spot_imgspot_img
7.2 C
Vaslui
18-apr.-2024

Consilierul Liviu Iacob, către Buzatu: “nu cumva vă pregătiți să fiți pictat în biserică?”

- Advertisement -
OPINIE… Consilierului Liviu Iacob nu i s-a părut potrivit sprijinul acordat Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”: “înțeleg necesitatea de a sprijini unitățile de cult, dar, totuși, pentru pictură aș avea niște rezerve”.

BANI… Trei unități de cult din județ au primit sprijin financiar în valoare totală de 200.000 lei din partea Consiliului Județean Vaslui. Este vorba despre Episcopia Hușilor, Parohia Draxeni (comuna Rebricea) și Parohia “Sfinții Arhangheli Mihail Gavriil” Vaslui. Dacă în cazul primelor două unități de cult suma alocată va fi folosită pentru continuarea lucrărilor la Ansamblul Episcopiei Hușilor, respectiv la Așezământul Social “Sfântul Ierarh Nectarie, în cazul celei de-a treia unități, banii vor fi folosiți pentru continuarea lucrărilor de pictură la biserica parohială. Suma de 50.000 lei, alocată acestei biserici, a fost considerată de unii consilieri județeni PNL prea mare. “Dacă erau niște probleme mai grave, cum pot fi la alte biserici, sigur aș fi fost întru totul de acord. Dar acum îmi pun întrebarea dacă nu cumva vă pictați pe dumneavoastră pe acolo, vă pune în loc de sfânt”, a spus consilierul județean Liviu Iacob în ședința în care s-a aprobat sprijinul financiar. “Nu am asemenea veleități, sunt un păcătos obișnuit, care din când în când, mai merg și la biserică, ceea ce vă recomand și dumneavoastră, domnu’ Iacob, și vă asigur că nu o să pățiți nimic, dimpotrivă, o să vă simțiți cu conștiința mai liniștită”, a răspuns Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Sumele alocate de Consiliul Județean Vaslui sunt mult mai mici decât valoarea proiectelor în care sunt implicate. Episcopia Hușilor a solicitat ajutor financiar pentru continuarea lucrărilor de reparații curente la chilii – C4 .Valoarea devizului lucrărilor de executat este de 505.680,36 lei, iar valoarea sprijinului financiar acordat este de 100.000 lei. Parohia Draxeni (comuna Rebricea) a cerut sprijin din partea Consiliului Județean pentru continuarea executării lucrărilor la Așezamântul Social „Sfântul Ierarh Nectarie”, Draxeni. Valoarea devizului lucrărilor rest de executat este de 1.623.997,45 lei, iar valoarea sprijinului financiar acordat este de 50.000 lei. De asemenea, și Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” are nevoie de ajutor pentru continuarea lucrărilor de pictură. Costul total al acestora se ridică 663.582,62 lei, iar valoarea sprijinului financiar acordat de CJ este de 50.000 lei.

“O sumă mult prea mare pentru pictură”, “observații făcute de niște enoriași care nu prea sunt duși la biserică”

