DN 2R

Consilierii locali din Bordeşti vor să blocheze drumul naţional DN 2-E85 în semn de protest faţă de starea dezastruoasă în care se află drumul naţional Bogza-Caiata-Dumbrăveni-Dumitreşti-Jitia-Vintileasca. Acest drum este singura cale de acces către localităţile de pe Valea Râmnicului, iar din cauza stării dezastruoase în care se află, zeci de mii de oameni riscă să rămână izolaţi. Consilierii locali din Bordeşti solicită sprijinul primarilor din zonă, cărora le cer să participe la acţiunile de protest. Întregul drum s-a transformat într-un imens şir de gropi. Situaţia trenează de ani de zile, dar guvernul pedelist nu a făcut nimic pentru a repara acest drum. Primarii din localităţile de pe Valea Râmnicului spun că vor susţine orice formă de protest pentru că a rămas ultima soluţie, deoarece actualii guvernanţi refuză să reabiliteze acest drum. Edilii locali susţin că vor face un miting în faţa Prefecturii Vrancea şi un marş de protest în Bucureşti.

Consilierii locali din Bordeşti vor să blocheze drumul naţional DN 2-E85 în semn de protest faţă de starea dezastruoasă în care se află drumul naţional Bogza-Caiata-Dumbrăveni-Dumitreşti-Jitia-Vintileasca. Aleşii locali nu cred în mi-nuni şi nici nu sunt convinşi că acţiunea lor va avea rezultatele scontate, dar spun că „protestele sunt singura soluţie pe care o avem la îndemână“.

Mai mult, primarul comunei Bordeşti, Vasile Moldoveanu, spune că la acest demers ar putea să participe toţi primarii din localităţile de pe Valea Râmnicului. „La această acţiune trebuie să se ralieze şi primarii din localităţile de pe Valea Râmnicului care sunt mai afectaţi chiar decât noi. Împreună sperăm să reuşim să determinăm guvernanţii să înţeleagă că şi în această zonă locuiesc oameni care au familii, copii, care au dreptul la o viaţă mai bună şi care nu cer foarte mult, ci doar repararea unui drum care să le asigure legătura între localităţile lor şi restul ţării. Până în prezent, guvernanţii şi directorii instituţiilor abilitate şi-au bătut joc de noi prin răspunsurile date la solicitările noastre“, a afirmat primarul Vasile Moldoveanu.

„Să vadă tot mapamondul cât de dezinteresat este guvernul“

Aleşii locali din Bordeşti vor să prezinte gropile de pe drumul naţional Bogza-Caiata-Dumbrăveni-Dumitreşti-Jitia-Vintileasca pe Facebook, pentru a putea vedea toată lumea în ce hal arată un drum naţio-nal şi cât de mare e dezinteresul guvernanţilor faţă de problemele oamenilor. „Am văzut la televizor că se certa groapa de la Ploieşti cu groapa de la Giurgiu, care să fie prima asfaltată. Dacă numai aşa putem determina guvernul pedelist să ne scape de gropile din carosabil atunci o să le postăm pe Facebook, ca să vadă tot mapamondul cu ce probleme ne confruntăm şi cât de dezinteresat este guvernul atunci când vine vorba de oameni şi de problemele lor. Şi dacă nici aşa nu rezolvăm problema, mai propun o soluţie: să facem o groapă mare în şosea în aşa fel încât să blocăm circulaţia definitiv pe acest drum“, a spus consilierul local Petruş Tănase.

