spot_imgspot_img
20.1 C
Vaslui
24-apr.-2024

Consiliul Local Vaslui se pregătește să majoreze taxele la cimitir și bazar, piețarii sunt singurii care răsuflă ușurați

- Advertisement -
MAJORĂRI… În ședința de Consiliu Local se vor vota noile taxe percepute de Direcția Administrare Piețe, Târguri și Oboare Vaslui.

NOILE PREȚURI… Municipalitatea a stabilit noile taxe care vor fi percepute în piețele și târgurile aflate în subordinea administrației locale. Dacă în privința taxelor practicate în cele trei piețe din oraș nu a fost făcută nicio modificare, în cazul evenimentelor organizate cu ocazia Zilelor Vasluiului, a bâlciului anual sau a Târgului de Toamnă, unele taxe au fost majorate chiar și cu 100%, fiind invocată creșterea prețurilor la materiale, energie și servicii. Concret, dacă până anul trecut un comerciant care vindea mici și bere la “Zilele Vasluiului” plătea o taxă de 150 de lei pentru racordarea tarabei la energia electrică, începând de anul acesta va achita o taxă de 300 de lei. Și taxa de racordare la apă a fost majorată de la 100 de lei la 150 de lei. În proiectul de hotărâre care va fi supus votului în ședința de Consiliu Local de joi se propune și majorarea taxei anuale a locului de veci, de la 30 la 50 de lei. Și la noul bazar, pe care Primăria Vaslui se pregătește să îl dea în folosință în perioada următoare, au fost stabilite noile taxe. Astfel, comercianții vor trebui să achite o taxă de 200 de lei pe lună pentru fiecare tarabă și nu 1,2 lei pe zi pentru fiecare metru pătrat ocupat, așa cum se întâmpla în vechiul bazar.

Pentru anii următori, Direcția Administrare Piețe, Târguri și Oboare (DAPTO) Vaslui propune ca producătorii și comercianții care își desfășoară activitatea în Piețele Traian și Vidin să achite o taxă de rezervare a locului de vânzare de 90 de lei/lună. Pentru utilizarea zilnică (temporară) a locurilor de vânzare, aceștia vor trebui să achite o taxă de 15 lei/zi. Pentru utilizarea temporară a locurilor publice necesare comercializării mărfurilor în alte locuri din perimetrul pieței se va percepe o taxă de 6 lei pe zi. La sectorul lactate se va percepe o taxă de 20 de lei pe zi pentru cei care vând brânză de vaci, smântănă, lapte bătut și iaurt, 30 de lei pe zi pentru pentru vânzătorii de caș și telemea și 3 lei pe zi pentru cei care vând lapte. Pentru închirierea cântarului electronic se va achita o taxă de 5 lei pe zi, însă se poate opta și pentru un abonament lunar, care va fi de 120 de lei. Comercianții de pomi, fie că vorbim de brazi, molizi, pomi fructiferi, vor fi taxați cu 6 lei/mp în fiecare zi, cu condiția ca suprafața atribuită să fie de minim 10 mp. La fel vor fi taxați și comercianții de flori naturale sau artificiale, dar și cei care vând păsări exotice, porumbei, pești de acvariu, cu mențiunea că în cazul lor nu se va impune o suprafață minimă care trebuie închiriată. Pentru comercializarea de mărțișoare, felicitări, aranjamente florale, obiecte din lemn sau ceramică, se va achita o taxă de 7,5 lei/mp/ zi. În ceea ce privește Piața 13 Decembrie, taxele sunt aproape la jumătate față de cele practicate în Piețele Traian și Vidin. Mai trebuie menționat că aceste taxe rămân plafonate la nivelul anilor precedenți, piețarii fiind singurii care nu vor scoate mai mulți bani din buzunare ca urmare a scumpirilor la energia electrică și apă.

Taxe mai mari la Zilele Vasluiului, la bâlci și la Târgul de Toamnă

Dacă piețarii au fost săriți de la majorarea taxelor, nu la fel de norocoși sunt comercianții care își vor desfășura activitatea la bâlci. Aceștia vor plăti 10 lei/mp/ zi, taxa urmând a fi majorată cu 2 lei față de anii precedenți. Pentru instalațiile și utilajele cu caracter distractiv, taxa de racordare la energie va fi majorată de la 300 la 500 lei. Terasele din bâlci vor achita 300 de lei taxă racordare la energie, față de 150 de lei, în prezent. Și taxa de racordare la apă va fi majorată de la 100 la 150 de lei. De “Zilele Vasluiului”, comercianții cu activitate în alimentație publică vor închiria terenul cu 15 lei/mp/zi, taxa urmând a fi majorată cu 3 lei față de anii precedenți. Pentru racordarea la energie electrică a tarabelor și meselor unde se vor servi mici și băuturi alcoolice, se va achita o taxă de 300 de lei, dublu față de taxa actuală. Costul privind racordarea la apă și energie s-a dublat și pentru “Zilele recoltei”, un alt eveniment organizat de Primăria Vaslui. Taxa pentru închirierea căsuțelor de lemn și a corturilor va fi, de asemenea, majorată de la 30 la 50 de lei pe zi. Față de anii precedenți, Primăria Vaslui va percepe o taxă de montat – demontat cort, de 250 lei per bucată.