Consilierul Gheorghe Veziteu a atras atenția, în cadrul ședinței în care s-a dezbătut proiectul de hotărâre privind acordarea acestui ajutor financiar, că s-a întâlnit cu enoriași care i-au atras atenția că suma propusă către Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil” e exagerată. “Cei care mi-au semnalat mi-au spus <domnule, nu cumva e o sumă mult prea mare pentru pictură, mai ales că se spune că <se vor continua lucrările>. Deci, pare că este o exagerare în alocarea pentru această destinație”, a spus consilierul liberal. Președintele CJ a încercat să explice cât de scumpe sunt lucrările de pictură din interiorul lăcașelor de cult: “Eu apreciez exactitatea cu care vă exprimați, domnule consilier, “pare…”. Sigur că “pare” și așa rămâne. Pare… Eu cred că observațiile au fost făcute de niște enoriași care nu prea sunt duși la biserică și care habar nu au cât poate să coste. Biserica de care vorbim este biserica de pe Traian. Ei (n.r. enoriașii) nu știu cât costă metrul pătrat de pictură de genul celei care se face acolo. Vreau să vă spun că aceasta este o parte infimă, restul fiind banii adunați de la enoriași cu multă trudă. Eu cred că cei care sunt duși la biserică și au dare de mână și contribuie la finalizarea picturii acestui lăcaș, știu și cât costă lucrurile acestea. Putem cere relații de la două-trei bisericii, ca să vedem cât costă o astfel de pictură, dar eu vă asigur că suma este infimă în raport cu costurile acestei picturi. Am pus și noi o piatră la temelia acestui edificiu, așa cum au făcut zeci de mii de cetățeni din municipiul Vaslui și întreprinzători serioși, care au contribuit substanțial la realizarea acestui lăcaș de cult”, a explicat Buzatu.

Momentul destăinuirilor. Buzatu: “sunt un păcătos obișnuit, care, din când în când, mai merg și la biserică”

Directorul executiv al Consiliului Județean, Mircea Țuțuianu, a intervenit în discuție, precizând că “întreaga pictură costă mai mult de 1 milion de lei și până la ora actuală nu este executată nici în proporție de 50%”. Însă nici consilierului PNL Liviu Iacob nu i s-a părut potrivit sprijinul acordat Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”: “înțeleg necesitatea de a sprijini unitățile de cult, dar, totuși, pentru pictură aș avea niște rezerve. Dacă erau niște probleme mai grave, cum pot fi la alte biserici, sigur aș fi fost întru totul de acord. Dar acum îmi pun întrebarea dacă nu cumva vă pictați pe dumneavoastră pe acolo, vă pune în loc de sfânt, vă pregătiți să fiți pictat în biserică”, a spus liberalul. Președintele CJ a mărturisit că e un simplu păcătos: “nu am asemenea veleități, sunt un păcătos… Aș vrea să spun ordinar, dar cuvântul are o anumită conotație peiorativă. Sunt un păcătos obișnuit, care, din când în când, mai merg și la biserică, ceea ce vă recomand și dumneavoastră, domnu’ Iacob, și vă asigur că nu o să pățiți nimic, dimpotrivă, o să vă simțiți cu conștiința mai liniștită”. Consilierul Iacob a ținut să precizeze că merge și el la biserică, dar nu foarte des: “Merg, din când în când, și la biserică, să nu credeți că sunt nedus, dar mai moderat, nu ca dumneavoastră, care, probabil, vă duceți în fiecare zi. Dacă vă pictează și pe dvs. acolo, să zicem că e ok…”. În replică, Dumitru Buzatu i-a spus: “nu, nu chiar în fiecare zi, dar mă duc în mod obișnuit, să spunem, pentru că așa e… Nu sunt în această postură (n.r. de a fi pictat pe pereții bisericii), nu am fost printre ctitorii bisericii, din punctul acesta de vedere vă asigur că nu există niciun fel de motivații pentru alocarea sumei respective, iar atitudinea noastră constantă e de a sprijini biserica, nu numai în cazul acesta, ci și în cazul unităților de cult care au nevoie de sprijinul nostru…”.

Iacob nu-l iartă pe Voicu: “am crezut că vreți să vă cereți scuze”. Buzatu: “vă rog să nu mai insistați asupra acestui subiect, pentru că vă înfierbântați și, cine știe…”