„Să nu mai circule nimeni, nici cu maşini mici, dar nici cu maşini mari“

Ideea de a bloca drumul naţional Bogza-Caiata-Dumbrăveni-Dumitreşti-Jitia-Vintileasca pare să fi încolţit în mintea majorităţii aleşilor locali care spun că este vorba de do-rinţele cetăţenilor pe care îi reprezintă. „Eu m-aş uni cu toţi primarii de pe Valea Râmnicului şi să blocăm o săptămână şoseaua, să nu mai circule nimeni, nici cu maşini mici, dar nici cu maşini mari care cară lemne, maşini pe care nu le opreşte nimeni, dar care deteriorează grav acest drum“, a spus consilierul local Gheorghe Tocmelea. „Consider că trebuie să protestăm împotriva Guvernului. Soluţia este să ne mobilizăm cu oamenii din sat să ieşim să blocăm de tot drumul. Altă soluţie nu văd. Nu este dorinţa noastră să blocăm drumul, ci a oamenilor pe care îi reprezentăm“, a spus Gheorghe Tătaru, fost primar al localităţii, în prezent consilier local. „Nu putem nici măcar astupa gropile uriaşe din şosea, că ne amendează cei de la Drumuri Naţionale. Blocăm acest drum ca să nu mai circule nimeni. Oamenii din comuna Bordeşti, dar şi cei din localităţile de pe Valea Râmnicului au dreptul la viaţă, au dreptul la un drum modern“, a spus şi Petre Plăcintă, consilier local PNL.

Forma de protest, susţinută şi de aleşii PDL

Ideea blocării drumului naţional este susţinută chiar şi de consilierii locali ai PDL. Aceştia spun că numai printr-o acţiune de amploare, liderii lor de la nivel central şi de la nivelul guvernului, vor înţelege că acest drum trebuie reparat. „Eu aş mobiliza pe toată lumea şi aş bloca şoseaua definitiv. Aş permite circulaţia numai maşinilor de salvare şi maşinilor de pompieri. Trebuie să ne unim cu toţii şi să protestăm pentru că pe acest drum nu se mai poate circula. Singurul lucru pe care îl putem face şi care este la îndemâna noastră este să blocăm acest drum de două ori, de trei ori sau de câte ori va fi nevoie“, a susţinut şi Alexandru Ovidiu, consilier local din partea PDL.

Şi consilierul local Anicuţa Rotaru crede că singura soluţie este mobilizarea oamenilor şi blocarea drumului naţional de mai multe ori. „Trebuie să vadă cei care ne conduc că oamenii de aici nu mai pot, şi-au făcut maşinile praf, au băgat atâţia bani în ele şi nimeni nu ia nicio măsură. Dacă te duci la instituţiile guvernamentale toată lumea îţi râde în nas“, a susţinut Anicuţa Rotaru.

Primarii vor să facă miting în faţa Prefecturii

Primarii din localităţile de pe Valea Râmnicului spun că vor susţine orice formă de protest pentru că a rămas ultima soluţie, deoarece actualii guvernanţi refuză să reabiliteze acest drum. Edilii locali susţin că vor face un miting în faţa Prefecturii Vrancea şi un marş de protest în Bucureşti. „Nici nu mai sunt cuvinte pentru a exprima starea dezastruoasă a drumului naţional Dumbrăveni – Vintileasca. Eu am fost peste tot să fac demersuri pentru a se reabilita sau repara acest drum. O să iau legătura cu colegii mei primari de pe Valea Râmnicului pentru a ne întâlni şi a stabili ce trebuie să mai facem. Singuri nu putem face mare lucru, însă uniţi şi cu oamenii în spate se pot face multe lucruri. Avem de gând să facem un miting de proporţii la Prefectura Vrancei şi apoi să mergem la Bucureşti. Dacă toţi locuitorii de pe această vale, de la Dumbrăveni la Vintileasca, indiferent de culoarea lor politică îşi dau seama de importanţa acestui drum şi vor ieşi alături de noi în stradă, vom avea sorţi de izbândă. La acest moment în România doar dacă ieşi în stradă să îţi ceri drepturile, se mai face ceva, altfel nu“, a spus primarul comunei Vintileasca, Marian Georgescu.