Noul bazar aduce noi taxe

În privința noului bazar, Direcția Administrare Piețe, Târguri și Oboare Vaslui va propune, în ședința de Consiliu Local de joi, o taxă de 200 de lei pe lună pentru fiecare tarabă și nu 1,2 lei/mp/zi, așa cum erau taxați până acum comercianții. La târgul auto, pentru expunerea la vânzare a unui autoturism, s-a propus o taxă de 10 lei pe zi, iar pentru un vehicul de mare tonaj, o taxă de 20 de lei pe zi.

Tarife cu 50% mai mari și la Cimitirul Eternitatea

Proiectul de hotărâre vizează și taxele practicate la Cimitirul Eternitatea. Astfel, taxa anuală de veci, în valoare de 30 de lei pe an, cât este în prezent, urmează a fi majorată la 50 de lei/ an. Taxa de atribuire a unui loc de veci va fi, de asemenea, majorată, de la 200 la 300 lei.

Parcarea în piețe, pe timpul zilei, se ieftinește

Direcția Administrare Piețe, Târguri și Oboare vine și cu o veste bună, în special pentru șoferii care vor avea treabă în cele două piețe din oraș. Aceștia nu vor mai fi nevoiți să plătească 5 lei pe oră, în cazul în care își vor lăsa mașinile mai mult de trei ore în parcarea pieței, taxa urmând a fi stabilită la valoarea de un leu pe oră, indiferent de timpul petrecut în piață. Cei care pierd tichetul eliberat de aparat la intrarea în parcare vor fi nevoiți să achite o taxă de 35 de lei pentru a putea pleca cu mașina. Vasluienii care locuiesc lângă piețele Traian și Vidin își vor putea lăsa mașinile peste noapte în cele două parcări prevăzute cu bariere. Abonamentele vor costa, în continuare, 100 de lei pe lună pentru 60 de intrări sau 75 de lei/lună pentru 30 de intrări. Pentru ca noile taxe să fie puse în aplicare, Proiectul de Hotărâre trebuie votat de Consiliul Local, în ședința de joi.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. PAI DACA PIETARI AU IMPINS DREPTUL CUM SA LE MAREASCA TAXELE IN FIECARE ZI CEI DE LA POLITIA LOCALA ISI UMPLE PLASELE CU LEGUME SI FRUCTE ATI VAZUT UN BON FISCAL DE LA COMERCIANTI DIN PIATA APROPOS DIICOTUL SI CURTEA DE CONTURI DE CE NU SE AUTOSESIZEAZA IN LEGATURA CU CAT A COSTAT ASA ZISUL BAZAR NOU CA PROIECTUL SI CONSTRUCTIA ESTE UMFLATA RAU DE TOT LA PRET SI CALITATEA CONSTRUCTIEI E INDOELNICA

  2. Pentru unii muma, pentru altii ciuma e primarul Paval!!!! Cum se justifica taxa de 200 de RON/ luna per taraba in bazar? E bazarul cumva in buricul orasului si nu stim noi? Nu e tata. In piata centrala ceri 745 RON pe un spatiu de 20 mp, iar la bazarul construit in mlastina ceri 200 RON pe o taraba de 1-2 mp? Da cati clienti iti intra in bazar de se justifica diferenta de pret de 3-4 ori mai mare? Aveti niste scoruri de parca zici ca suntem in Cluj, nu in Vaslui. Sunt curios de la cat o sa porneasca licitatia pentru un stand? 30, 40, poate 50 milioane pe luna? Zici ca bazarul din Vaslui e Iuluis Mall, nu ca sunt 5 hale de pasari facute cu cel mai mic cost cu putinta. Ce conditii se ofera in noul si minunatul bazar? Climatizare? Ioc. Vrei sa te racoresti vara sau sa te incalzesti iarna, te descurci cum poti daca ai de unde. WC-urile sunt un alt punct „forte” al noului bazar. Daca in piete, ele sunt in interior cum e normal in sec. 21, in noul bazar WC-ul se afla in exterior intr-o cladire separata. Sa te scapi pe tine cand afara ploua, o sa fie o aventura in noul bazar. Partea buna e ca noul bazar chiar n-o sa duca lipsa de apa, fiindca sunt 8 cismele, mai mult decat in toate parcurile din Vaslui luate laolalta. Probabil ca Paval crede ca cei din bazar sunt niste setosi si era riscul ca sa se faca coada daca erau instalate numai 1 sau 2 cismele. Ma uit la piata centrala cum nici o treime din era nu mai este ocupata. Oare de ce? Se vrea ca noul bazar sa devina noua piata centrala sau mai rau? Daca da, bagati tata tarife mari sa se sature. Unii poate o sa puna botul 2-3 luni, dar dupa ce o sa vada ca nu merge treaba, o sa se lase pagubasi si noul bazar o sa devina pustiu. La fel ca Piata Centrala, noul bazar o sa fie un alt esec marca Paval. Dar hei, avem parcul Copou cu care ne mandrim tooata ziua!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.