1.3 C
Vaslui
04-feb.-2023

Consiliul Județean va repartiza 16,3 milioane de lei din impozitul pe venit către 31 de primării (TABEL)

- Advertisement -
SELECȚIE… Primăriile au fost alese în urma unei “consultări în scris cu primarii” și a unei “analize riguroase asupra veniturilor și nevoilor fiecărei unități administrativ-teritoriale în parte”

BANI… Consilierii județeni se reunesc miercuri, 18 ianuarie, pentru prima dată în 2022. Aceștia vor avea de dezbătut și votat 18 puncte pe ordinea din zi, unul dintre cele mai importante fiind cel privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale ale județului Vaslui a unor sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru anul 2023 și estimările sumelor defalcate ce urmează a fi repartizate pentru anii 2024-2026. 16,3 milioane de lei vor fi repartizate către 31 de unități administrativ-teritoriale, alese în urma unei “consultări în scris cu primarii” și a unei “analize riguroase asupra veniturilor și nevoilor fiecărei unități administrativ-teritoriale în parte”. “A rezultat un număr de 26 unități administrativ teritoriale care sunt în imposibilitatea de a funcționa deoarece ori nu au asigurate cheltuielile mai sus amintite, ori, după asigurarea acestora, mai au la dispoziție sume foarte mici”, se arată în Referatul anexat proiectului de hotărâre. Astfel, 26 de comune vor primi, în total, 9,3 milioane de lei, comuna Zorleni, orașele Negrești și Murgeni – câte 1 milione de lei, iar municipiile Huși și Bârlad – câte 2 milioane de lei. Potrivit documentelor anexate proiectului de hotărâre, necesarul total de fonduri solicitat de unitățile administrativ-teritoriale aflate în nevoie era de peste un miliard de lei.

Propunerea de repartizare are la bază prevederile Legii nr. 368/2022 a bugetului de stat pe anul 2023 și adresele Administrației Județene a Finanțelor Publice Vaslui prin care ni se comunică repartizarea sumelor defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate și a cotelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale pentru anul 2023 și a estimărilor pentru anii 2024 – 2026. “În conformitate cu prevederile art. 6 alin (6) din Legea nr. 368/2022 a bugetul de stat pe anul 2023, consiliul județean are la dispoziție, din impozitul pe venit, suma de 38 176 mii lei care se repartizează integral, în anul 2023, comunelor, orașelor și municipiilor. În vederea repartizării fondului de 6 % din impozitul pe venit, am procedat la consultarea în scris a primarilor, care au comunicat necesarul de fonduri pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală și cheltuieli de funcționare, pe care UAT-urile nu le pot finanța din venituri proprii și din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale. O primă concluzie ce se poate formula este că necesarul de fonduri solicitat până la această dată este în sumă de 1.279.239 mii lei, iar suma pe care trebuie să o repartizeze Consiliul Județean Vaslui este de 38 176 mii lei, ceea ce înseamnă asigurarea necesarului în procent de aproximativ 3 %”, se arată în proiectul de hotărâre.

Încă 21, 8 milioane de lei urmează să fie repartizați, anul acesta, “în funcție de nevoile reale de la nivelul fiecărei comunități”

Pentru că sumele solicitate de primării au fost cu mult peste posibilitățile Consiliului Județean, conducerea a cerut să se efectueze și “o analiză riguroasă asupra veniturilor și nevoilor fiecărei unități administrativ-teritoriale în parte, așa cum de altfel s-a întâmplat în ultimii ani. Astfel, a fost întocmită o situație în care am comparat, pe de o parte, veniturile pe care UAT-urile le au la dispoziție în acest moment (venituri proprii din impozite și taxe locale, 63% din impozitul pe venit distribuit de către ANAF și sumele repartizate pentru echilibrare din impozitul pe venit si TVA) și, pe de altă parte, cheltuielile de personal și cele cu asistența socială (în cuantum de 10%). În urma acestei comparații au rezultat un număr de 26 unități administrativ teritoriale care sunt în imposibilitatea de a funcționa deoarece ori nu au asigurate cheltuielile mai sus amintite, ori, după asigurarea acestora, mai au la dispoziție sume foarte mici. Având în vedere faptul că legislația în vigoare prevede că autoritățile administrației publice locale asigură, cu prioritate, plata cheltuielilor salariale, de funcționare și cele cu finanțarea drepturilor asistenților personali ale persoanelor cu handicap grav și indemnizațiile lunare ale persoanelor cu handicap grav de la nivelul comunelor, orașelor și municipiilor, vă propun repartizarea sumei de 9.344 mii lei către cele 26 de comune. De asemenea, propun să repartizăm 1.000 mii lei către Comuna Zorleni (care este cea mai mare comună din judet), dar și către cele două orașe, Negrești și Murgeni. Luând în calcul numărul mare de proiecte pe care le au în implementare, dar și veniturile limitate pe care le vor încasa, propun să repartizăm câte 2.000 mii lei către 2 din cele 3 municipii din județ, și anume Municipiul Huși și Municipiul Bârlad. Diferența în cuantum de 21 832 mii lei urmează a fi repartizată în cursul anului 2023, în funcție de nevoile reale de la nivelul fiecărei comunități”, se explică în Referatul anexat proiectului de hotărâre.

Iana, singura comună care va primi 490 de mii lei pentru reparații capitale la drumuri

Anul acesta, comunele vasluiene vor primi, în mod egal, câte 40.000 lei din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale. Excepție va face comuna Iana, care va primi de aproape 12 ori mai mult. “Pentru anul 2023, taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale propun a se repartiza în mod egal tuturor unităților administrativ-teritoriale comunale, și anume câte 40 mii lei, cu excepția UAT Comuna Iana, căreia propun sa i se repartizeze suma de 490 mii lei, deoarece are de cofinanțat un proiect prin care sunt supuse reparațiilor capitale o parte din drumurile din comună. Diferența de 17 536 mii se va repartiza către UAT Județul Vaslui pentru întreținerea, repararea și deszăpezirea celor aproximativ 1000 km de drumuri județene aflate în administrarea consiliului județean. Pentru anii 2024-2026, repartizarea fondurilor din TVA și impozitul pe venit se va face în conformitate cu prevederile art. 32 și 33 din Legea nr. 273/2006 a finanțelor publice locale, cu modificările și completările ulterioare. Sumele ce se vor repartiza pentru intervalul 2024 – 2026 au fost comunicate de Administrația Finanțelor Publice Vaslui și au următoarele valori: Sume defalcate din TVA – 24.410 lei pentru anul 2024, 19.417 lei pentru anul 2025, 15.558 lei pentru anul 20262; Cote defalcate din impozitul pe venit: 5.453 lei pentru anul 2024, 5.451 lei pentru anul 2025 și 5.451 lei pentru anul 2026”, se mai arată în Referatul anexat proiectului de hotărâre.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.