„Suntem bătaia de joc a pedeliştilor“

Demersul primarului de la Vintileasca este susţinut şi de primarul comunei Jitia, Neculai Noapteş. „În zona satului Cerbu din comuna Jitia s-a spart un tub care subtraversează drumul naţional DN 2R Jitia-Vintileasca-Bahnele şi de abia se mai poate circula. Am vorbit cu cei de la drumuri naţionale, au venit, au constatat şi au plecat, dar nu înainte de a ne spune că nu au nici tuburi şi nici bani pentru a cumpăra tuburi. În curând nu se va mai putea circula deloc pe acest drum. Suntem bătaia de joc a pedeliştilor care nu fac nimic bun în această ţară. Noi am băgat piatră în găurile foarte mari însă mai mult nu putem face deoarece nu putem justifica aceste cheltuieli“, a spus primarul comunei Jitia, Neculai Noapteş.

Oprişan, singurul politician care vrea reabilitarea acestui drum

Marian Oprişan este singurul politician vrâncean care s-a zbătut şi a încercat prin toate mijloacele ca acest drum să fie reabilitat. În perioada guvernului PSD din 2000-2004, preşedintele Consiliului Judeţean a reuşit ca drumul dintre Dumbrăveni şi Vintileasca să fie preluat în vederea reabilitării de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale. În acest sens a fost emisă şi o hotărâre de guvern, care însă nu a fost respectată de CNADR şi Ministerul Transporturilor, condus de pedistul Gheorghe Dobre. Pentru asta, în 2005, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea a dat în judecată CNADR şi Ministerul Transporturilor, care refuzau să preia în administrare DN 2N Mărtineşti- Bogza-Caiata-Dumbrăveni-Dumitreşti-Jitia şi DN 2R Jitia-Vintileasca-Bahnele. Curtea de Apel Galaţi a admis acţiunea formulată de Consiliul Judeţean şi a obligat Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale să semneze protocolul de predare-pre-luare a acestor drumuri.

An de an, Marian Oprişan a iniţiat amendamente la Legea Bugetului de Stat, care au fost depuse de parlamentarii social democraţi, prin care a solicitat finanţare pentru cele două drumuri, dar parlamentarii PDL au votat împotrivă.

E 85 a fost blocat în urmă cu doi ani

Din cauza stării deplorabile a drumului Mărtineşti – Vintileasca – Bahnele, de mai multe ori, oamenii au apelat la diverse forme de protest. Exasperaţi de absenţa vreunui răspuns, în luna mai 2010, aproximativ 300 de oameni au blocat drumul naţional DN 2 -E 85, în zona localităţii Dumbrăveni. Oamenii au ales acest mod de a protesta pentru a atrage atenţia asupra stării dezastruoase în care se regăsesc drumurile naţionale DN 2N şi DN 2R. Protestatarii au declarat că vinovaţi de situaţia în care se găsesc drumurile naţionale din România sunt preşedintele Traian Băsescu şi fostul premier Emil Boc.

Maşinile Poştei circulă pe drumul de la Mănăstirea Recea

Starea deplorabilă în care se află drumurile naţionale DN 2N Mărtineşti- Bogza-Caiata-Dumbrăveni-Dumitreşti-Jitia şi DN 2R Jitia-Vintileasca-Bahnele, a determinat conducerea Poştei să caute o rută alternativă pe care să meargă, zilnic, maşinile care duc presă şi scrisori în comunele de pe Valea Râmnicului. Astfel, maşinile Poştei nu mai circulă pe sectorul de drum Dumbrăveni-Bordeşti, fiind găsită o rută alternativă prin Dragosloveni, intrare în comuna Gura Caliţei şi apoi pe drumul de piatră către Mănăstirea Recea şi în continuare către centrul comunei Bordeşti. „Maşina Poştei merge pe drumul de piatră Dragosloveni-Mănăstirea Recea-Bordeşti. Este mult mai bun decât drumul naţional care este plin de gropi. Noi duminica ne ducem la târg la Dumbrăveni tot pe drumul Recea-Dragosloveni. Cred că într-o zi o să sară lumea cu furci şi topoare şi o să blocheze de tot drumul naţional Dumbrăveni-Vintileasca“, ne-a spus unul dintre locuitorii comunei Bordeşti.

www.monitorulvn.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.