31.1 C
Vaslui
01-iul.-2022

Consilierii USR și PNL cer, din nou, demisia directoarei muzeului județean: “Și-a dovedit incompetența. E clar asta!”

OPINII… Consilierii Mitică Afteni și Gheorghe Veziteu au criticat managementul directoarei Ramona Mocanu. “Ne dorim ca doamna să fie eliberată din funcție și să vină o persoană competentă care să știe ce are de făcut”, a spus Afteni. “Managerii vin și pleacă, instituția merge înainte. Poate și-a atins limitele doamna manager”, a spus consilierul Gheorghe Veziteu.

REACȚIE… Consilierii județeni USR cer, din nou, demisia directoarei Muzeului Județean “Ștefan cel Mare” Vaslui. “Și-a dovedit incompetența. E clar asta! În raport scrie <deficiențe de management>. Ne dorim ca doamna să fie eliberată din funcție și să vină o persoană competentă care să știe ce are de făcut”, a spus consilierul Mitică Afteni la ultima ședință de Consiliu Județean. Și liberalii au sugerat că poate ar fi cazul ca directoarea să fie înlocuită: “managerii vin și pleacă, instituția merge înainte. Poate și-a atins limitele doamna manager”, a spus consilierul Gheorghe Veziteu. Președintele Dumitru Buzatu i-a îndemnat pe consilierii critici la adresa directoarei că, dacă vor să-i ia locul, trebuie să aibă răbdare măcar până i se va încheia mandatul de management. “Acolo (n.r. la muzeul județean) a fost o activitate infracțională, aceea de a lua niște bani și nu ne-au anunțat infractorii că au de gând să fure banii. Că dacă ne anunțau, vă spun eu că luam toate măsurile”, a încercat să explice Dumitru Buzatu.

Consilierii județeni au discutat marți, în cadrul ședinței ordinare, decizia Camerei de Conturi Vaslui – de prelungire a termenului pentru realizarea măsurilor dispuse prin decizia de anul trecut. Auditorii publici externi au impus atunci muzeului nouă măsuri de implementat până pe 29 noiembrie 2021. Muzeul a reușit să pună în practică cinci măsuri, alte două măsuri au fost implementate parțial, iar două, neimplementate. Măsurile nepuse în practică sunt: “extinderea verificărilor în termenul de prescripție în vederea stabilirii întinderii și cuantificării prejudiciului privind plățile efectuate pentru decontarea nelegală a unor cheltuieli fără documente justificative, recuperarea acestuia, cu perceperea de majorări de întârziere calculate pentru perioada de când s-a produs prejudiciul până la recuperarea integrală, inclusiv analizarea oricăror forme de răspundere pentru recuperarea sumelor plătite nelegal” și “verificarea în interiorul termenului de prescriere a integralității tuturor sumelor ridicate prin CEC-uri din conturile de disponibilități de la Trezoreria Vaslui, a realității plăților efectuate prin casierie (n.r. inclusiv stabilirea și cuantificarea prejudiciului cauzat, precum și stabilirea persoanelor care se fac vinovate de păgubirea bugetului județean); organizarea operațiunilor cu numerar derulate prin casieria entității cu aplicarea procedurilor operaționale de lucru”. Prima măsură nu mai poate fi pusă în practică, pentru că a intervenit termenul de prescripție, astfel că auditorii publici externi au dat un nou termen – 28 noiembrie 2022 – până la care trebuie implementată cealaltă măsură, precum și celelalte două parțial implementate.

Gheorghe Veziteu: “un manager de succes este acela care știe să pună echipa la lucru astfel încât rezultatul să fie unul pozitiv”

Primul consilier care a luat cuvântul a fost consilierul Gheorghe Veziteu, care a ținut să precizeze că nu are nimic personal cu directoarea muzeului, însă, din punctul său de vedere, un manager de succes știe să-și pună echipa la lucru pentru a obține rezultate pozitive: “or noi vedem că nu s-a reușit”. “Mă bucur că au fost rezolvate anumite probleme, dar din câte am văzut mai sunt încă patru măsuri de rezolvat, două parțial și două integral. Fără a avea probleme cu persoana, vobim de instituție. Știu că s-a făcut vorbire atunci (n.r. anul trecut) de management defectuos și, ca om care am depus un jurământ în fața dumneavoastră, îmi pun la bătaie toată priceperea și toată experiența. Unul dintre principiile managementului spune foarte clar că managerii vin și pleacă, instituția merge înainte. De asemenea, un manager de succes este acela care știe să pună echipa la lucru astfel încât rezultatul să fie unul pozitiv și, mai mult decât atât, misiunea principală a managerului este să ducă instituția mai departe cu cele mai bune rezultate. Or noi vedem că nu s-a reușit și că, probabil, nu se va reuși nici în continuare, chiar dacă termenul a fost prelungit până pe 28 noiembrie. Îmi doresc ca și muzeul de la Vaslui să aibă aceleași rezultate ca muzeul de la Bârlad, cu atât mai mult cu cât am văzut în raportul Consiliului Județean că auditul intern a făcut numeroase controale și nu s-au găsit probleme. Doresc să vă invit să reflectăm și să luăm măsuri sau atitudine pe această direcție”, a spus consilierul Gheorghe Veziteu.

