0.5 C
Vaslui
04-feb.-2023

Consiliul Local Murgeni s-a dezis de votul primarului Cazacu și s-a opus majorării prețului la apă și gunoi

- Advertisement -
VOT PARALEL… În ultima ședință a legislativului local, toți consilierii, indiferent de culoarea politică, s-au opus majorării prețului la apă, în timp ce la ședința ADIV, primarul Eduard Cazacu a fost pentru această creștere.

DIVERGENȚE… În județul Vaslui, prețul apei potabile a ajuns la 6,88 lei/metrul cub, fără TVA, iar majorarea cu 15 procente a fost decisă în ședința organizată în data de 31 martie, de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, din care fac parte majoritatea primarilor și reprezentanții Consiliului Județean. Înaintea acestei ședințe, în fiecare unitate administrativ teritorială (UAT) din județ a avut loc o ședință de Consiliu Local, în care legislativul și-a desemnat reprezentantul și i-a acordat mandat să voteze “pentru” sau “împotriva” acestei majorări. Dacă în majoritatea UAT-urilor s-a vorbit pe aceeași limbă, primarul și consilierii locali din orașul Murgeni au interpretat partituri diferite când a venit vorba despre creșterea prețurilor la apă și gunoi. În ședința din 31 martie, a ADIV, edilul Eduard Cazacu a votat pentru majorarea prețurilor, pentru ca în ședința ulterioară a legislativului local, toți consilierii, inclusiv cei din partidul primarului, să se opună acestor creșteri. Deși Consiliul Local Murgeni a respins noile tarife, locuitorii orașului s-au trezit cu facturi mai mari la apă și gunoi.

Pentru a afla cum s-a ajuns în această situație, dar și ce soluții sunt pentru a ieși din acest impas, am discutat atât cu reprezentații Consiliului Local Murgeni cât și cu primarul Eduard Cazacu. Consilierul local Viorel Racoviță, de la PNL, ne-a declarat că în ședința de CL, care a avut loc înaintea ședinței Asociației de Dezvoltare Intercomunitară, s-a vorbit doar despre desemnarea edilului Cazacu ca reprezentant al UAT Murgeni, fără a se aduce în discuție și cum va urma acesta să voteze. “Consiliul Local nu a fost informat despre ce urmează să se voteze în cadrul acelei ședințe. Domnul primar ne-a propus doar să-l desemnăm ca reprezentant al UAT Murgeni la ședința ADIV, dar nu ne-a spus și cu ce scop se duce acolo. Dumnealui nu a avut mandat din partea Consiliului Local Murgeni să voteze aceste majorări, ca dovadă că în ședința de Consiliu Local care a avut loc după ședința ADIV, toți consilierii s-au opus acestor creșteri. În cadrul aceleiași ședințe de CL, secretarul Primăriei Murgeni ne-a spus că suntem obligați să votăm această majorare a taxelor, punându-ne astfel în fața faptului împlinit. Noi am solicitat doar o justificare pentru care să aprobăm aceste noi prețuri. Deși Consiliul Local Murgeni nu a votat noile taxe, pe facturi au fost operate acele majorări. I-am atras atenția domnului secretar că nu s-a procedat corect, iar dumnealui ne-a spus că acele facturi vor fi anulate și se vor emite altele”, a declarat liberalul Viorel Racoviță. Potrivit acestuia, nu este pentru prima dată când primarul Eduard Cazacu ia decizii de unul singur, ignorând Consiliul Local. Spre exemplu, în primăvara anului trecut, Primăria Murgeni a achiziționat copăcei și gazon în valoare de câteva sute de mii de lei, iar proiectul de hotărâre privind alocarea acelor bani a fost supus votului consilierilor locali abia în luna august, când arborii prinseseră deja rădăcini. La fel s-ar fi procedat și cu un steag în valoare de aproximativ 6.000 de lei, pe care Primăria l-a achiziționat înainte ca legislativul local să-și dea girul.

“Se fac progrese, însă sunt consilieri care se opun la orice lucru bun care se întâmplă în Murgeni”

Contactat telefonic de redactorii ziarului Vremea Nouă, primarul orașului Murgeni a recunoscut că înaintea ședinței din 31 martie nu a discutat cu consilierii locali despre cum să voteze, decizia de a vota pentru majorarea taxelor aparținându-i în totalitate. Iată ce ne-a declarat edilul Eduard Cazacu. “În ședința de CL, consilierii nu au fost de acord cu această majorare, dar eu am fost pentru din următoarele considerente: în primul rând, investițiile pe care Aquavas și Urbana le-au făcut în Murgeni, și aici mă refer la suplimentarea numărului de tomberoane, la asigurarea acelor materiale și produse care au dus la creșterea gradului de colectare selectivă. În ceea ce privește gunoiul, vă asigur că se fac progrese. Noi facem colectarea din poartă în poartă, datorită măsurilor pe care le-am mai luat am reușit ca în ultimul an și jumătate să creștem reciclabilul de cinci ori. Un alt motiv care a stat la baza deciziei mele de a vota pentru majorare a fost scumpirea carburanților și a energiei electrice, care justifică într-o mare măsură și majorarea acestor taxe. Eu știu că e greu pentru toată lumea, dar trebuie să ne aliniem noilor prețuri. Înaintea ședinței de la Vaslui nu am discutat cu consilierii. Puteam vorbi înainte, puteau să mă întrebe cu ce mandat mă duc acolo. În ședința de Consiliu Local de după acea ședință a ADIV s-au împotrivit toți consilierii acestor majorări, nu doar cei de la PNL sau ALDE. Inclusiv consilierii de la PSD au votat împotriva noilor prețuri la apă și gunoi. Asta denotă că nu am discutat cu consilierii ce să facă, din contra, i-am lăsat pe toți să gândească liber. Acest ultim vot, de respingere a majorării taxelor, mă pune pe gânduri și urmează să ne întâlnim cu toții, să discutăm. Este un impas, din care cu siguranță vom ieși. Prima dată vom ajunge la populație, pentru a-i explica că aceste taxe au fost majorate ca urmare a scumpirii energiei, a carburanților, decizia nu a fost luată fără a fi și justifficată. Știu că e greu pentru toată lumea, dar trebuie să ne aliniem noilor prețuri”, a declarat Eduard Cazacu, primarul orașului Murgeni.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Din informatii aflate din surse sigure,dincolo de orice indoiala,Aquavas factureaza barladenilor costurile neacoperite pentru consumul conationalilor de la Murgeni!
    Din aceasta cauza atat apa livrata cat si pluviala dispera barladenii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.