27.6 C
Vaslui
01-iul.-2022

Consilierul barladean Iamandi, trimis in judecata pentru dare de mita

LA JUDECATÃ Marius Iamandi, consilier local în cadrul CLM Bârlad, a fost ieri trimis în judecatã de procurorii anticoruptie gãlãteni, în dosarul de coruptie a primarului comunei Brãhãsesti, Vasile Bãiculescu, care este judecat în stare de arest preventiv. Iamandi este judecat pentru dare de mitã în formã continuatã, alãturi de el fiind acum acuzatã de luare de mitã si secretara comunei Brãhãsesti, Iuliana Plescan. Primul termen pentru judecarea dosarului este luni, 20 decembrie.

Conform comunicatului de presã emis ieri de DNA, nr Nr. 693/VIII/3, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Galati au dispus trimiterea în judecatã a inculpatilor: Vasile Bãiculescu, în stare de arest preventiv, primar al comunei Brãhãsesti, judetul Galati, în sarcina cãruia s-au retinut urmãtoarele infractiuni: douã infractiuni de luare de mitã, din care una în formã continuatã si instigare la infractiunea de dare de mitã, Marcel Peneoasu, în stare de arest preventiv, administrator la SC Tralma SRL Corod, jud. Galati, în sarcina cãruia s-au retinut urmãtoarele infractiuni: complicitate la infractiunea de luare de mitã si dare de mitã, Marius Iamandi Rãianu, admi­nistrator la SC Mobilezone SRL Bârlad, în sarcina cãruia s-a retinut infractiunea de dare de mitã, în formã continuatã, si Iuliana Plescan, secretar la Primãria Brãhãsesti, judetul Galati, în sarcina cãreia s-a retinut infractiunea de luare de mitã. Procurorii anticoruptie îl acuzã pe Vasile Bãiculescu cã în cursul anilor 2008-2010 a primit de la doi administratori de firme peste 50.000 de lei pentru a accepta la platã mai multe facturi emise, în conditiile în care societãtile comerciale încheiaserã contracte de lucrãri cu Primãria Brãhãsesti.

Retinut, arestat si judecat în stare de libertate!

Desi primarul Vasile Bãiculescu este judecat în stare de arest preventiv, ca si Marcel Peneoasu, consilierul bârlãdean Marius Iamandi si secretara Primãriei Brãhãsesti, Iuliana Plescan, sunt judecati în stare de libertate. Marius Iamandi a fost arestat preventiv de judecãtorii Tribunalului Galati, pe 13 noiembrie, dar mãsura a fost ridicatã si transformatã în interdictia de a pãrãsi tara, de cãtre Curtea de Apel Galati, la doar o sãptãmânã dupã arestarea sa preventivã. Consilierul Marius Iamandi va fi judecat, conform comunicatului DNA si a rechizitoriului întocmit de procurorii anticoruptie pentru infractiunea de dare de mitã în formã continuatã. “În cursul anilor 2008-2009, Vasile Bãiculescu a pretins suma de 16.500 de lei de la Marius Iamandi-Rãianu, administratorul SC MobilzoneSRL Bârlad, judetul Vaslui si actionând în interesul SC DEemicon Holding SRL Bârlad, judetul Vaslui, administratã de sotia sa, l-a determinat pe Marius Iamandi – Rãianu sã-i dea suma de 1.500 lei secretarului Primãriei din comuna Brãhãsesti, Iuliana Plescan. Scopul era ca cei doi functionari publici sã receptioneze lucrãrile executate, sã accepte la platã facturile emise si plata efectivã a acestora, în conditiile în care cele douã societãti comerciale încheiaserã contracte de executie de lucrãri cu Primãria Brãhãsesti. Din banii pretinsi, Vasile Bãiculescu a primit suma de 8.500 de lei, iar Iuliana Plescan suma de 1.500 de lei”, se mentioneazã în comunicatul DNA. Procurorii anticoruptie au instituit sechestru asigurãtor asupra bunurilor imobile si mobile apartinând tuturor inculpatilor (inclusiv ale consilierului Marius Iamandi) în vederea despãgubirii denuntãtorului cu contrava­loarea lucrãrilor suplimentare si pentru confiscarea celorlalte sume de bani. “Primarul comunei Brãhãsesti va rãspunde penal pentru luare de mitã în formã continuatã si instigare la dare de mitã. Marcel Peneoasu a fost trimis în judecatã pentru complicitate la luare de mitã si dare de mitã, Marius Iamandi-Rãianu este judecat pentru dare de mitã în formã continuatã, iar Iuliana Plescan va rãspunde pentru luare de mitã”, ne-a precizat Gheorghe Ivan, procurorul sef al DNA – Serviciul Teritorial Galati. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Galati si are ca prim termen de judecare data de 20 decembrie.

Probele procurorilor anticoruptie gãsite pe un reportofon

Primarul Vasile Bãiculescu, din gelozie fatã de relatia pe care o avea Marius Iamandi, consilierul bârlãdean, cu Iuliana Plescan, secetara comunei Brãhãsesti, l-a înregistrat cu un reportofon când discuta personal cu el, reportofon pe care îl avea ascuns în birou. La perchezitia pe care au fãcut-o procurorii anticoruptie, la data arestãrii primarului Vasile Bãiculescu, pe 6 octombrie, au gãsit si reportofonul respectiv, de unde au extras fisierele audio, din care a rezultat cã Marius Iamandi ar fi oferit primarului Bãiculescu, bani (16 500 de lei, din care a dat prima transã de 8500 de lei) si peste, ba mai mult, a rezultat cã si secretara Iuliana Plescan a primit de la Marius Iamandi peste si bani (1500 de lei). Cum primarul Bãiculescu o iubea “în secret” pe secretara Iuliana, iar aceasta nu rãspundea avansurilor lui intime, el s-a gândit sã facã niste înregistrãri “compromitãtoare” pentru secretarã si Marius Iamandi (desi din dicutii nu reiese cã ar avea vreo altfel de relatie decât de amicitie), ca sã-i aibã la mânã, dar în opinia procurorilor, acestea s-au dovedit a fi probe indubitabile de comitere a infractiunii de dare de mitã, pusã în sarcina lui Marius Iamandi. Nu acelasi lucru l-au fãcut judecãtorii gãlãteni ai Curtii de Apel, considerând cã probele administrate nu sunt suficiente pentru mentinerea arestãrii preventive a lui Marius Iamandi. Asa cã, acesta s-a întors acasã, a revenit în CLM Bârlad, iar procesul în cazul primarului Bãiculescu si a celor acuzati cã i-au dat mitã va merge înainte. Din dosarul ajuns ieri la Tribunalul Galati, reiese cã Marius Iamandi a sustinut pe tot parcursul anchetei si al procesului pentru arestarea sa preventivã, atât la Tribunalul Galati, cât si la Curtea de Apel Galati cã este nevinovat si cã nu a comis faptele de care este acuzat de procurorii anticoruptie. Rãmâne de vãzut ce va decide instanta, care va judeca dosarul de coruptie în care printre inculpati figureazã si consilierul bârlãdean Marius Iamandi.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here