Dumitru Buzatu, către Gheorghe Veziteu: “Eu vorbesc aici românește și dumneavoastră înțelegeți turcește”

Președintele Consiliului Județean, Dumitru Buzatu, i-a cerut liberalului clarificări: “Dumneavoastră solicitați să facem ceva, dar precizați ce anume doriți să facem? Acolo a fost o activitate infracțională, aceea de a lua niște bani și nu ne-au anunțat infractorii că au de gând să fure banii. Că dacă ne anunțau, vă spun eu că luam toate măsurile, dar lăsând la o parte gluma, spuneți-ne ce anume doriți să facem”. “V-am spus, managerii vin și pleacă, instituția merge înainte. Poate și-a atins limitele doamna manager”, a răspuns Veziteu. În replică, Buzatu i-a răspuns să aibă puțină răbdare: “Vreți ca doamna manager să plece de acolo, pentru că dumneavoastră, având o experiență managerială solidă, poate vreți să ocupați postul… Îl scoatem la concurs, dar nu trebuie numai să plece, când vine termenul contractual, atunci îi invităm pe toți cei care vor să participe la această chestiune fără niciun fel de reținere. Vă asigurăm că vom alege pe cel care dă proba cea mai concludentă”. Liberalul a insistat, spunând că “sunt două măsuri la care nu s-a făcut niciun pas. Vă spun punctual: măsura nr. 16. Măsura nr. 17 este cu delapidarea…”. “Delapidarea face obiectul unei cercetări. Ce pași să se facă? Eu vorbesc aici românește și dumneavoastră înțelegeți turcește. Dacă face obiectul unei cercetări penale, nici Curtea de Conturi nu poate să ceară să fie depășite limitele impuse de cercetarea penală. Problema e să fie sesizată, a fost făcută sesizarea, așteptăm și noi rezultatele”, a explicat Dumitru Buzatu.

Mitică Afteni: “să vină o persoană competentă care să știe ce are de făcut”. Dumitru Buzatu, ironic: “Dar mai târziu, nu chiar acum…”

Alți doi consilieri au încercat să explice ce a vrut să transmită Gheorghe Veziteu. “Domnule președinte, era vorba de extinderea verificărilor (n.r. în termenul de prescripție). Am constat că nu s-au făcut. Domnul Veziteu a spus, zic eu, destul de logic: ori nu vrea, ori nu poate, ori nu înțelege de ce atâta grabă. Ori, în aceste condiți, noi am sugera să punem pe cineva care și vrea, și poate, și înțelege graba”, a spus Liviu Iacob. USR-istul Mitică Afteni a fost, însă, mult mai direct, cerând demisia directoarei muzeului județean: “Cred că domnul Veziteu se referea la faptul că întreaga echipă de management ar trebui reinstruită sau instruită suplimentar astfel încât să înțeleagă prioritățile de management și ce anume trebuie să facă în managementul instituției, pentru că și-a dovedit incompetența. E clar asta! În raport scrie clar: deficiențe de management, noi am cerut demisia anul trecut și o cerem în continuare. Nu știu cât mai are doamna din contractul de mandat…”, a spus Mitică Afteni. Întrebat ce-și dorește grupul USR, acesta a răspuns: “ne dorim ca doamna să fie eliberată din funcție și să vină o persoană competentă care să știe ce are de făcut”. “Dar mai târziu, nu chiar acum…”, a răspuns ironic Dumitru Buzatu.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

13 COMENTARII

 1. Nu trebuie sa-si termine mandatul! Daca la evaluarea anuala primeste sub 7 este automat demisa si nu se mai poate inscrie la un nou concurs de management. Intre 7-9 poate sa se inscrie pe mai departe dar se mai pot inscrie si alte persoane, peste 9 poatee depune un nou proiect fara a mai avea dreptul sa participe si alte persoane. E lege! Daca evalatorii(prof Nicu Ionescu si Dl consilier Pricop) ar analiza Proiectul de management depus la inceput de mandat si ar vedea gradul de indeplinire a indicatorilor economici si de performanta, bilete vandute, sume incasate din supravegheri arheologice, bunuri evaluate si clasate etc ar nota managementul din 2021 cu 4.

 2. Asa vezi, Luciane! Ai văzut ca ai început sa pui poze mai normale, updatate cu personajele zilei? S a putut și mai ai, crede ma!

 3. De parca USR-ul colcaie de competenta – visatori care nu stiu unde este inceputul si cum trebuie sa termine.
  USR-ul este ca un sul de hartie igienica care se va termina la alegerile urmatoare.

  • Nu-i chiar asa. Se poate dar cititi legea privind managementul institutiilor de cultura. Sa faca acest lucru si domnii consilieri judeteni!

 4. Wăi! V-am mai spus și va repet: in țărișoara noastră nu exista înlocuirea unei persoane din funcție! Ci PROMOVAREA acesteia în altă funcție. In speța de fata Ramonica sa fie propulsată in parlament !!!
  Asta-i tradiția ,așa facem!
  Ce dracu e de neînțeles aici!
  Se renunță chiar atît de ușor la vechile ….obiceiuri?!?!
  Nu pot sa cred !
  Hai Ramonica! Daca nu prinzi o …parlamentaraă ,atunci încă un mandat la muzeu !!!!
  Atunci sa va vad măi ăștia de faceți opoziție !!!!,🧙

 5. Mai are Buzatu de furat ceva banuti , ca na casa de la chisinau nu se tine asa usor….,plus ca na Chiria amantei e si aia destul de marisoara ,Domnilor consilieri va rugam frumos nu mai faceti valuri aiurea stim cu toti ca va certati asa doar de ochi lumii in sedinte dar la ceaune mergeti la fratii,l.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here