4.5 C
Vaslui
07-dec.-2022

Consiliul Județean Vaslui se împrumută de 50 milioane de lei. Iată ce va face cu banii!

- Advertisement -

DATORIE… Consiliul Județean Vaslui va face un împrumut de 50 milioane de lei pentru a putea cofinanța mai multe proiecte. Ieri a publicat pe site procedura de licitație publică pentru instituțiile financiar-bancare, potrivit căreia vor exista două etape de negociere, iar criteriul de adjudecare/atribuire – „prețul cel mai scăzut” (n.r. dobânda).Banii împrumutați vor fi folosiți pentru achitarea cofinanțării, respectiv a prefinanțării următoarelor proiecte:”Creșterea eficienței energetice a imobilului <CSEI Elisabeta Polihroniade>, „Reabilitare, modernizare și dotare școala Profesională Specială<Sfânta Ecaterina> Huși, „Dotarea Ambulatoriului integrat al Spitalului Județean de Urgență Vaslui”,”Extindere Unitate de Primiri Urgențe și realizare heliport” și „Reabilitare și modernizare Drum strategic județean Bârlad – Laza – Codăești (DJ 245, DJ 245 M, DJ 247, DJ 246). 

Potrivit directorului executiv CJ, dobânda maximă estimată a se plăti pentru valoarea împrumutului este 2,80 %, la care se adaugă ROBOR la șase luni, astfel costul total al împrumutului ar fi de aproximativ 17.900.000 lei. „În urma desfășurării procedurii de licitație, dobânda se poate reduce și implicit costul total poate suferi modificări considerabile. Accesarea acestui tip de finanțare degrevează bugetul local al județului de a efectua plăți foarte mari într-o perioadă scurtă, neexistând riscul subfinanțării altor activități, permitându-ne o eșalonare în timp a cheltuielilor de capital”, a explicat directorul executiv Mircea Țuțuianu în ultima ședință de Consiliu Județean.

Contre între președintele CJ și consilierul Marius Arcăleanu pe seama împrumutului

În aceeași ședință, acest subiect a creat discuții aprinse între președintele CJ Dumitru Buzatu și consilierul județean Marius Arcăleanu, care a cerut retragerea de pe ordinea de zi a proiectului pentru a se oferi timp unei analize privind acest împrumut. „Din ce văd expus în anexă, acest împrumut este în proporție de mai bine de 90% pentru reabilitarea și modernizarea Drumului Strategic Județean Bârlad-Laza-Codăești. Sunt aproape convins că, încă de la începutul acestui proiect, știați despre ce cheltuieli este vorba. Nu aș vrea să intru în amănunte și să discutăm ce se întâmplă cu lucrările la acest drum… Fac o mică paranteză, cel puțin o parte din ele (n.r. lucrări la drum) sunt de cea mai proastă calitate. Dacă vreți, pot să vin și cu fotografii sau putem merge la fața locului.Toți cei 34 de consilierii suntem responsabili pt votul pe care îl dăm acestui proiect, îmi rezerv dreptul de a nu participa la votul acestui proiect de hotărâre”, a explicat Marius Arcăleanu, precizând, totodată, că nu se opune nicidecum investițiilor în drumuri, dimpotrivă, susține demersurile, însă își dorește să vadă că banii publici sunt cheltuiți cumpătat.Afirmațiile consilierului Arcăleanu vizavi de calitatea lucrărilor nu i-au picat prea bine președintelui CJ, care a punctat: „Puteți da ce detalii doriți, noi îl vom ruga pe executant să vă dea în judecată. (…) Vreți să spuneți că atunci când am atras fondurile europene nu ne-am gândit că dvs. veți ajunge consilier județean și veți avea ocazia să ne spuneți că nu trebuia să accesăm aceste fonduri, pentru că nu sunteți de acord cu contractarea împrumuturilor pentru cofinanțare?(…) Haideți să fim serioși. Dacă nu sunteți de acord, nu e nicio problemă, dar nu aveți nicio calitate să vă pronuntați asupra execuției unui proiect. (…) Părțile contractante răspund cu capul de ceea ce fac, dirigintele de santier este reprezentantul nostru și poate răspunde penal pentru treaba asta (n.r. dacă greșește).Ce să înțeleagă cetățenii când se uită la noi? (…) Sunteți măcar diriginte de șantier să pricepeți realitatea? Atunci lucrăm aici cu demagogia”, a replicat Buzatu. „Să înțeleg că mă certați pe mine? Dacă mă certați, atunci domnule președinte vă propun să mergem împreună să vedem cum se pune în executie acest proiect”, a conchis Marius Arcăleanu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.