În discuție a intervenit și consilierul Vasile Voicu, fostul primar al Negreștiului, însă nu a scăpat netaxat. “Vreau să-i salut pe colegi și să le spun că eu sunt în cunoștință de cauză. Am aflat, de-a lungul anilor, cât de scumpă e pictura unei bisericii. Spre exemplu, pictura la Mănăstirea Movila lui Burcel a costat peste 10-12 miliarde de lei. Pictura este foarte scumpă”, a spus Vasile Voicu. Consilierul Liviu Iacob și-a adus aminte de gafa făcută de acesta, în urmă cu câteva luni, când a spus în ședință, fără să-și dea seama că avea microfonul deschis: “două ore la un punct, dă-i-n mă-sa-n c*r”. “Am crezut că domnul Voicu, adresându-se colegilor, a vrut să-și ceară scuze pentru acel incident neplăcut sau poate dă ceva la biserică să-și ceară iertare”, a spus consilierul Iacob. “Domnu’ Iacob, noi am purtat o discuție pe acest subiect și am considerat că e închis, nu? În special cu dvs. am să-mi cer scuze de câte ori am să vă întâlnesc”, i-a răspus Voicu. Președintele CJ a încercat să liniștească lucrurile: “vă rog să nu mai insistați asupra acestui subiect, pentru că vă înfierbântați și, cine știe, poate reluați subiectul… Vă rog eu foarte mult să rămâneți în această stare de relaxare”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. Pamflet
    „Un țepar, care a îngropat câteva întreprinderi pe motiv că erau comuniste, ca să se răzbune că și el a fost „hămăitor” la Partidul Comunist Român, e capitalist acum că așa e la modă. Ocupă un fotoliu de consilier județean, după ce a fost ani la rând consilier local în urbea de pe Lohan, tocmai ca să-i meargă țepele în continuare. Omul spune că se dă de ceasul morții ca să reprezinte interesele celor care l-au ales în această funcție. Așa de mare este minciuna că și el refuză s-o creadă. Cine l-ar fi ales dacă era la vedere și nicidecum ascuns pe o listă de partid? Probabil că l-ar fi votat cei pe care i-a țepuit!
    Cine-i țeparul ăsta guraliv? Liviu. Ați uitat cine-i Liviu. E cel mai „tare” politician de pe gârla Lohan. Povestea lui e foarte simplă și cu iz penal. Omul e chiar penal, dar „băieții” îl mai păsuiesc că mai sponsorizează din ce „adună”.
    Una dintre țepele celebre pe care le-a dat Liviu i-a adus multe blesteme din partea oamenilor care s-au lăsat prostiți de vrăjeala lui de șantier.
    Era o dată, demult, un complex de berbecuți pe lângă Huși, la Stănilești. Mergea bine că la berbecuți era cerere mare. Tocmai de aceea au pus ochii pe complex mai mulți hoți îmbrăcați în haine de capitaliști. Unul dintre aceștia este nimeni altul decât Liviu, specialistul în țepe. A luat cu el și un doctor în economie, făcut la apelul bocancilor doctor, evident, ca să prostească oamenii. Complexul era proprietatea oamenilor, pe o formulă de succes înainte de 1990.
    Au mers acolo zile în șir ca să „negocieze” cu proprietarii. S-au dus cu gențile cu bani, că așa era democrația la început în România. Mai sunt cazuri și acum de bani la geantă, dar mai puține. Până la urmă au prostit oamenii, le-au dat câte doi poli de parale și le-au luat acțiunile. Așa au rămas cu ochii în soare oamenii iar țeparul a început „afacerile”. În vreo lună a dispărut orice urmă de berbecuț, apoi au tăiat fierul vechi și gata, au terminat afacerea „țepoasă” de la Stănilești. Oamenii și întreaga comunitate au rămas cu paguba, iar țeparul cu câștigul.
    Iată cine pozează în apărătorul județului. La fiecare ședință de Consiliu Județean el strigă de ochii presei că apără interesele oamenilor. În realitate el strigă ca să-și apere țepele lui. În locul democrației, alde Liviu au instaurat un fel de ciumă galbenă.”

    • Și vrei sa spui ca tu ești credincios? Ori Buzatu dacă donează bani ca din buzunarul propriu ( îl capo di tutti capi) este mai credincios ca Iacob? Sunt toți o apa și un pământ dar cu acest comentariu ai dovedit ca esti un mare lingău!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.