5 C
Vaslui
07-dec.-2022

Consiliul Local Vaslui declanșează procedura de selecție a membrilor Consiliului de Administrație al SC Transurb SA

- Advertisement -
SELECȚIE… Consiliul Local Vaslui va declanșa procedura de selecție a noilor administratori ai societății, după ce mandatele foștilor adiministratori au expirat.

START… La mai bine de patru luni de la expirarea mandatelor celor cinci membri ai Consiliului de Administrație al SC Transurb SA, Consiliul Local Vaslui va declanșa, în ședința de joi, procedura de selecție a noilor administratori ai societății. În toată această perioadă, operatorul de transport public local a fost condus de un Consiliu de Administrație provizoriu, format din Angel Hosofschi – economist/administrator service, Ioan Alin Moldoveanu – reprezentant comercial, Violeta Camelia Alexandru – jurist/avocat, Cătălin Aprodu – economist/ șef stație CFR II și Gică Rusu Avram – economist/ director economic.

Vântul schimbării bate la Transurb încă din luna aprilie a acestui an, mai exact din data de 18, când mandatele foștilor adiministratori ai societății au expirat. Mulțumiți de felul cum au condus Transurbul din 2018 și până în primăvara acestui an, Cătălin Aprodu, Valeriu Bogos, Mihai Marian, Florin Sârbu și Mariana Plăcintă (director general) și-au dorit să își continue activitatea în cadrul societății de transport, astfel că au cerut Consiliului Local Vaslui reînnoirea mandatelor. Consilierii de la PNL și USR au spus “pas” acestei solicitări, motivele fiind exprimate, la acea vreme, de Tudor Polak, președintele Organizației Municipale PNL Vaslui. “Vorbim despre un foarte lung șir de probleme pe care noi, liberalii vasluieni, le-am adus în fața cetățenilor. Avem sume de bani imputate de diferite instituții ale statului, avem zeci de procese pierdute în instanță, avem amenzi aplicate de Inspecția Muncii, iar, colac peste pupăză, vedem că mijloacele de transport în comun se dezmembrează sau iau foc în trafic. Transurb are nevoie de o conducere profesionistă, vasluienii o merită”, scria deputatul liberal, în luna aprilie, pe o rețea de socializare. Consilierii PNL-USR din Consiliul Local Vaslui s-au opus și propunerii primarului Vasile Pavăl de a-i menține pe cei cinci administratori pentru o perioadă de provizorat, până la declanșarea procedurii de selecție a noilor membri.

Prima încercare de numire a noii conduceri provizorii a eșuat lamentabil

În data de 9 mai, consilierii locali s-au adunat din nou într-o ședință, de data asta extraordinară, organizată special pentru a pune cinci administratori provizorii la Transurb. Lista cu cei 12 candidați care doreau să ocupe posturile respective a generat discuții aprinse în legislativul local, care au durat mai bine de trei ore. Social-democrații au tras din toate pozițiile în adversari, invocând tot felul de motive, de la apartenența politică a candidaților, până la informații “scurse” din primărie, cu scopul de a fi avantajate persoane apropiate anumitor partide. Faptul că majoritatea candidaților și-au scos cazierul judiciar, necesar la dosar, înainte ca anunțul de angajare să fie făcut public, l-a făcut pe consilierul Alexandru Barbu să considere că acest concurs este unul aranjat pentru oamenii de partid apropiați PNL și USR. Colegul său de partid, Leonard Negruți, dar și primarul Vasile Pavăl au ridicat o altă problemă, solicitând criterii clare de selectare a celor mai potriviți candidați pentru aceste funcții, în așa fel încât niciuna dintre persoanele respinse să nu poată avea cîștig de cauză în instanță. Cu Ordonanța 109, privind Guvernanța Corporativă, în față, liberalii și usr-iștii s-au apărat în fața atacurilor social-democraților, însă au clacat la numărătoarea voturilor, deoarece un consilier liberal a lipsit de la ședință. Cu 11 voturi “pentru” și 11 abțineri, proiectul de hotărâre inițiat de liberali nu a fost adoptat.

A doua încercare a fost cu succes

Pe 26 mai, cu ocazia ședinței ordinare de CL, grupul PNL-USR a venit cu același proiect de hotărâre, asigurându-se, de această dată, că au toți consilierii prezenți. În urma votului exprimat de cei 12 consilieri PNL-USR, în componența Consiliului de Administrație Transurb au fost puse următoarele persoane: Angel Hosofschi – economist/administrator service, Ioan Alin Moldoveanu – reprezentant comercial, Violeta Camelia Alexandru – jurist/avocat, Cătălin Aprodu – economist/ șef stație CFR II și Gică Rusu Avram – economist/ director economic. Aceștia au fost puși administratori provizorii la Transurb, funcțiile fiind ocupate pe o durată de patru luni, dar nu mai mult de finalizarea procedurii de selecție.

Se caută administratori cu puteri depline

La punctul 33 de pe ordinea de zi a ședinței de joi, 28 iulie, consilierii locali vor dezbate și vota proiectul de hotărâre privind aprobarea declanșării procedurii de selecție a administratorilor la SC Transurb SA, urmând ca la finalul ei, în fruntea societății să fie puși cinci administratori cu drepturi depline. “Întrucât în conformitate cu dispozițiile art. 64, alin. 3 din OUG n.r. 109 din 30 noiembrie 2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările și completările ulterioare, procedura de selecție pentru membrii Consiliului e Administrație se finalizează în termen de cel mult 150 de zile de la declanșare și ținând cont de faptul mandatul administratorilor din Consiliul de Administrație al societății Transurb SA Vaslui a expirat în luna aprilie 2022, se impune declanșarea procedurii de selecție a administratorilor, potrivit prevederilor OUG 109 privind guvernanța corporativă”, se arată în referatul de aprobare al proiectului de hotărâre.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Ce cauta USR in ecuatie? NU au oameni pregatiti pt asa ceva.
    Cateva cadre didactice si atat.
    …si un “lucrator comercial”.

    Oare ce vor sa mai strice?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.