23.2 C
Vaslui
05-iul.-2022

Consiliul Județean Vaslui mai deschide o dată pușculița: 5,19 milioane lei pentru 11 comune și un oraș

“ABONATE”… Nu au lipsit de la această repartizare nici “comunele regine”, cum le numeau liberalii la un moment dat, adică Hoceni, Pădureni și Ștefan cel Mare.

BANI… Consiliul Județean Vaslui a repartizat ieri, către 11 comune și un oraș, o sumă considerabilă de bani: 5,19 milioane de lei din impozitul pe venit pentru anul 2022. Cea mai mare sumă revine orașului Negrești – 2,5 milioane de lei pentru proiectul de reabilitare a sistemului de alimentare cu apă, a sistemului de canalizare și a stațiilor de epurare. Nu au lipsit de această repartizare nici “comunele regine”, cum le numeau liberalii la un moment dat, adică Hoceni, Pădureni și Ștefan cel Mare. Consilierii PNL au propus un amendament cu o nouă listă a comunelor beneficiare din care au fost excluse tocmai cele trei localități “abonate”. De asemenea, consilierul Valentin Crețescu a adus în discuție rezultatele unui proiect de asfaltare în satul Pădureni: “pe unde a trecut asfaltul s-au făcut rigole după capul cuiva care nu avea nicio treabă cu meseria de constructor. Oamenii spun că au fost atât de adânci încât toți s-au gândit că de acolo și-a început domnul primar piscina. Mai nou, s-a gândit că s-ar putea îneca vreun copil și a început să taseze pământ, iar a doua zi a fost pus să-l scoată. Pe bani. Că sunt de la fiecare alocare din bugetul Consiliului Județean”, a spus consilierul Valentin Crețescu. Amendamentul liberalilor a fost respins, proiectul de hotărâre fiind aprobat în forma propusă de inițiator.

Astfel, Consiliul Județean a aprobat ieri repartizarea către 12 unități administrativ-teritoriale a fondului aflat la dispoziția Consiliului Județean Vaslui din impozitul pe venit pentru anul 2022, adică 5.190.000 lei. Cea mai mare parte din sumă, mai exact 2.500.000 lei, a fost repartizată orașului Negrești pentru asigurarea cheltuielilor neeligibile aferente proiectului “Fazarea proiectului Reabilitarea sistemului de alimentare cu apa, a sistemului de canalizare și a stațiilor de epurare în aglomerările Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești din județul Vaslui” și a unor lucrări conexe care duc la funcționarea sistemului în totalitate. Diferența de bani, adică 2.690.000 lei a fost repartizată către următoarele unități administrativ-teritoriale în vederea cofinanțarii proiectelor de investiții implementate la nivelul localităților: Arsura – 200.000 lei, Bogdana – 100.000 lei, Boțești – 200.000 lei, Ciocani – 200.000 lei, Hoceni – 300.000 lei, Pădureni – 300.000 lei, Perieni – 200.000 lei, Poienești – 300.000 lei, Ștefan cel Mare – 240.000 lei, Todirești – 300.000 lei, Zăpodeni – 350.000 lei, Negrești – 2.500.000 lei.

Consilierul Crețescu: “Primăria Pădureni este abonată la acest buget, idee ce mi-a fost întărită și de colegii liberali care au mai multe mandate în acest consiliu”

Valentin Crețescu

Liberalii au atras atenția că trei dintre comunele incluse în listă sunt “abonate” la bugetul județean. “Remarc și de această dată, la alocările bugetare, că Primăria Pădureni apare cu o importantă sumă de bani. De-a lungul timpului, am urmărit cu atenție alocările din bugetul Consiliului Județean Vaslui, inclusiv alocările bugetare anterioare și am observat că Primăria Pădureni este abonată la acest buget, idee ce mi-a fost întărită și de colegii liberali care au mai multe mandate în acest consiliu. De 30 de ani, primarul promite locuitorilor satului Ivănești, unde am fost născut și crescut, că va asfalta cei 2-3 kilometri de drum pietruit până la marginea de jos a satului. Trebuie să știți că an de an piatra a fost cărată de ploi. Nu știm unde. Pe apa sâmbetei, poate ca și bugetul alocat de dumneavoastră an de an acestei comunei. Iar de fiecare dată când plouă, drumul respectiv devine impracticabil pentru locuitorii satului, dintre care mulți au locuri de muncă la Huși și se deplasează fie cu mașinile personale cumpărate din mica lor agoniseală, fie cu naveta asigurată de către o firmă de la oraș. Mai nou, această firmă intenționează să-și retragă mijloacele de transport pentru că reparațiile efectuate la autovehicule depășesc bugetul de încasări al firmei”, a spus consilierul Valentin Crețescu.

“S-au făcut rigole după capul cuiva care nu avea nicio treabă cu meseria de constructor”

De asemenea, acesta a vorbit și despre modul în care ar fi fost implementat proiectul de asfaltare în Pădureni: “pentru ruta Pădureni-Ivănești a existat un proiect care cuprindea toată lungimea drumului până la marginea din jos. S-au terminat resursele în deal la Capotești din motive numai de Dumnezeu știute sau de primar. În satul Pădureni, în lăcașul de suflet al primarului, pe unde a trecut asfaltul, s-au făcut rigole după capul cuiva care nu avea nicio treabă cu meseria de constructor. Oamenii spun că au fost atât de adânci încât toți s-au gândit că de acolo și-a început domnul primar piscina. Mai nou, s-a gândit că s-ar putea îneca vreun copil și a început să taseze pământ, iar a doua zi a fost pus să-l scoată. Pe bani. Că sunt de la fiecare alocare din bugetul Consiliului Județean. Primăria Pădureni are abonament la acest buget. Propun la final, domnule președinte, ca până la următoarea alocare bugetară, domnul primar al comunei Pădureni să țină Festivalul fanfarelor din deal la Capotești spre Ivănești, în jos, și să dea Dumnezeu o bură de ploaie, că trebuie”, a mai spus consilierul Crețescu. Acesta a prezentat, totodată, amendamentul grupului de consilieri PNL prin care s-a propus ca suma de 5.190.000 lei să fie repartizată următoarelor unități administrativ-teritoriale: Arsura – 200.000 lei, Bogdana – 100.000 lei, Boțești – 200.000 lei, Ciocani – 200.000 lei, Tăcuta – 100.000 lei, Codăești – 100.000 lei, Văleni – 100.000 lei, Costești – 100.000 lei, Crețești – 100.000 lei, Dimitrie Cantemir – 100.000 lei, Perieni – 200.000 lei, Poienești – 300.000 lei, Grivița – 80.000 lei, Pogana – 80.000 lei, Dragomirești – 80.000 lei, Todirești – 300.000 lei, Zăpodeni – 350.000 lei, Negrești – 2.500.000 lei. Amendamentul a fost respins, fiind aprobat proiectul de hotărâre propus de inițiator.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here